«Πρασινο φως» για τη διανοιξη πεζοδρομου περιμετρικα του Βυζαντινου Τειχους

Θα αποτελέσει τον συνδετήριο άξονα στο υπό ανάδειξη ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής

Είναι γνωστό ότι την τελευταία διετία έχει αναθερμανθεί η συζήτηση γύρω από το φιλόδοξο σχέδιο για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής. Από τη θεωρία, που χαρακτήριζε την προηγούμενη περίοδο, πλέον περάσαμε, με μικρά αλλά απαραίτητα βήματα, στην πράξη και στην υλοποίηση των σταδίων του σύνθετου και μακροσκελούς σχεδιασμού. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη το έργο της στερέωσης και της διαμόρφωσης του Βυζαντινού Τείχους, το οποίο υλοποιείται από την τοπική Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ συμπληρωματικά σε αυτό σχεδιάζεται η υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, από την Τσανάκλειο Σχολή μέχρι το Ιμαρέτ, το Εσκί Τζαμί και τη Δημοτική Αγορά. 

Η διαδρομή του πεζόδρομου, από την Ν.Γρηγορά μέχρι την πλατεία Αρχ. Χρυσάνθου

Ο δήμος Κομοτηνής, που θα έχει έναν καίριο ρόλο στην όλη προσπάθεια για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης, επεξεργάζεται μια σειρά από μελέτες, που συνιστούν προαπαιτούμενα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων. Μεταξύ αυτών, η μελέτη για την κατασκευή ενός πεζοδρόμου, που θα λειτουργήσει ως συνδετήριος άξονας της στην υπό ανάδειξη περιοχή.

Ο πεζόδρομος θα ξεκινά από την οδό Νικηφόρου Γρηγορά, απέναντι από την Τσανάκλειο, θα διατρέχει το χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στο Βυζαντινό Τείχος και τη Λέσχη Κομοτηναίων, θα περνάει απέναντι, διατρέχοντας τις πίσω αυλές των ιδιοκτησιών, που έχουν πρόσοψη στον πεζόδρομο της Βενιζέλου, θα φτάνει μέχρι την οδό Σωκράτους, που είναι κάθετη της Βενιζέλου, και θα καταλήγει στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, εκεί όπου βρίσκεται το καφενείο «Μασάλι». Για να κατασκευαστεί αυτός ο πεζόδρομος, θα πρέπει να προηγηθεί φυσικά η διάνοιξη δρόμου κατά μήκος των ως άνω σημείων. Ο δρόμος, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προβλέπεται ήδη στο σχέδιο πόλης. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας μπήκαν οι βάσεις για την υλοποίηση αυτής της πρόβλεψης, αφού εγκρίθηκε από το σώμα η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και η ένταξη σε αυτό της μελέτης για την πράξη αναλογισμού και τη διάνοιξη του δρόμου.
 
Ο κ. Πετρίδης, αφού υπενθύμισε ότι ο σχεδιασμός για το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι στα πρώτα του βήματα, προσδιόρισε ως χρόνο απαιτούμενο για την αποπεράτωση των μελετών και των διαδικασιών απαλλοτρίωσης τα δύο περίπου χρόνια. «Φροντίζουμε ήδη να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για τις αποζημιώσεις χρήματα», σημείωσε, «έτσι ώστε, όταν θα βγει η απόφαση προσωρινής τιμής μονάδας, να μπορούμε να παρακαταθέσουμε τα χρήματα, για να προχωρήσουμε γρήγορα στην επόμενη φάση, που θα είναι η κατασκευή πλέον της διαδρομής περιμετρικά του Βυζαντινού Τείχους». Επισήμανε δε ότι πρόκειται για ένα κομμάτι του όλου σχεδιασμού για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, αφού ταυτόχρονα μελετώνται οι παρεμβάσεις για τους χώρους γύρω από το Ιμαρέτ και το Εσκί Τζαμί, αλλά και για τη Δημοτική Αγορά της πόλης μας. «Στις προθέσεις μας είναι μέσα σε αυτήν την περιοχή παρέμβασης να εντάξουμε και τη Δημοτική Αγορά», εξήγησε ο κ. Πετρίδης, «όχι φυσικά στη λογική του παλιού μας μαξιμαλιστικού σχεδίου, δηλαδή να την κατεδαφίσουμε και να κάνουμε ένα εμπορικό κέντρο, αλλά για να την εξωραΐσουμε και να αρχίσουμε σιγά-σιγά να τη μετατρέπουμε σε μια αγορά, που θα έχει περισσότερο τουριστικό ενδιαφέρον και λιγότερο τοπικά εμπορικό, όπως είναι σήμερα με τις καθ’ όλα ενδιαφέρουσες χρήσεις της, οι οποίες όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να τροποποιηθούν».
 
Τέλος, ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι για το παραπάνω μεγαλόπνοο σχέδιο ο δήμος συνεργάζεται στενά με τη Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής και με την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σημειώνοντας ότι «καθένας έχει αναλάβει κι από ένα κομμάτι της δουλειάς, που πρέπει να γίνει, προκειμένου η Κομοτηνή να αποκτήσει ένα σημείο αναφοράς ως πόλη, κάτι που της λείπει». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.