Πως «οχυρωνεται» η ελληνικη δικαιοσυνη;

Με αφορμή την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό

Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος

«Με το να διαρρέουμε απόρρητο ανακριτικό υλικό δίνουμε την ευκαιρία σε κάποιους να προφυλαχτούν και αποτρέπουμε την δικαιοσύνη από το να κάνει την δουλειά της»

«Μας λείπει η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, από ανθρώπους που δεν νοιάζονται για το πώς θα πολλαπλασιάζουν τους ακροατές, σε ένα κοινό που ζητάει “αίμα” για να ηρεμήσει»

Από τις πλέον σοκαριστικές υποθέσεις που απασχόλησαν και συνεχίζουν να απασχολούν το πανελλήνιο τα τελευταία χρόνια είναι η υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης της 12χρονης ανήλικής στην περιοχή του Κολωνού στην Αθήνα.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι εξελίξεις που αφορούν στην διερεύνηση της υπόθεσης πρωταγωνιστούν στα τηλεοπτικά, και όχι μόνο, δελτία ειδήσεων, σε δηλώσεις πολιτικών και λοιπών εκπροσώπων, σε τηλεοπτικά, και όχι μόνο, ρεπορτάζ.

Με τις πληροφορίες να διανθίζονται λεπτό προς λεπτό, οι μαρτυρίες να πληθαίνουν επίσης με την ίδια συχνότητα και τα «πρωταγωνιστικά» πρόσωπα στο φως της δημοσιότητας κάθε λεπτό της ημέρας. Παράλληλα με την αύξηση της κοινωνικής κατακραυγής που πλέον βρίσκει έδαφος εκτόνωσης και δια των social media, με καθολικό μεν – θέλουμε να πιστεύουμε- το αίτημα της παραδειγματικής καταδίκης των όσων αποδειχθεί πως εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά και φόβους που εκφράζονται για τον βαθμό στον οποίο το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης είναι τελικά επαρκώς «οχυρωμένο» ώστε να εξαντλήσει τα όριά του και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά.

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος, της οχύρωσης δηλαδή του δικαστικού συστήματος, με την αφορμή της εν λόγω υπόθεσης και των όσων διαμείβονται στον δημόσιο χώρο και λόγο από την δημοσιοποίηση αυτής, συνομιλήσαμε με τον δικηγόρο κ.Στέργιο Γιαλάογλου.

Σε μια προσπάθεια κατανόησης των βασικών διακυβευμάτων της υπόθεσης, που στον καταιγισμό πληροφοριών, φαίνεται πως μένουν σε δεύτερη μοίρα από μερίδα τουλάχιστον πολιτών και δημοσιολογούντων.

Στέργιος Γιαλάολγου όμως…

ΠτΘ: κ.Γιαλάογλου είναι σοκαριστικά τα όσα  έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε ό,τι αφορά την υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης της 12χρονης στον Κολωνό και δυστυχώς δεν είναι η μοναδική υπόθεση. Η οργή από πλευράς της κοινωνίας και του κόσμου που είναι δικαιολογημένη σαφώς είναι διάχυτη από πλευράς των πολιτών και της κοινωνίας και την βλέπουμε να εκφράζεται με πληθώρα τρόπων δια των social media…

