Πως θα λειτουργησουν οι Ιεροι Ναοι της ΙΜΜΚ την Μεγαλη Εβδομαδα

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων: «Ας μην γίνουν οι μικρότητές και οι δικαιολογημένες απορίες μας, η αιτία να γίνουμε σκυθρωποί και μεμψίμοιροι, αλλά με την χαρά της Αναστάσεως να ζήσουμε και να παρακαθήσουμε σε αυτή τη μεγάλη Εορτή»

Τον τρόπο τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών τη Μεγάλη Εβδομάδα επεξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Σε συνέχεια των αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης εξήγησε πως όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα, με αναλογία 1 ατόμου ανά 25 τ.μ. εντός των Ιερών Ναών και όριο τα 100 άτομα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και κυρίως τους ναούς των οικισμών δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καλώντας τους πιστούς που το επιθυμούν να συμμετέχουν στις Ακολουθίες στις ενορίες των χωριών τους, προς αποσυμφόρηση των ενοριών της Κομοτηνής.

Ως προς την περιφορά του Επιταφίου ο ίδιος έκανε σαφές πως θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο των Ιερών Ναών, ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής, οι πιστοί κατ’ οικονομίαν και τηρώντας τα μέτρα προστασίας να προσκυνούν, ενώ το Μεγάλο Σάββατο, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό η Ακολουθία της Αναστάσεως θα τελεστεί στις 9 το βράδυ και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός των Ιερών Ναών.

«Φέτος θα κάνουμε υπομονή»

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής εξήγησε πως η ώρα της Ανάστασης δεν αποτελεί μόνο τύπο, για να επισημάνει πως έχει τη δική της ουσία στο εορτολόγιο και τον χρόνο, ωστόσο όπως τόνισε «φέτος θα κάνουμε υπομονή».

«Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση, τα νοσοκομεία και οι εντατικές είναι γεμάτα, υπάρχουν πολλοί διασωληνωμένοι άνθρωποι και οι ειδικοί, οι γιατροί μας προτρέπουν να δώσουμε τον τελευταίο αγώνα που θα ευχηθούμε να είναι. Θα κάνουμε  λοιπόν οικονομία» τόνισε υπογραμμίζοντας πως «ξέρουμε όλοι πιο είναι το σωστό, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και ειδικά η εκκλησία πρέπει να ασκεί την οικονομία και την φιλανθρωπία της». Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως «δεν θα πρέπει να χάνουμε την ουσία και να μην ξεχνάμε ότι φέτος είναι καλύτερα τα πράγματα. Δεν θα είμαστε στα μπαλκόνια αλλά στους αύλειους χώρους των ναών και θα κάνουμε τον αγώνα μας».

Ερωτηθείς σχετικά με παραλαβή και μεταφορά του Αγίου Φωτός ο Σεβασμιώτατος εξήγησε πως μένει να διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε διάφορες μητροπόλεις της χώρας, ωστόσο όπως τόνισε η Ορθοδοξία έχει πρόβλεψη. «Ο Ιερεύς δεν σβήνει ποτέ την ακοίμητη κανδήλα στο Επισκοπείο. 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο παραμένει αναμμένη και από εκεί δίνουμε το Φως. Είναι Άγιο Φως. Μακάρι να μπορέσουμε να έχουμε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα ωστόσο, αν δεν προλάβουμε δεν είναι τραγικό πρόβλημα» ανέφερε.

«Να βρισκόμαστε γύρω από το τραπέζι εν αγάπη και εν αρμονία»

Ο Μητροπολίτης θέλησε να δώσει το δικό του μήνυμα προς τα πνευματικά του παιδιά καλώντας τους «να βρίσκονται εν αγάπη και εν αρμονία». Όπως τόνισε «ας μην γίνουν οι μεμψιμοιρίες και μικρότητές μας, ακόμα και οι δικαιολογημένες απορίες μας, η αιτία να γίνουμε σκυθρωποί και μεμψίμοιροι αλλά με την χαρά της Αναστάσεως να ζήσουμε και να παρακαθήσουμε σε αυτή τη μεγάλη Εορτή».

«Θέλω να ευχηθώ Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση και να αναστηθούμε από τον μικρόκοσμό μας, από τις μικρότητες μας και ο ένας μαζί με τον άλλον να αποτελέσουμε όλοι μαζί την μεγάλη οικογένεια, την μία και μοναδική οικογένεια της δικής μας Μητροπόλεως».

«Διάβασα κάτι πολύ ενδιαφέρον που θα ήθελα να σας μεταφέρω, ένα ποτάμι όταν κατεβαίνει από τα βουνά, χαίρεται την διαδρομή, όταν φτάνει στο τέλος της διαδρομής, στην θάλασσα στεναχωριέται. Αυτή όμως η στεναχώρια μεταβάλλεται σε χαρά, γιατί από ένα μικρό ποτάμι θα γίνει θάλασσα όταν χυθεί. Ο καθένας μας λοιπόν μέσα από τη ζωή του, ας χαρεί, γιατί όλοι μας μπορούμε να γίνουμε Ανάσταση. Αυτή είναι η προτροπή και η ευχή μου» υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας.

Ωρολόγιο Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας

Το ωρολόγιο Πρόγραμμα των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας όπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής έχει ως εξής:

  • Παρασκευή προ των Βαΐων, 23-04-2021:

07:00. Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πόρπης.

  • Σάββατο του Λαζάρου, 24-04-2021:

07:00. Όρθρος και Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Κομοτηνής.

  • Κυριακή των Βαΐων, 25-04-2021:

07:00. Όρθρος και Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής.

18:00. Η Ακολουθία του Νυμφίου: Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα χοροστατήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρωνείας.

  • Μεγάλη Δευτέρα, 26-04-2021:

07:00. Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.

18:00. Η Ακολουθία του Νυμφίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα χοροστα­τήσει στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών.

  • Μεγάλη Τρίτη, 27-04-2021:

07:00. Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.

18:00. Η Ακολουθία του Νυμφίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα χοροστατήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιάσμου.

  • Μεγάλη Τετάρτη, 28-4-2021:

07:00. Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.

16:00. Σε όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλεως, προς αποφυγή συνωστι­σμού, θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

17:00. Εις άπαντας τους Ιερούς Ναούς τελείται το Μυστήριον του Ιερού Ευχελαίου και εν συνεχεία ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα τελέσει το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Κομοτηνής.

18:00. Η Ακολουθία του Νιπτήρος. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα χοροστατή­σει στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Κομοτηνής.

  • Μεγάλη Πέμπτη, 29-04-2021:

07:00. Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής.

Σημείωση: Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής και από ώρα 06:00 έως 07:00 θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία για τους εργαζομένους.

18:00. Η Ακολουθία των Αγίων Παθών. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα χορο­στα­τήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

  • Μεγάλη Παρασκευή, 30-4-2021:

08:30. Αι Μεγάλαι Βασιλικαί Ώραι και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα χοροστατήσει στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής.

16:00. Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Δημοτικό Κοιμητήριο Κομοτηνής.

18:00. Η Ακολουθία του Επιταφίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα χοροστα­τήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

  • Μέγα Σάββατο, 01-05-2021:

07:00. Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Κομοτηνής. 

19:30. Ακολουθία της Αναστάσεως στο Δημοτικό Κοιμητήριο Κομοτηνής.

  • Κυριακή του Αγίου Πάσχα, 02-05-02021:

20:00. Η Ακολουθία της Παννυχίδος του Μεγάλου Σαββάτου.

21:00. Η τελετή της Αναστάσεως και εν συνεχεία η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.