«Πρασινο φως» για την αναπλαση της περιοχης απο το Παρκο της Περιφερειας μεχρι την παλια Νομικη

«Έπεσαν» οι υπογραφές από πλευράς του Υπ. Εσωτερικών – Εν αναμονή της ανάρτησης της ένταξης στο Διαύγεια η δημοτική αρχή

Δημήτρης Καρασταύρου, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών

«Ένα έργο καθαρά του Δήμου Κομοτηνής• κανείς δεν μας το χάρισε, κανείς δεν χρειάστηκε να παρέμβει για την υλοποίηση και την ένταξή του»

Την ένταξη 105 έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 340 εκατ. ευρώ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» ανακοίνωσε την Τρίτη 11 Ιανουαρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το μεγάλο έργο ανάπλασης της περιοχής από το Πάρκο της Περιφέρειας μέχρι την Παλιά Νομική που είχε καταθέσει ο Δήμος Κομοτηνής.

Το έργο είχε ξεκινήσει το 2019 με την πρόταση του Δήμου τότε να κατατίθεται στο πρόγραμμα «Φιλόδημος»  που με απόφαση της κυβέρνησης σταμάτησε με αποτέλεσμα την «μεταφορά» των προτάσεων των Δήμων στο Αντώνης Τρίτσης. Με αρκετή καθυστέρηση ως προς τις κινήσεις της πολιτείας για τις εντάξεις των έργων και αφού το έργο παρέμεινε μαζί με τα έργα των υπόλοιπων Δήμων που εμπεριέχονται σε αυτό το πακέτο για μεγάλο διάστημα στο γραφείο του Υπουργού προς υπογραφή, έχοντας αποσπάσει την θετική αξιολόγηση της αρμόδιας επιτροπής, οι υπογραφές μπήκαν και σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Υποδομών του Δήμου Κομοτηνής, αναμένεται και η ανάρτηση της ένταξης στο Διαύγεια ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες υλοποίησής του.

Το έργο της τάξεως περίπου των 5 εκατ. ευρώ αφορά στην ανάπλαση του αύλειου χώρου που ξεκινά από την Παλιά Νομική, τα πέριξ αυτής, τον διάδρομο μεταξύ αυτής και του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, καθώς και το πάρκο της Περιφέρειας έως και το θερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, ενώ περιλαμβάνει και την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου, ενός πολυχώρου για αθλητικές δραστηριότητες όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, στην αυλή του 1ου Γυμνασίου.

Ο κ. Καρασταύρου έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αφορά στην ολική ανάπλαση της περιοχής και το οποίο μετά και την ανάρτηση της ένταξης θα μπει σε προτεραιοποίηση από πλευράς της δημοτικής αρχής ώστε να δημοπρατηθεί και να παραδοθεί στο συντομότερο δυνατόν στην τοπική κοινωνία.

Άλλωστε όπως τόνισε ο ίδιος πρόκειται για ένα έργο που θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί, «να το βλέπουμε και να το χαιρόμαστε αλλά δυστυχώς κάποια πράγματα μας ξεπερνούν κα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας».

«Κανείς δεν έχει ούτε ένα χιλιοστό δικαιοδοσίας στο έργο παρά μόνο ο Δήμος Κομοτηνής»

Ο κ. Καρασταύρου επεσήμανε πως πρόκειται για μία προσπάθεια καθαρά του Δήμου Κομοτηνής και ένα έργο που «κανείς δεν μας το χάρισε, κανείς δεν χρειάστηκε να παρέμβει για την υλοποίηση και την ένταξή του». Άλλωστε υπενθύμισε ότι ο Δήμος ήταν έτοιμος με προτάσεις που ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ προς κατάθεση στο Αντώνης Τρίτσης, ωστόσο η κυβέρνηση έθεσε το πλαφόν των 22 εκατ. ευρώ καταμετρώντας και τις εντάξεις του προγράμματος Φιλόδημος.

«Άρα λοιπόν δεν μας το δωρίσαν, γιατί ακούγονται και αυτά το τελευταίο διάστημα ότι μεσολάβησαν κάποιοι για την ένταξη του έργου» σημείωσε, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να δικαιούται ούτε ένα χιλιοστό δικαιοδοσίας σε αυτό το έργο πάρα μόνο ο Δήμος Κομοτηνής, η διοίκηση, η τεχνική υπηρεσία και οι δημοτικοί σύμβουλοι που στήριξαν εξ αρχής αυτήν την πρόταση».

Εν αναμονή και της σχετικής ανάρτησης ο κ. Καρασταύρου εξήγησε πως ο σχεδιασμός παραμένει σύμφωνος με τον αρχικό με μοναδικές αλλαγές την συμπερίληψη υλικών που θα αντέχουν περισσότερο στον χρόνο και θα απαιτούν λιγότερη συντήρηση, με τις τελικές μακέτες από την ομάδα που εργάστηκε σε αυτό να αναμένονται μετά την ένταξη.

Κλείνοντας ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο Δήμος Κομοτηνής αναμένει και άλλες εντάξεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που έχουν να κάνουν με έργα αγροτικής οδοποιϊας, ανακύκλωσης, smart cities κ.α. που θα λειτουργήσουν και συνολικά για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ευχόμενος και η κεντρική διοίκηση να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.