Σ.Γ.: Έχω μια ένσταση όσον αφορά την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου και αφορά στο κατά πόσο αυτή η λαϊκή αγανάκτηση είναι υποκινούμενη. Πάντα υπάρχουν αδικήματα τα οποία σοκάρουν τον κόσμο. Αυτός ο κόσμος όμως πρέπει να δέχεται και τη σωστή πληροφόρηση. Πράγματι τα αδικήματα για τα οποία ακούμε αυτές τις μέρες είναι όντως σοκαριστικά. Για μένα θα μπορούσα να πω ότι είναι και καθημερινότητα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος πρώτη φορά δέχεται τόσο μεγάλο όγκο πληροφορίας. Για την επίμαχη υπόθεση του Κολωνού δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, άλλωστε δεν γνωρίζω τη δικογραφία. Είμαι ωστόσο ένας από αυτούς τους πολίτες που δέχεται την πληροφόρηση. Μιλάει για παράδειγμα ο κόσμος  για βιασμό, αλλά αυτή τη στιγμή σε όσα περιστατικά έχουν γίνει γνωστά, εγώ δεν διέγνωσα πράξη βιασμού. Φανταστείτε δηλαδή πόση διαφορά έχει η πληροφορία που βγαίνει προς τα έξω, μιλώντας συνεχώς για παιδοβιαστές, για βιασμούς κ.ο.κ. ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει κάτι που να συνηγορεί υπέρ αυτής της λέξης. Μπορούμε να πούμε για άλλα αδικήματα, εξίσου σοκαριστικά, που τελούνται σε βάρος της ανήλικης, αλλά αυτή τη στιγμή, έτσι όπως την ακούω εγώ, ως πολίτης, δεν υπάρχει καταγεγραμμένη ή τουλάχιστον δεν υπάρχει ως αποδεικτικό στοιχείο. Η  ένστασή μου έγκειται στο γεγονός ότι η ανάκριση και γενικά η προκαταρκτική διαδικασία μέχρι να φτάσει μια υπόθεση ώριμη στο ακροατήριο και στο δικαστήριο, είναι απόρρητη. Αυτό που φωνάζουμε κι εμείς οι νομικοί είναι ότι δεν είναι δυνατόν να διαρρέουν προς τα έξω επιλεκτικά πληροφορίες, για το λόγο ότι αυτές οι επιλεκτικές πληροφορίες σοκάρουν τον κόσμο και αργότερα όταν θα έρθει η πραγματικότητα, που αφορά στο υλικό της δικογραφίας, ο κόσμος θα αισθανθεί ότι αδειάζει. Γιατί δεν είναι ποτέ αυτό που καταλήγει στο ακροατήριο ίδιο με αυτό που ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης.

«Ο νομοθέτης είναι σοφός, γι’ αυτό απαιτεί απ’  όλους εμάς που διακονούμε τη δικαιοσύνη και τις αρχές να περιβάλουμε με τον δέοντα σεβασμό τη διαδικασία, ώστε το αποτέλεσμα να μπορεί να προβεί προς όφελος της κοινωνίας και του θύματος»

ΠτΘ: Σε αυτό δυστυχώς έγκειται και η ευθύνη ημών των δημοσιογράφων, που στον βωμό των πωλήσεων και το «κλικ» επιλέγουμε το τι θα αναδείξουμε και με πηχυαίους τίτλους που κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στο βασικό ζητούμενο…

Σ.Γ.: Για να ενισχύσω την τοποθέτησή σας, θα πρέπει να δούμε τι έχει προβλέψει ο νομοθέτης για τέτοιου είδους αδικήματα. Αφ’ ενός υπάρχει η μυστική ανακριτική διαδικασία, κατά δεύτερον υπάρχει το προνόμιο που έχουν οι ανήλικοι να εξετάζονται πάντα με την παρουσία ψυχολόγου, και τρίτον το γεγονός ότι οι ανήλικοι δεν καλούνται αργότερα στο δικαστήριο για να ξαναβιώσουν ενδεχομένως την ίδια διαδικασία.

Στην εν λόγω υπόθεση, όλα αυτά μετά την εξέταση της ανήλικης, από επιστήμονες έγκριτους και αναγνωρισμένους, θα φτάσουν στο ακροατήριο και στη συνέχεια θα προχωρήσει η αποδεικτική διαδικασία με βάση το υλικό που έχει συλλεγεί. Ο νομοθέτης είναι σοφός, τα έχει προβλέψει όλα αυτά, γι’ αυτό απαιτεί απ’  όλους εμάς που διακονούμε τη δικαιοσύνη και από όλους, ελεγκτικές, δικαστικές και αστυνομικές αρχές να περιβάλουμε με τον δέοντα σεβασμό τη διαδικασία, ώστε να μπορεί να προβεί το αποτέλεσμα προς όφελος και της κοινωνίας, αλλά και ίδιου του θύματος.

