Πραγματοποιηθηκε η ημεριδα με θεμα «Αντικαπνιστικη Παρεμβαση σε Μαθητες»

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου σε συνεργασία με τη Διευθύνσεις Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης και την Τοπική Επιτροπή της HelMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής) διοργάνωσαν την Τετάρτη 14 Απριλίου και ώρα 18.30, Ημερίδα με θέμα «Αντικαπνιστική Παρέμβαση σε Μαθητές», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας Ροδόπης.

 

Οι ενότητες που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα αφορούσαν πρώτον το ενεργητικό και παθητικό Κάπνισμα, δεύτερον την επικοινωνιακή Πολιτική Προσέγγισης του θέματος και τρίτον τις τεχνικές Παρέμβασης σε μαθητές.

 

Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια τις προσπάθειας των προαναφερόμενων φορέων για την προώθηση των προγραμμάτων Εθελοντικής Αιμοδοσίας και αντικαπνιστικής εκστρατείας στην Εκπαιδευτική κοινότητα.

 

Ο Ιωαννίδης Γιώργος, Υπεύθυνος αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης αναφέρθηκε στο στόχο της ημερίδας τονίζοντας ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα από τα προγράμματα αγωγής, μέσα από σωστή ενημέρωση των νέων μας ότι θα αποφύγουμε στο μέλλον αυτήν την κακή συνήθεια, γιατί εμείς που την αποκτήσαμε δυσκολευόμαστε πάρα πολύ για να επανέλθουμε σε υγιείς τρόπους χωρίς τσιγάρο. Επομένως, η νεολαία είναι κυρίως αυτή που θέλουμε να βοηθήσουμε και κατά επέκταση και τους μεγάλους οι οποίοι έχουν αποκτήσει την κακή συνήθεια και καιρός είναι να αλλάξουμε συνήθεια».

 

Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κ. Μηνόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες των φοιτητών μελών της HelMSIC όπου «μέσα από το πρόγραμμα αυτό προσπαθούν να μεταφέρουν τις αντικαπνιστικές ιδέες στο νεαρό πληθυσμό, στα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, έτσι ώστε να είναι ευαισθητοποιημένα να ξέρουν τη γίνεται και όταν φτάσουν σε μία ηλικία που θα μπουν στον πειρασμό του καπνίσματος, να έχουν τις αναστολές τους. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί πάντα σε αυτά τα πράγματα μέσα από τους συμβούλους τους της αγωγής υγείας, αλλά και με όλους τους άλλους να συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα», ενώ συνεχάρη τους φοιτητές για την προσπάθειά τους αυτή.

Γεώργιος – Μάριος Παντσίδης: «Οι δάσκαλοι μπορούν να παίξουν ρόλο στην προσπάθεια πρόληψης του καπνίσματος»

Ο Γεώργιος-Μάριος Παντσίδης, Αντιπρόεδρος HelMSIC, γραμματέας τοπικής επιτροπής Αλεξανδρούπολης, φοιτητής ιατρικής, ανέφερε ότι η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής, είναι ένα ανεξάρτητο σωματείο μη κυβερνητικού μη κερδοσκοπικού και μη πολιτικού χαρακτήρα, το οποίο δραστηριοποιείται στις ανταλλαγές φοιτητών ιατρικής και στην προώθηση της δημόσιας υγείας με δραστηριοποίηση και ενεργοποίηση τόσο των φοιτητών όσο και του κοινωνικού συνόλου επάνω σε αυτά.

 

«Σήμερα βρισκόμαστε στην Κομοτηνή όπου η HELMSIC σε συνεργασία με νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου, τα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, διοργανώνουν μία ενημερωτική ημερίδα σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς, με θέμα «Αντικαπνιστική παρέμβαση σε μαθητές» που έχει ως στόχο να πληροφορήσει τους εκπαιδευτικούς για το θέμα του καπνίσματος, να τους δώσει γνώσεις επάνω στο ενεργητικό, στο παθητικό και στο τριτογενές κάπνισμα, να τους ενημερώσει για θέματα επικοινωνιακής πολιτικής και προσέγγισης φοιτητών και μαθητών και βεβαίως να δώσει χρήσιμες συμβουλές σε μαθητές για το πώς μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλλουν στην πρόληψη της έναρξης του καπνίσματος στους νέους και ειδικά στους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου». Όπως είπε είναι η τρίτη ημερίδα που διοργανώνουν μετά από δύο επιτυχημένες ημερίδες στην Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

 

«Οι μαθητές σε ένα ποσοστό περίπου 4% ξεκινούν το κάπνισμα από τα 13 τους έτη, το ποσοστό αυτό στα 15 έτη έχει φτάσει στο 15%, αυτό σημαίνει ότι οι ηλικίες παρέμβασης είναι ακριβώς η πέμπτη και η έκτη δημοτικού, που είναι η κρίσιμη ηλικία έναρξης καπνίσματος. Όπως καταλαβαίνετε οι δάσκαλοι μπορούν να παίξουν ένα σημαντικότατο ρόλο στην προσπάθεια πρόληψης της έναρξης του καπνίσματος, έχοντας συνεχή επαφή με τους μαθητές, γιατί έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεση τους ούτως ώστε να δώσουν τη δυνατότητα μίμησης στους μαθητές της σωστής συμπεριφοράς, καθώς το κάπνισμα είναι και μία διαταραχή συμπεριφοράς από ασθένεια. Γι’ αυτό τους θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα και για αυτό αποφασίσαμε να απευθυνθούμε πρώτα σε αυτούς και μετά μέσω αυτών και στους μαθητές».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.