Που βρισκονται τα εργα υποδομης για το νεο Νοσοκομειο Κομοτηνης;

Ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες τόσο για την οδική σύνδεση, όσο και την ύδρευση και την αποχέτευση από ΠΑΜΘ και Δήμο Κομοτηνής

Πριν από περίπου έξι μήνες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, μέλη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είχαν τονίσει πως οι εργασίες ανέγερσης του θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2022, εκφράζοντας την ελπίδα πως και τα έργα διασύνδεσης του νοσοκομείου, που θα αναλάβουν Περιφέρεια και Δήμος Κομοτηνής στο μέρος που τους αφορά θα προχωρήσουν το συντομότερο.

Τότε τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, όσο και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, είχαν αντιτείνει πως από την πλευρά τους είναι έτοιμοι να προχωρήσουν τα έργα, και φαίνεται πως, έξι μήνες μετά τη διαβεβαίωση και πριν την έναρξη των εργασιών, προχώρησαν, με την ταχύτητα που επιτρέπει η γραφειοκρατία, στις απαραίτητες ενέργειες.

Έτσι οι διαγωνισμοί για τα έργα σύνδεσης με την ύδρευση και την αποχέτευση, από πλευράς Δήμου, όσο και την οδική σύνδεση, από πλευράς Περιφέρειας, βρίσκονται στην τελική τους φάση, με την προοπτική να ξεκινήσουν και αυτά το συντομότερο δυνατόν, και σίγουρα να είναι έτοιμα με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Νοσοκομείου, που αναμένεται το 2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνδέσεις για εργολαβικό ρεύμα και νερό, που απαιτείται για την πραγματοποίηση των εργασιών, έχουν ήδη γίνει από το 2021.

Κατασκευή δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης από τη ΔΕΥΑΚ

Το έργο της κατασκευής των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης θα υλοποιηθεί από την ΔΕΥΑΚ, με χρηματοδότηση βέβαια από τη Διεύθυνση Τεχνικών έργων της ΠΑΜΘ.

Για τη σύνδεση του έργου, που θα φτάνει μέχρι τα όρια της έκτασης του νέου Νοσοκομείου, θα κατασκευαστεί αγωγός από το πλησιέστερο σημείο, τη Σχολή Αστυφυλάκων. Ο αγωγός θα καλύπτει μόνο την ύδρευση, μιας και οι ανάγκες άρδευσης του χώρου θα καλυφθούν από γεωτρήσεις.

Όσο για την αποχέτευση, ο αγωγός θα κατασκευαστεί κατά μήκος της επαρχιακής οδού Κομοτηνής-Ιάσμου και της παλιάς Εθνικής Οδού, ενώ για να λειτουργήσει σωστά θα κατασκευαστεί και αντλιοστάσιο.

Να σημειωθεί πως το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ έχει ήδη εγκρίνει δύο πρακτικά δημοπράτησης, με την έκπτωση που προσφέρεται από τον ανάδοχο να ανέρχεται σε 15,13%.

Συνολική παρέμβαση στο οδικό δίκτυο από την Περιφέρεια

Από την πλευρά της η Περιφέρεια έχει αναλάβει την κατασκευή του οδικού δικτύου, με το έργο «Κατασκευή υποδομών για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής», προϋπολογισμού 3.950.000 ευρώ με Φ.Π.Α. να δημοπρατείται τον Αύγουστο του 2021.

Μέσα από το έργο προβλέπεται η κατασκευή της Οδικής Σύνδεσης του Νέου Νοσοκομείου, μήκους 2,7 χλμ., ενώ θα γίνει βελτίωση της υφιστάμενης Επαρχιακής Οδού 14 σε ένα μήκος 400μ. λόγω προσαρμογής της στον ισόπεδο κυκλικό κόμβο, που θα κατασκευαστεί για την απευθείας σύνδεση του Νοσοκομείου.

Παράλληλα θα κατασκευαστούν δύο ισόπεδοι κόμβοι μορφής Τ στο σημείο συμβολής για τη σύνδεση του Νοσοκομείου με τον οικισμό της Μελέτης.

Το έργο επίσης προβλέπει την αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου συνολικού μήκους 2,42 χλμ, που περιβάλλει το Νοσοκομείο και συμβάλει με την οδική σύνδεση του. Στις οδούς σύνδεσης θα εγκατασταθεί οδοφωτισμός, ενώ θα κατασκευαστεί και το δίκτυο ηλεκτροδότησης για τη σύνδεση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής με το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ.

Για το συγκεκριμένο έργο έχουν ανοίξει οι φάκελοι προσφορών, με την μεγαλύτερη έκπτωση να ανέρχεται σε 42,70 %, και έχει ζητηθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νέο νόμο, από τον πρώτο και τον δεύτερο μειοδότη να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η έκπτωση υπερβαίνει τον μέσο όρο των υπόλοιπων συμμετεχόντων εταιρειών στο διαγωνισμό (κάτι ανάλογο έγινε με τη γέφυρα Κομψάτου).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.