«Είμαστε ως κοινωνία επιλεκτικά ευαίσθητοι όταν ξεσπάσει το σκάνδαλο, αλλά είμαστε σιωπηλοί και αδιάφοροι όταν γίνεται μπροστά μας»

Γι’ αυτό και επισημαίνω ότι εγώ διαφωνώ παντελώς με την υπερπροβολή και την υπερμεγέθυνση κάποιων πτυχών, μόνο και μόνο για να διεγείρουμε το ακροατήριο.

Να ξεκινήσει μια συζήτηση τώρα μια ωφέλιμη πράγματι, για το γεγονός του πώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται τέτοιου είδους περιστατικά, όταν όμως είναι εν του πράττεστε. Διάβαζα για παράδειγμα μια ανάρτηση μιας συναδέλφου σας το οποίο εμπεριείχε ένα απόσπασμα δήλωσης ενός μάρτυρα – θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι διαρρέει- ο οποίος έλεγε μεταξύ άλλων ότι έβλεπε να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι διάφοροι άνθρωποι με κάποιες ιδιότητες. Και διερωτώμαι εμείς η κοινωνία, οι γείτονες, που βλέπουμε κάτι να εξελίσσεται δίπλα μας, πόσο άραγε ευαισθητοποιημένοι είμαστε ώστε αυτό να το καταγγείλουμε; Πώς μπορούμε να λέμε μετά ότι θα κοιμόμαστε ήσυχοι αν το πούμε τώρα που ανεδείχθη, ενώ κοιμόμασταν ήσυχοι όταν αυτό γινόταν. Αυτό είναι λίγο υποκριτικό. Είμαστε δηλαδή επιλεκτικά ευαίσθητοι όταν ξεσπάσει το σκάνδαλο, αλλά είμαστε σιωπηλοί και αδιάφοροι όταν γίνεται μπροστά μας. Αυτά τα περιστατικά δεν τα βιώνουμε; Κάθε δυο εβδομάδες στην Κομοτηνή γίνεται το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, από τις 8 υποθέσεις του οποίου, μία ή δύο πάντα αφορούν αδικήματα της προσβολής γενετήσιας ελευθερίας σε ανήλικο. Τι σημαίνει αυτό;  Ότι η κοινωνία μας το ζει αυτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γίνεται, είναι μια πραγματικότητα. Γιατί όμως σιωπούμε όταν αυτό αφορά κάποιον τρίτο ή τώρα που κάποια μέσα ενημέρωσης επιλέγουν να το αναδεικνύουν, όλοι τρέχουμε πίσω από αυτό το  συμβάν;

Και διερωτώμαι, εμείς η κοινωνία, οι γείτονες, που βλέπουμε κάτι να εξελίσσεται δίπλα μας, πόσο άραγε ευαισθητοποιημένοι είμαστε ώστε αυτό να το καταγγείλουμε; Πώς μπορούμε να λέμε μετά ότι θα κοιμόμαστε ήσυχοι αν το πούμε τώρα που ανεδείχθη, ενώ κοιμόμασταν ήσυχοι όταν αυτό γινόταν. Αυτό είναι λίγο υποκριτικό. Είμαστε δηλαδή επιλεκτικά ευαίσθητοι όταν ξεσπάσει το σκάνδαλο, αλλά είμαστε σιωπηλοί και αδιάφοροι όταν γίνεται μπροστά μας. Αυτά τα περιστατικά δεν τα βιώνουμε; Κάθε δυο εβδομάδες στην Κομοτηνή γίνεται το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, από τις 8 υποθέσεις του οποίου, μία ή δύο πάντα αφορούν αδικήματα της προσβολής γενετήσιας ελευθερίας σε ανήλικο

ΠτΘ: Δεν είναι όμως μόνο οι δημοσιογράφοι. Βλέπουμε και σχετικές επιλεκτικές δηλώσεις από πλευράς πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων που χρησιμοποιούν λέξεις όπως βιαστής και παιδοβιαστές σε ό,τι αφορά την εν λόγω υπόθεση, κάνοντας μάλιστα αναφορές και στην δικογραφία. Αναφέρομαι σε δηλώσεις του κ.Σπίρτζη και του κ.Κικίλια…

