Πως θα εξασφαλιστει η αειφορικη διαχειριση του Λισσου

Να κάνει τους πολίτες συμμέτοχους στις αποφάσεις διαχείρισης των υδατικών συστημάτων θέλει το έργο eye4water

Τις πιέσεις που δέχονται οι λεκάνες απορροής του Λίσσου στη Ροδόπη και του Λασπία στην Ξάνθη φιλοδοξεί να εντοπίσει και καταγράψει, το έργο eye4water, ώστε να δοθούν λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν ή πρόκειται να ανακύψουν. Αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση-συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή με θέμα «Η Επιστήμη των Πολιτών στην Διαχείριση Υδατικών Πόρων».

Αντικείμενο του έργου αποτελεί ή ανάπτυξη υψηλής εξειδίκευσης υποστηρικτικών δραστηριοτήτων για την συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των φυσικών υδατικών συστημάτων της ΑΜΘ με αξιοποίηση νέων εργαλείων ανάλυσης που θα επιτρέψουν την ακριβέστερη υποστήριξη λήψης βέλτιστων αποφάσεων διαχείρισης.

Η σύγχρονη ολοκληρωμένη παρακολούθηση με συνδυασμό ICT τεχνολογιών θα καλύπτει τα επιφανειακά νερά από τις πηγές των ποταμών Λασπία και Λίσσου μέχρι τις παράκτιες περιοχές τους και τα υπόγεια ύδατα, ενθαρρύνοντας μάλιστα την συμμετοχή των πολιτών και των άμεσα ενδιαφερομένων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντηση παρουσιάστηκαν κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα, με την Υπεύθυνη Προγράμματος κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, Καθηγήτρια Προστασίας Υδατικού Περιβάλλοντος-Οικολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ, να σημειώνει πως θα αποτελέσει την αρχή της επαφής τους και με τους ανθρώπους που ζουν στις θιγόμενες περιοχές, και θέλουν να εμβαθύνουν αυτή την συνεργασία στη συνέχεια του προγράμματος.

Χαμηλότερες καταγραφές σε Λίσσο και Λασπία

Το έργο ήταν αναγκαίο για την περιφέρειά μας, σημείωσε ο κ. Διονύσης Λατινόπουλος, Project Manager του έργου, μιας και πρόκειται για δυο λεκάνες απορροής που δεν καλύπτονται από το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης, αλλά δέχονται και πάρα πολλές πιέσεις.

Μέσα από το πρόγραμμα η παρακολούθηση γίνεται με κάθε δυνατό τρόπο, με δειγματοληψίες πεδίου, με τηλεμετρικούς σταθμούς, με drone, με δορυφορική παρακολούθηση. Όλα αυτά έχουν δώσει σημαντική πληροφόρηση για τις πιέσεις, σημειακές και διάχυτες, που δέχονται οι δύο λεκάνες απορροής, και για την ποιότητα και την οικολογία του συστήματος.

Αναγνωρίζοντας αυτές τις πιέσεις, θα μπορούν να δίνουν συμβουλές προς τους αγρότες, την Περιφέρεια ΑΜΘ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να φτιάξει διαχειριστικά σχέδια. Σημαντικό κομμάτι άλλωστε του έργου είναι η επαφή που έχουν με τον κόσμο με εκδηλώσεις όπως αυτή της Παρασκευής, ώστε να ιεραρχήσουν τα προβλήματα, αλλά και να μιλήσουν για τον τόπο τους.

Ειδικά για τη λεκάνη του Λίσσου, σημείωσε πως στα σημεία που έχει σταθερή ροή και δεν έχουν πειραχτεί, είναι πολύ καλά, αλλά όσο πλησιάζουμε σε περιαστικές περιοχές, η κατάσταση χειροτερεύει λόγω των πιέσεων.

Όσοι ζουν κοντά στο ποτάμι, άλλωστε, γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του. Ήδη γνωρίζουν πως αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα με εποχιακές πλημμύρες, που σημαίνει πως θα χρειαστούν μέτρα ήπια προς το περιβάλλον για να ανταπεξέρθουν σε αυτά. «Βρισκόμαστε σε μια μέτρια οικολογική κατάσταση, διαχειρίσιμη όμως, γιατί υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τα βελτιώσουμε» ανέφερε.

Πρόβλημα η υπεράντληση υπογείων νερών στη λεκάνη του Λίσσου

Για τα ευρήματα από την Παρακολούθηση Φυσικοχημικής Κατάστασης του Λίσσου μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ κ. Χρήστος Ακράτος, που τόνισε πως μέσα από αυτή την ημερίδα θέλησαν να δώσουν φωνή στους ενδιαφερόμενους, όπως αγρότες, φορείς και επιστήμονες, ώστε να θέσουν τους στόχους και τις προτεραιότητες στη διαχείριση του νερού τόσο από άποψη ποσότητας όσο και από άποψη ποιότητας.

Ειδικά για τον Ποταμό Λίσσο, τόνισε πως βρίσκεται σε μια πολύ καλή κατάσταση όσο αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, όμως αποτελεί μεγάλο ζήτημα το θέμα της διαχείρισης του νερού, και κυρίως για την άρδευση, γιατί παρατηρείται υπεράντληση υπογείων νερών ειδικά κοντά στο παραλιακό μέτωπο, που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα θαλάσσιας διείσδυσης και υφαλμύρωσης των νερών.

«Είναι ένα γενικότερο ζήτημα πώς διαχειριζόμαστε το συνολικό υδατικό δυναμικό που έχουμε διαθέσιμο, είτε σε επιφανειακά είτε σε υπόγεια νερά, και ποιες είναι οι προτεραιότητες και πώς τις ιεραρχούμε» ανέφερε, ώστε να καταλήξουν σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης που θα καλύπτει τις ανάγκες αλλά θα εξασφαλίζει και την αειφορία ποσοτικά και ποιοτικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.