«Ποσο επικαιρη ειναι σημερα η Ελληνορθοδοξη παιδεια»

Εσπερίδα με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Χολέβα στο ΙΘΤΠ

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, στις 19:00, η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, συνδιοργανώνουν εσπερίδα αφιερωμένη στην μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προκειμένου να τιμήσουν την προσφορά τους τόσο στην ορθοδοξία, όσο και στις επιστήμες, φιλοξενώντας τον πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα κ. Κωσταντίνο Χολέβα που θα μιλήσει με θέμα: «Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η Ελληνορθόδοξη παιδεία».

Το περιεχόμενο της ομιλίας

Ο κ. Χολέβας εξηγεί σε σχετικό του σημείωμα για το περιεχόμενο της ομιλίας:

«Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία θεμελιώθηκε από τους Τρεις Ιεράρχες και εδραιώθηκε χάρις στους αγώνες σπουδαίων μορφών, όπως του Μεγάλου Φωτίου επί Βυζαντίου, του Αγίου Δαμασκηνού Στουδίτου, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού επί Τουρκοκρατίας, του Θρακιώτη Αγίου Νεκταρίου και άλλων Αγίων και λογίων. Ο Ελληνισμός οφείλει την εθνική του επιβίωση στα χριστιανικά και ελληνικά γράμματα. Ο πρώτος μας Κυβερνήτης, ο Ιωάννης Καποδίστριας τάχθηκε εμπράκτως υπέρ της Ελληνορθόδοξης Παιδείας. Ήθελε ως βασικά μαθήματα στα σχολεία την Ορθόδοξη Χριστιανική αγωγή και τα κείμενα των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Στόχος του ήταν η καλλιέργεια του ήθους και όχι μόνον των γνώσεων.

Σήμερα η Ελληνορθόδοξη Παιδεία μας διδάσκει να σεβόμαστε την ταυτότητα, αλλά και την ετερότητα. Μας διδάσκει να μελετούμε το παρελθόν, αλλά και να είμαστε έτοιμοι μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Μας ετοιμάζει ώστε να καλλιεργούμε την εθνική αυτογνωσία, αλλά ταυτοχρόνως να σεβόμαστε τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες θρησκείες και άλλους πολιτισμούς».

Βιογραφικό του Κωνσταντίνου Χολέβα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957.

Είναι αριστούχος απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι επιστημονικός Συνεργάτης της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επί 18 έτη διετέλεσε Αρχισυντάκτης του Περιοδικού ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Είναι συνεργάτης πολλών εφημερίδων και περιοδικών και ειδικεύεται στα εθνικά και ιστορικά θέματα καθώς και στην ανάδειξη και τεκμηρίωση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης. Από το 1991 έως το 1999 ήταν τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Σήμερα αρθρογραφεί  στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, στο περιοδικό ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, καθώς και σε πολλά άλλα  έντυπα και ιστολόγια.

Από τον Φεβρουάριο του 1989 είναι τακτικός συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ραδιοσταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς ως  επιμελητής εκπομπών και ως σχολιαστής. Η εκπομπή του με τίτλο «Ελληνορθόδοξη Πορεία» μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 14.00 από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και αναμεταδίδεται από πολλούς εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδος, της Κύπρου και του Αποδήμου Ελληνισμού.

Τα κυριότερα βιβλία που έχει συγγράψει είναι:

  1. «Για μια Δυναμική Εξωτερική Πολιτική», 1994, για το οποίο βραβεύθηκε από την Ελληνική Εταιρία Χριστιανικών Γραμμάτων.
  2. «Ελληνισμού Ενόρασις» , Α Έκδοση 1997, Β Έκδοση 1998
  3. «Η εθνική μας ταυτότητα στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως», 2001
  4. «Εκκλησία και Ελληνική Διάρκεια», 2002, Βραβείο Δοκιμίου εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα.
  5. «Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία στον 21ο αιώνα», 2007.
  6. «Στην Ευρώπη ως Έλληνες», 2010.
  7. «Η Ελληνορθόδοξη Πρόταση, για την κρίση, την παιδεία, τα εθνικά θέματα», Αθήνα 2015.
  8. «Το Μακεδονικό ζήτημα και οι παγίδες της Συμφωνίας των Πρεσπών». Θεσσαλονίκη 2018.
  9. «Το 1821 σήμερα – Τα μηνύματα του 1821 και τα σύγχρονα εθνικά θέματα», Αθήνα 2020.
  10. Η Γενοκτονία του Ελληνισμού (1914-1923): Μικρά Ασία- Πόντος- Ανατολική Θράκη, Θεσσαλονίκη 2022

Γνωρίζει την Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.