Σ.Γ.: Και οι δυο από μόνες τους είναι τραγικές, να μη πω αστείες, γιατί αν πω αστείες θα μειώσω στην αξία της δήλωσης. Όπως επίσης είναι τραγική, αν αληθεύει, και η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος δηλώνει  ότι πρέπει όσοι κατηγορούνται για τέτοια αδικήματα, να αναγράφεται στο ποινικό μητρώο, ασχέτως της καταδίκης ή απαλλαγής τους. Δηλαδή με μόνη τη δίωξη, μόνο αν είναι υπόδικοι.

Δεν ξέρω πόσο αστείο ακούγεται αυτό στον υπόλοιπο κόσμο ή μάλλον πόσο θετικά το παίρνει ο κόσμος, αλλά δεν μπορούμε να λαϊκίζουμε και να υπερλαϊκίζουμε για τέτοια θέματα ευαίσθητα, ειδικά όταν αφορούν ποινικό θέμα. Προσωπικά δεν μπορώ να κατανοήσω πώς πολιτικοί οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να ανυψώνουν το επίπεδο του λαού, να κάνουν τέτοιες δηλώσεις. Σε αυτές τις υποθέσεις δεν πολιτικολογούμε, δεν κομματικολογούμε. Έχουμε υποχρέωση να πούμε, με αφορμή αυτό το περιστατικό, πως διορθώνουμε τις κοινωνικές δομές, παρέχουμε υποστήριξη σε κάθε νομό και πόλη, γιατί έχουμε σε κάθε πόλη κοινωνικές ομάδες που έχουν πρόβλημα. Προσωπικά είχα αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση αρπαγής, όπου μου καταγγέλθηκε το περιστατικό αρπαγής ανήλικης, η οποία μέχρι να γίνει η δίκη είχε ενηλικιωθεί και μέχρι τα 18 είχε ήδη τρία παιδιά. Για κάποιους η ενηλικότητα είναι πολύ σχετικοποιημένη έννοια. Ωρίμασε η κοινωνία μας για να τα δούμε όλα αυτά συνολικά; Ή θα περιοριστούμε στο να κάνουμε τηλεθέαση σε κάποιο κανάλι που παίζει απόρρητα έγγραφα της δικογραφίας και αποκαλύπτονται ποιοι ήταν πίσω, ποιοι ήταν οι δράστες, οι οποίοι έχουν και κάποια ιδιότητα ότι είναι προβεβλημένοι πολίτες και αυτό εμάς μας ικανοποιεί για να αρχίσουμε μετά να τον κανιβαλίζουμε; Μας πείραξε το ότι είναι προβεβλημένος; Ο άσημος δηλαδή δεν κάνει το ίδιο σοβαρό αδίκημα με κάποιον που είναι προβεβλημένος;

«Όσους μήνες και να πάρει, χρειάζεται να αφήσουμε τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους, για να  μπορέσει αυτή η δικογραφία τεκμηριωμένη, να φτάσει σε ένα ακροατήριο και να αποδοθεί δικαιοσύνη»

ΠτΘ:  Το ενδιαφέρον της συζήτησης λοιπόν θα πρέπει να επικεντρωθεί στο κομμάτι της πρόληψης, ώστε αυτά τα φαινόμενα να σταματήσουν να υπάρχουν…

Σ.Γ.: Βεβαίως. Άκουσα ότι προφυλακίστηκε η μητέρα, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Το ότι προφυλακίστηκε η μητέρα με σύμφωνη γνώμη των δύο εχόντων την εξουσία για να το κρίνουν, με βάση το υπάρχον αποδεικτικό, είναι συγκλονιστικό. Δυο δικαστικά πρόσωπα έκριναν ότι μια μητέρα που έχει άλλα επτά παιδιά, είναι τόσο επικίνδυνη και θα πρέπει να μείνει στη φυλακή, καθώς θεωρούν ότι το να μείνει έξω δεν προσφέρει τόσο, όσο το να είναι έγκλειστη στη φυλακή, γιατί είναι απείρως χειρότερο αυτό που έχει διαπράξει μέχρι την ώρα αυτή. Αυτό είναι συγκλονιστικό και προσωπικά με σοκάρει. Σημαίνει ότι κάτι άρρωστο υπάρχει, πολύ πιο άρρωστο απ’  όσο εμείς νομίζουμε, με βάση την πληροφορία που εισπράττουμε.

