Πως θα αλλαξει την πολη η αναπλαση του Εμπορικου Κεντρου της Κομοτηνης

Λειτουργικότητα, αισθητική και ποιότητα ζωής των κατοίκων οι άξονες που βασίστηκε η μελέτη, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Δ. Καρασταύρου

Τη σύνδεση των μεμονωμένων παρεμβάσεων του ευρύτερου ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής, μεταβάλλοντας τες σε ένα κοινό τόπο συνάντησης ανθρώπινων δραστηριοτήτων που να απαντούν στην πλούσια πολιτιστική ποικιλομορφία και να ευνοούν την οικονομική δραστηριότητα στα πλαίσια της βιώσιμης αστικής ανάπλασης, θα φέρει η «Ανάπλαση του Εμπορικού κέντρου Κομοτηνής», η τελική μορφή της οποίας παραδόθηκε πρόσφατα στο Δήμο Κομοτηνής.

Η μελέτη ήταν αποτέλεσμα της επίπονης προσπάθειας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου Κομοτηνής, στην οποία προστέθηκαν οι δυνατότητες που έδωσε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Κ. Καρθεοδωρή, που βοήθησε στην χρηματοδότηση της ολοκλήρωσής της, και παρέδωσε το τελικό σχέδιο.

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού κ. Δημήτρης Καρασταύρου, κύριος σκοπός της παρέμβασης είναι οι παλιότερες παρεμβάσεις, στο ιστορικό κέντρο, να συνδεθούν με την υπόλοιπη πόλη, αλλά και να συμπληρωθούν παρεμβάσεις που ήταν σημειακές.

Έτσι θα θεραπευτούν οι χωρικές ασυνέχειες στον αστικό χώρο, βελτιώνοντας τόσο τη λειτουργικότητα, όσο και την αισθητική του, και κυρίως την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της, μέσα από δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την τόνωση του παραγωγικού δυναμικού και της επιχειρηματικότητας της πόλης.

Μάλιστα επισήμανε πως η συνολική πρόταση, που έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει και την προβολή, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Κομοτηνής.

Παρεμβάσεις σε οδούς του κέντρου

Το σημαντικότερο κομμάτι της μελέτης είναι οι παρεμβάσεις σε 24 οδούς στο κέντρο της Κομοτηνής για την βελτίωση της κίνησης των πεζών, την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης, τη δημιουργία ποδηλατόδρομου, τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού με σύγχρονης αισθητικής και ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά, την προμήθεια και εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων νέας τεχνολογίας, και άλλα.

Οι παρεμβάσεις αυτές φιλοδοξούν να συμβάλλουν σημαντικά στην συνολικότερη αναβάθμιση του αστικού χώρου, στην επίτευξη της ανεμπόδιστης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών, στον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης.

Οι οδοί της μελέτης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές που διατηρούν παραδοσιακά χαρακτηριστικά ή/και βρίσκονται εντός ιστορικού κέντρου και είναι προστατευόμενες (Φρουρίου, Σωκράτους, Χρυσάνθου, Παλαιολόγου, Γραβιάς, Ξενοφώντος, Νίκαιας, Φωκίωνος, Νικολάου, Μιλτιάδου, Σεφέρη και Καβείρων) και της σύγχρονης αισθητικής, εκτός ιστορικού κέντρου, που δεν διατηρούν παραδοσιακά χαρακτηριστικά (Τρικούπη, Φιλικής Εταιρείας, Μάνεση, Χαλκοκονδύλη, Μαρωνείας, Κυριακίδη, Βέμπο, Κομνηνού, Πολυφήμου, Τσετινέ, Βύρωνος, Πουρνάρα και Αγίου Γεωργίου).

Επίσης θα γίνει αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων στην περιοχή της οδού Κανάρη, που θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, ενώ στο τμήμα της οδού Βασιλέως Παύλου, Μπακάλμπαση, Κρητών, Ανδρούτσου, Κιλκίς και των μικρών πεζοδρόμων πίσω από την Ερμού, η ανάπλαση αφορά στην αντικατάσταση των (διαφόρων) υλικών επιστρώσεων πεζοδρομίου με κυβόλιθο Καβάλας και των μπετονένιων κρασπεδορείθρων με μαρμάρινα καθώς και την επανατοποθέτηση του οδοστρώματος με τον υφιστάμενο παραδοσιακό γρανιτικό κυβόλιθο.

Παράλληλα θα εγκατασταθούν 11 οικολογικά συστήματα βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Απαραίτητο το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν σε αρκετές περιπτώσεις διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, αλλά και άλλες παρεμβάσεις, που αναμένεται να περιορίσουν, σε κάποια σημεία, τις θέσεις στάθμευσης.

Με δεδομένο ότι στο Δήμο Κομοτηνής το πρόβλημα της στάθμευσης και της συνεπακόλουθης επιφόρτισης της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο του Δήμου είναι ιδιαίτερο έντονο, ο Δήμος προκρίνει την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ευφυούς συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης που θα διευκολύνει την εναλλαγή στάθμευσης στις θέσεις επισκεπτών, θα καθορίζει θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους και θα κάνει πιο αποτελεσματική την αστυνόμευση στην περιοχή εφαρμογής, αποτρέποντας ταυτόχρονα την παράνομη στάθμευση.

Το νέο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης θα καλύψει 1.500 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης και ειδικών κατηγοριών (μονίμων κατοίκων, ΑΜΕΑ, κτλ) ενώ θα μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ψηφιακή πλατφόρμα προβολής του Δήμου

Τέλος, με στόχο να δημιουργηθεί μια ζωντανή πολιτιστική εμπειρία, όπου ιστορικά μονοπάτια, αγορές, κτίρια και προσωπικότητες θα αναβιώσουν σε ψηφιακή μορφή στο αστικό περιβάλλον της πόλης, θα δημιουργηθεί μια Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα Πολιτιστικής και Τουριστικής Προβολής Δήμου Κομοτηνής.

Η πλατφόρμα θα αποτελείται από μια κεντρική διαδικτυακή πύλη για το Δήμο, με αποθετήριο πολιτιστικού περιεχομένου, εφαρμογή πολυγλωσσικών, ηχητικών θεματικών ξεναγήσεων, σύστημα για την περιήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης σε διαδρομές, σημεία και χώρους πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της Κομοτηνής, διαδικτυακές εκπαιδευτικές περιηγήσεις, ψηφιακή σήμανση (Digital Signage), ακόμα και διαδραστικούς σταθμούς εικονικής και μικτής πραγματικότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.