Ποτε να εμβολιαστουμε για τη γριπη;

Ομιλία του Ιατρού Πνευμονολόγου Κοσμά Παπαχρήστου στο 2ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής

Τη σημασία του σωστού εμβολιασμού στην αντιμετώπιση της γρίπης τόνισε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου ο Ιατρός Πνευμονολόγος κ. Κοσμάς Παπαχρήστου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ΚΑΠΗ που διοργάνωσε το ΚΕΜΕΑ του Δήμου Κομοτηνής.
 
Όπως σημείωσε ο εμβολιασμός για τη γρίπη έχει γίνει πλέον ευρύτατος και γίνεται από όλες τις ομάδες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό μιας και η κοινή γρίπη σκοτώνει αρκετούς ανθρώπους κάθε χρόνο, παρόλο που δεν παίρνει τη δημοσιότητα που έχουν οι κατά καιρούς μεταλλάξεις της που εμφανίζονται.
 
Η γρίπη προσβάλλει όλους τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, όμως υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού που μπορεί να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τις παρενέργειές της, όπως τα παιδιά και τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ υπάρχουν συνοδά νοσήματα που αποδιοργανώνονται από μια τέτοια λοίμωξη.
 
Ο κ. Παπαχρήστου πάντως προειδοποίησε πως η εποχή στην οποία γίνεται το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της γρίπης καθορίζει και κατά πόσο αυτό προστατεύει και αν θα χρειαστεί επανάληψή του τον ίδιο χρόνο. Και αυτό γιατί ενώ παλαιότερα στη χώρα μας η γρίπη εμφανίζονταν πριν τα Χριστούγεννα, οι κλιματικές αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα η γρίπη να εμφανίζεται πλέον από τις 10 Φλεβάρη μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
 
«Δυστυχώς τα συστήματα που προστάτευαν, όπως ήταν παλιά το ΙΚΑ και μετέπειτα το ΠΕΔΥ, είθισται να κάνουν τα αντιγριπικά εμβόλια στις αρχές Οκτώβρη, όμως το εμβόλιο διαρκεί τρεις μήνες, και έτσι οι άνθρωποι που κάνουν αρχές Οκτώβρη το εμβόλιό τους το πιο πιθανό είναι, όταν έρθει η επιδημία της γρίπης, να μην είναι προστατευμένοι» εξήγησε ο κ. Παπαχρήστου για να υπογραμμίσει πως κατά την άποψή του το καλύτερο από όλα θα είναι το εμβόλιο είτε να γίνεται δύο φορές, μια τον Οκτώβριο και μία το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, το δεύτερο από τα οποία όμως θα επιβαρυνθεί ο ασθενής γιατί δικαιούται μόνο ένα εμβόλιο ή αν επιλεγεί η μία φορά εμβολιασμού θα πρέπει να γίνεται μετά τις 15 Νοεμβρίου.
 
Τέλος σημείωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει δυσπιστία για το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές. «Φανταστείτε ότι εμβολιάζονται πάνω από 800 εκ. άνθρωποι στο δυτικό κόσμο και δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ σοβαρή παρενέργεια από αυτό το εμβόλιο εδώ και δεκαετίες, τόσο από το αντιγριπικό όσο και του πνευμονιόκκοκου» τόνισε, εκφράζοντας τη λύπη του που συνάδερφοί του επιστήμονες καλλιεργούν την αβεβαιότητα σημειώνοντας πως «επειδή επιστήμη δεν είναι ό,τι του κατέβει του καθένα στο κεφάλι, ας ενημερωθούν λοιπόν καλύτερα και να μιλάνε πολύ πιο υπεύθυνα».
 
Και αυτό γιατί, διαφορετικά, θα πληρώσει όλη η κοινωνία μεγάλο κόστος ζωής, όταν καλλιεργείται αυτή η δυσπιστία στον κόσμο, όχι μόνο για αυτούς που δεν το κάνουν, αλλά και για όσους το κάνουν, γιατί «αν η επιδημία απλωθεί στην χώρα μας και αρρωστήσει το 60% του πληθυσμού τα αποτελέσματα και οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες». «Γι’ αυτό» έκλεισε ο κ. Παπαχρήστου «είναι προς το συμφέρον όλων να μην καλλιεργούνται αμφιβολίες και να μην υπάρχει παραπλάνηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.