Όσους μήνες και να πάρει, χρειάζεται με ηρεμία να αφήσουμε τις αστυνομικές και τις ανακριτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους, για να  μπορέσει αυτή η δικογραφία τεκμηριωμένη, να φτάσει σε ένα ακροατήριο και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σκεφτείτε το υλικό να είναι ανεπαρκές, επειδή κάποια μέσα φρόντισαν και το έβγαλαν φόρα παρτίδα έξω, και στέρησαν από τον ανακριτή ή την αστυνομία την ευχέρεια να κάνει δραστικές και έγκαιρες ενέργειες. Αυτό συμβαίνει, με τον να διαρρέουμε έξω απόρρητο ανακριτικό υλικό. Δίνουμε την ευκαιρία σε κάποιους να προφυλαχτούν. Αποτρέπουμε δηλαδή τη δικαιοσύνη από το να κάνει τη δουλειά της. Της βάζουμε εμπόδια. Αν η δικογραφία δεν ολοκληρωθεί με τον τρόπο που πρέπει, αν η αστυνομία ή η ανάκριση δεν μπορέσει να φωτίσει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης, θα φτάσει ενδεχομένως αδύνατη σε ένα ακροατήριο. Δεν θα αποδοθεί η δικαιοσύνη, επί της οποίας όλος ο λαός φωνάζει και ύστερα θα λέμε ότι η δικαιοσύνη δεν έκανε τη δουλειά της. Μα η δικαιοσύνη κρίνει με βάση το υλικό που έχει. Κι αυτό το υλικό, όλοι οι υπόλοιποι καθόμαστε και το «μαδούμε» σαν τη μαργαρίτα και δεν βγαίνει το ουσιαστικό που πρέπει να βγει. Το ότι θα πρέπει να διωχθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, να καθίσουν στο σκαμνί και να πέσει ο πέλεκυς της δικαιοσύνης βαρύς επάνω τους, ώστε να μην το ξανακάνουν και να εξαφανιστούν από προσώπου γης. Είμαι μαζί με τον κόσμο, αλλά με ουσιαστικό τρόπο.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο είναι ότι η δικαιοσύνη απονέμεται»

ΠτΘ: Πόσο «οχυρωμένο» είναι όμως το δικαστικό σύστημα; Σε τι βαθμό διαθέτει εκείνα τα εργαλεία και τα εχέγγυα, ούτως ώστε αυτός ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι που θα αποδεχτεί ότι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να μην κυκλοφορούν όπως λέει ο κόσμος ανάμεσά μας σε πέντε, δέκα, κ.ο.κ. χρόνια;

