Πως θα θωρακιστει η ακτη του Πλατανιτη

Πολλές οι δυνατότητες για ανάσχεση της διάβρωσης στην ακτογραμμή της Ροδόπης, σύμφωνα με τον μελετητή Α. Τσιάρα

Ο Κομοτηναίος Πολιτικός Μηχανικός-Λιμενολόγος κ. Αλέξανδρος Τσιάρας, παρουσίασε πριν από μερικές μέρες την Ακτομηχανική Μελέτη για τον οικισμό του Πλατανίτη στους κατοίκους του, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της παράκτιας διάβρωσης σε μια έκταση 2,5 χιλιομέτρων στην παραλία.

Η μελέτη αυτή εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της διάβρωσης στη Ροδόπη, αν και βέβαια κάθε παραλία και περιοχή θα χρειαστεί τη δική της μελέτη και προσέγγιση, ενώ ο κ. Τσιάρας θεωρεί πως παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε όλο το μήκος της Ροδόπης.

Λύση με δύο προβόλους

Όπως τόνισε, όλα τα στάδια της Ακτομηχανικής μελέτης, που περιλαμβάνει και τις προτάσεις για την ανάσχεση του φαινομένου, και υπολείπεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων που πρέπει να εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ στη συνέχεια φυσικά θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι προτάσεις.

Μέσα από την μελέτη, ο κ. Τσιάρας πρότεινε δύο λύσεις, με την πρώτη να προβλέπει έργα προστασίας και την κατασκευή ενός προβόλου μήκους 35μέτρων στα ανατολικά και κυματοθραύστη στα Δυτικά μήκους 200 μέτρων σε βάθος 1,30 μέτρων, σε απόσταση από την ακτή 100 μέτρων.

Η δεύτερη λύση, περιλαμβάνει πάλι έργα προστασίας και κατασκευή δύο προβόλων μήκους 35 μέτρων τόσο στα δυτικά, όσο και στα ανατολικά.

Προτείνεται, από τις παραπάνω η δεύτερη λύση, που περιλαμβάνει έργα θωράκισης ακτής και κατασκευή των δύο προβόλων, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν δύο μικρές ακτές, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση τοπικά προστατεύοντας και τις απολήξεις των αγροτικών δρόμων που καταλήγουν στην περιοχή.

Όπως τόνισε, η μελέτη είναι σε τρία επίπεδα: η προστασία από τη διάβρωση, να δημιουργηθούν δύο μικρές παραλίες, και να προστατευτούν οι δρόμοι που έχουν πρόβλημα στην περιοχή.

Όσο για τους κατοίκους, αυτοί δέχτηκαν με ικανοποίηση αυτή την μελέτη, ενώ φαίνεται να ανυπομονούν για την υλοποίησή της.

Κάθε ακτή διαφορετική

Τα ακτομηχανικά έργα, εξήγησε, έχουν δύο είδη παρεμβάσεων. Οι πιο ήπιες προβλέπουν τεχνητή αναπλήρωση, δηλαδή η προσθήκη άμμου για το καλοκαίρι, που όμως χάνεται το χειμώνα, και έτσι θέλει συνεχείς παρεμβάσεις.

Υπάρχει όμως δυνατότητα και πιο μόνιμων παρεμβάσεων, όπως οι πρόβολοι ή οι κυματοθραύστες, και ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε ακτής, επιλέγεται ένας συνδυασμός αυτών, όπως έγινε και στην περίπτωση του Πλατανίτη.

Άλλωστε κάθε μελέτη περιλαμβάνει την μέτρηση και καταχώρηση όλων των δεδομένων μιας ακτής σε ένα μοντέλο, επάνω στο οποίο σχεδιάζονται οι παρεμβάσεις και ελέγχονται τα αποτελέσματα, πριν φτιαχτούν τα έργα, και σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και τυχόν περιβαλλοντικά αρχαιολογικά και άλλα ζητήματα.

Άλλωστε κάθε ακτή είναι διαφορετική, και η λύση σε μία δεν μπορεί απαραίτητα να μεταφερθεί σε άλλη.

Προθυμία για παρεμβάσεις από την Αντιπεριφέρεια

Το αισιόδοξο της όλης εμπειρίας, σημείωσε οκ. Τσιάρας, είναι πως ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης, είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει δράσεις για την προστασία και αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης σε όλες τις ακτές της Ροδόπης, ενώ και οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν διάθεση να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις, αν βρεθεί φυσικά η χρηματοδότηση, που είναι και το βασικότερο.

Ο κ. Τσιάρας πάντως εξέφρασε την άποψη, αντλώντας από την εμπειρία πολλών ετών σε μελέτες και έργα ακτομηχανικής σε Ελλάδα και εξωτερικό,  πως πέρα από την αντιμετώπιση του θέματος της διάβρωσης, η Περιφέρεια πρέπει να έχει μια διαφορετική προσέγγιση στην ενίσχυση των ήδη τουριστικών παραλιών.

Και αυτό γιατί με έργα ακτομηχανικής, μπορούν να μεγαλώσουν το πλάτος τους, να τις ενισχύσουν, να αυξήσουν τις χρήσεις που γίνονται εκεί κτλ, και γνωρίζοντας, ως Κομοτηναίος, τα θέματα που υπάρχουν στην περιοχή, πιστεύει πως υπάρχουν δυνατότητες και καταπώς φαίνεται, και προθυμία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.