«Πρασινο φως» για τη συνεχιση της ανασκαφης και την αναδειξη του Σπηλαιου Μαρωνειας

Μέσα από δύο συμβάσεις μεταξύ ΥΠΠΟΑ, ΠΑΜΘ και Δήμου Μαρωνείας-Σαπών

Προβλέπεται η δημιουργία ειδικού διαδρόμου ώστε να γίνει επισκέψιμο μέρος του σπηλαίου

Τις προγραμματικές συμβάσεις για την ανάδειξη του σπηλαίου Μαρωνείας, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία διαδρόμου 350 μέτρων για επισκέπτες εντός του, τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του ώστε να αποτελέσει προορισμό για τους επισκέπτες της περιοχής, αλλά και τη συνέχιση των ανασκαφών σε αυτό, αναμένεται να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ αύριο Τετάρτη 31 Μαρτίου.

Πρόκειται για συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών. Η μία, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, προβλέπει την συνέχιση της ανασκαφής στο σπήλαιο, που διακόπηκε το 2010. Η δεύτερη, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ, αφορά την ανάδειξη και προστασία του σπηλαίου, ενός από τα σημαντικότερα πολιτισμικά και φυσικά μνημεία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Το Υπουργείο θα πραγματοποιήσει τις έρευνες και τις μελέτες, η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει το έργο μέσω του ΠΔΕ, και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών θα αναλάβει την διευκόλυνση του έργου που πραγματοποιείται στην γεωγραφική του περιοχή.

Συνέχεια της ανασκαφικής δραστηριότητας

Τα έως τώρα δεδομένα της έρευνας τεκμηριώνουν τη χρήση του σπηλαίου τουλάχιστον από τη Νεότερη Νεολιθική περίοδο έως και τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους. Κατά τη Νεολιθική περίοδο είναι πιθανόν ότι χρησίμευσε ως χώρος σταβλισμού ζώων για τους κτηνοτρόφους που ασκούσαν μεταβατική κτηνοτροφία από την κοιλάδα του Στρυμόνα προς την περιοχή της Θράκης. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, όταν οι κάτοικοι της Παληόχωρας Μαρώνειας εγκατέλειψαν την παράκτια θέση, είναι πιθανόν να βρήκαν καταφύγιο στη σπηλιά πριν ιδρύσουν τον σημερινό οικισμό της Μαρώνειας.

Η σύμβαση που αφορά την συνέχιση της ανασκαφής, καλύπτει την αναγνώριση επί του πεδίου των ανασκαφικών δεδομένων της ανασκαφής που διακόπηκε το 2010, την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας στις αίθουσες με την επωνυμία «Μεγάλη Αίθουσα» και «Αίθουσα του Βωμού», αλλά και τη συντήρηση, τεκμηρίωση και μελέτη του υλικού που θα προκύψει από αυτή την ανασκαφή.

Επιπλέον, μετά την αναγνώριση απολιθωματοφόρων πλειστοκαινικών αποθέσεων στην είσοδο του σπηλαίου (οι οποίες δεν ήταν γνωστές κατά τη σύνταξη της εγκεκριμένης προμελέτης), θα διενεργηθεί και σε αυτό το σημείο ανασκαφή, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση αυτών των αποθέσεων, το ακριβές περιεχόμενό τους και οι ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία τους.

Όπως τόνισε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης κ. Χρήστος Χατζηπέμου, που έκανε γνωστές τις προς υπογραφή συμβάσεις, το έργο είναι ενταγμένο από το 2019 στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τις ανασκαφές να αναμένεται να διαρκέσουν 12 μήνες, και θα γίνουν σύμφωνα με την σύμβαση από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας.

Συνεργασία ΠΑΜ-Θ, ΥΠΠΟΑ και Δήμου Μαρωνείας – Σαπών για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Σπηλαίου

Η δεύτερη σύμβαση, προϋπολογισμού 750.000,00 ευρώ, είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια (36 μήνες) αλλά και σε στόχευση. Προβλέπει προμελέτες, οριστικές μελέτες και μελέτες εφαρμογής για την ανάδειξη και τη βιώσιμη αξιοποίηση του σπηλαίου «Πολυφήμου» στη Μαρώνεια Ν. Ροδόπης, με το έργο να είναι ενταγμένο από το 2016 στο ΠΔΕ.

Μέσω της σύμβασης θα γίνουν αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, γεωτεχνική μελέτη κ.α. ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκέλος που αφορά στη δημιουργία κτιρίου υποδοχής, αλλά και την οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει και πρόταση για σύσταση φορέα διαχείρισης του Σπηλαίου.

Η υποδομή που θα αναπτυχθεί μέσα στο σπήλαιο θα περιλαμβάνει τη διευθέτηση ενός μικρού τμήματος του σπηλαίου στο βόρειο τμήμα υπό προϋποθέσεις. Αυτή περιλαμβάνει τη διάνοιξη τεχνητής εισόδου ώστε να μην επηρεασθεί το κλίμα του σπηλαίου και να μην ανασταλεί η αλληλεπίδραση με το εξωτερικό περιβάλλον, και τη δημιουργία διαδρόμου επισκεπτών μήκους περίπου 355μ. εντός του σπηλαίου (πρόκειται για διαδρομή μήκους 235μ. από την είσοδο έως και τον Θάλαμο του Βωμού και διαδρομή επιστροφής μήκους 120μ. έως την είσοδο), με πρόβλεψη για ΑμεΑ.

Σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής θα κατασκευαστούν και 3-4 μικρές εξέδρες από διαφανές υλικό για 5-6 άτομα, θα υπάρξει ειδικός φωτισμός και σήμανση, παρουσίαση επιλεγμένων ειδών της σπηλαιόβιας πανίδας σε τερράρια, ενώ θα εγκατασταθεί και κλειστό κύκλωμα λήψης εικόνας στο σκοτάδι με υπέρυθρη ακτινοβολία σε επιλεγμένα σημεία του σπηλαίου, κ.α.

Οι επιπτώσεις από την παρουσία των επισκεπτών στο σπήλαιο θα ελέγχονται διαρκώς από ψηφιακό σύστημα μέτρησης περιβαλλοντικών παραμέτρων. Το νότιο τμήμα του σπηλαίου θα παραμείνει στη φυσική του κατάσταση και υπό προστασία, ενώ θα είναι επισκέψιμο μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες, υπαλλήλους και ολιγομελείς ομάδες επισκεπτών (σπηλαιολόγους) με ειδική άδεια.

Η υποδομή που θα αναπτυχθεί εκτός σπηλαίου θα περιλαμβάνει έργα για τη βελτίωση της προσέγγισης στο σπήλαιο, για την αναψυχή και ξεκούραση των επισκεπτών, για την ενημέρωση, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, για την ασφάλεια του χώρου και των επισκεπτών και για την παρακολούθηση της διαχείρισης, με τη μορφή του κτιρίου υποδοχής, στο οποίο αναμένεται να υπάρχουν και εκθέματα από το σπήλαιο, να καθορίζεται σε δεύτερο χρόνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.