Σ.Γ.: Είμαι στον χώρο 32 χρόνια μέσα από την εμπειρία των οποίων μπορώ να πω ότι είναι υπέρ αρκετά οχυρωμένη. Και οι ανακριτικές αρχές και οι αστυνομικές αρχές, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν με πολύ επάρκεια και ασφάλεια το έργο τους, αλλά και τα δικαστήρια έχουν την ευχέρεια να κρίνουν με βάση το υλικό και σύμφωνα με αυτό που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και η δημόσια τάξη και ασφάλεια. Όσον αφορά το έργο αυτό, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο είναι ότι η δικαιοσύνη απονέμεται. Δεν είναι κάτι ξερό και μονοδιάστατο. Είναι οι διαδικασίες και η κρίση με βάση το υλικό. Το μόνο υστέρημα που έχει η δικαιοσύνη είναι ότι αργεί,  επί του οποίου βέβαια κάποιοι επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι έτσι οδηγείται σε ασφαλή κρίση. Είναι και αυτός αντίλογος, ωστόσο το σύστημα απονομής είναι επαρκές. Υπάρχει πληθώρα αδικημάτων στα οποία  μπορεί να προστρέξει η δικαιοσύνη για να απονείμει τελικώς δίκαιο, να βρει τη μήτρα δηλαδή κάθε αδικήματος και εκεί να απονείμει δικαιοσύνη με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί. Οι δε ποινές είναι βαρύτατες. Κάτι στο οποίο ο κόσμος δεν δίνει την αξία που πρέπει, είναι ότι η φυλακή δεν είναι κάτι απλό. Το να κάτσει κάποιος 15-20 χρόνια μέσα στη φυλακή δεν είναι κάτι απλό. Είναι συντριπτικές οι συνέπειες μια φυλάκισης. Και μάλιστα με τη βελτίωση που έγινε το 2019, προβλέπεται ακόμα και ισόβια κάθειρξη για αδικήματα που τελούνται σε βάρος ανηλίκων. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε βαριά εγκλήματα, αλλά να θωρακίσουμε τη διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στην απονομή.

Τι γίνεται με την κοινωνική προετοιμασία, ώστε να γίνουμε ευαίσθητοι πολίτες και να μην επιτρέπουμε πλέον τέτοια αδικήματα να διογκώνονται και να πολλαπλασιάζονται. Ώστε να μπορούμε κι εμείς, μόλις βλέπουμε κάτι, να ενεργοποιούμαστε αμέσως, να μην στεκόμαστε αδιάφοροι υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν «ωριμάσει» κοινωνικά ή επειδή στο όνομα κάποιας ελευθερίας ή σεβασμού της ιδιαιτερότητας που έχουν, να επιτρέπουμε να τελούνται αδικήματα με το πρόσχημα ότι έτσι έχουν μεγαλώσει και έτσι είναι οι οικογένειες αυτές. Πρέπει να εξελιχθούν όλα όπως πρέπει. Πρέπει να προλάβουν κι αυτοί το δικό μας βηματισμό. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Και από εκεί και πέρα είναι σημαντικό να υπάρχουν μέσα, είτε περιφερειακά, είτε κεντρικά, που δίνουν τη σωστή διάσταση. Μας λείπει η σωστή ενημέρωση. Η έγκαιρη και η έγκυρη ενημέρωση, από ανθρώπους που δεν νοιάζονται για το πώς θα πολλαπλασιάζουν τους ακροατές, με ένα κοινό που όμως ζητάει «αίμα» για να ηρεμήσει. Εμείς θέλουμε ήρεμους και συνειδητοποιημένους πολίτες, που να λένε «έχω εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αστυνομία, στη δικαιοσύνη, στο δικαστικό σύστημα, στο σωφρονιστικό σύστημα και όλα θα γίνουν όπως πρέπει», «δεν φοβάμαι». Δεν θέλουμε φοβισμένους πολίτες, αλλά νηφάλιους και ψύχραιμους.

Στην λογική αυτή θα ήθελα να καλέσω τους συμπολίτες μου να είναι πιο εκλεκτικοί στην πληροφορία που λαμβάνουν. Να είναι πιο καχύποπτοι, με τη σωστή έννοια, όσον αφορά τη μαζικότητα της πληροφορίας που λαμβάνουν, της επιλεκτικής και κατευθυνόμενης. Αυτή κάνει κακό και στην ενημέρωση και στην κοινωνική εξέλιξη. Αποδομεί κατηγορίες, δίνει τη δυνατότητα στους εγκληματίες να διαφεύγουν και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε αν θέλουμε να είμαστε δραστικοί και να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα. Να αφήσουμε τις αρχές να κάνουν το έργο τους και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Μην απαξιώνουμε θεσμούς και πρόσωπα. Είναι κακό και τελικά δεν αποβαίνει προς όφελος της κοινωνίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.