Που θα γινουν υπογειοποιησεις του δικτυου ρευματος στην Κομοτηνη το 2022

Επιπλέον ώθηση αναμένεται να δώσει η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τους επόμενους μήνες, και το αργότερο μέχρι τον Μάιο, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα υπογειοποίησης του δικτύου ρεύματος σε όλη την Ελλάδα, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κύριος στόχος είναι να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του δικτύου, αλλά και η ποιότητα ζωής και η τουριστική ανάπτυξη, μιας και δεν θα υπάρχουν πλέον οι κολώνες της ΔΕΗ που αποτελούσαν για πολλά χρόνια ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία των ελληνικών πόλεων, χωρίς όμως να προσθέτουν στην αισθητική τους. Η παρέμβαση βέβαια πέρα από το αισθητικό έχει και πρακτικά οφέλη, αφού αποφεύγονται ή ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας ή διακοπών ρεύματος που καταγράφονται από ακραία καιρικά φαινόμενα με την πτώση κολώνων της ΔΕΗ.

Ανάμεσα στις πόλεις όπου θα γίνουν παρεμβάσεις, βρίσκονται οι πέντε πρωτεύουσες της ΠΑΜΘ, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα, όπου αναμένεται να επεκταθούν τα υπάρχοντα έργα υπογειοποίησης του δικτύου.

Άλλωστε στην Κομοτηνή έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, με την υπογειοποίηση να συνεχίζεται σε κεντρικούς δρόμους με την προοπτική να φτάσει τελικά και στις γειτονιές.

Παρεμβάσεις σε περιμετρικές του κέντρου οδούς

Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις σε κεντρικές οδούς και παρακείμενες τους, όπως η Ν. Ζωίδη, η Ζυμβρακάκη, η Θάσου, η Λεωφόρος Ηρώων, η Εγνατίας και άλλες.

Όμως η ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Κομοτηνής, πριν το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωρά τον σχεδιασμό της, έχοντας προγραμματίσει για το 2022 μια σειρά από υπογειοποιήσεις.

Έτσι έχουν δημοπρατηθεί και ελπίζουν πως θα ολοκληρωθούν εργασίες μέσα στο έτος στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, την οδό Αγχιάλου, Ζαρίφη, τη Φιλιππουπόλεως, η ολοκλήρωση των εργασιών στη 14η Μαΐου και την Λεωφόρο Ηρώων, προχωρώντας στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και εργασίες στις οδούς Μπλέτσα, Σοφού, Φιλήμωνος, Γεννηματά καθώς και στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Όπως τόνισε η Διευθύντρια του ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής κ. Γεωργία Ανδρέου, το να ολοκληρώσουν αυτά τα έργα, είναι μεγάλη υπόθεση, και ελπίζει πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει τη χρηματοδότηση για να προχωρήσουν ακόμα περεταίρω σε αυτές τις εργασίες.

Πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης για τους Δήμους

Βέβαια πάντα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν, για αυτό και έχουν ενθαρρύνει τους Δήμους της περιοχής μας να ενταχθούν στο πρόγραμμα Αισθητικής αναβάθμισης του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι συγχρηματοδοτούμενο, όμως ακόμα δεν είχαν την αναμενόμενη ανταπόκριση.

«Η υπογείωση των δικτύων αναβαθμίζει την πόλη και αισθητικά και τουριστικά» σημείωσε η κ. Ανδρέου, που τόνισε πως βελτιώνει και στις συνθήκες ζωής των κατοίκων, από πολλές απόψεις.

Έχουν λοιπόν ξεκινήσει από το Κέντρο και επεκτείνονται σταδιακά και στην υπόλοιπη πόλη, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν και ανάλογες ενέργειες στους οικισμούς, όπου είναι απαραίτητο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.