Πως να προστατευσουμε τα ζωα απο τον καυσωνα

«Οδηγίες» αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και έγκαιρης παρέμβασης σε περιστατικά θερμοπληξίας για τους δεσποζόμενους αλλά και τους αδέσποτους «συμπολίτες» μας από τον κτηνίατρο Θάνο Καραγιώργη

Το 2022 η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον.

Το 2023, όπως μέχρι στιγμής «κυλά» το φετινό Καλοκαίρι καταγράφεται νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας, τροφοδοτούμενο κατά κύριο λόγο από την κλιματική αλλαγή που προκαλεί ο ανθρώπινος παράγοντας.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών βιώσαμε όλοι τις συνθήκες καύσωνα που ίσχυσαν και για την χώρα μας, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς οι υψηλότατες αυτές θερμοκρασίες πλέον θα αποτελούν δεδομένο κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες σε όλον τον κόσμο.

Και αν αρκετά ήταν τα μέτρα που λήφθηκαν από πλευράς της Πολιτείας για την προστασία των πολιτών, ελάχιστα ως μηδαμινά είναι τα όσα προβλέφθηκαν για την προστασία των ζώων, και εκείνα, κατόπιν φαινομένων όπως ο θάνατος ενός αλόγου εν ώρα «εργασίας» σε τουριστική περιοχή της χώρας.

Πώς όμως επηρεάζει ο καύσωνας τα ζώα, οικόσιτα και μη, και τι μπορούμε ή μάλλον οφείλουμε να κάνουμε για τους τετράποδους,  και όχι μόνο, «συμπολίτες» μας, ώστε να τους προστατέψουμε από το θερμό κύμα;

Αρκετά τα περιστατικά θερμοπληξίας στην Κομοτηνή

Απαντήσεις σε μια σειρά βασικών ερωτημάτων έδωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κτηνίατρος Θάνος Καραγιώργης, γνωστοποιώντας μάλιστα πως δεν είναι λίγα τα περιστατικά θερμοπληξίας σε ζώα που οδηγήθηκαν στο ιατρείο του.

Ειδικότερα ο ίδιος έκανε λόγο για «περίσσια» περιστατικά που προσκομίστηκαν με θερμοπληξία ήδη από το πρώτο κύμα του καύσωνα «Κλέων» με βασικά συμπτώματα την ατονία, την άρνηση για φαγητό και νερό, ακόμα και κατά την διάρκεια της νύχτας που η θερμοκρασία πέφτει, αποπροσανατολισμό κ.ο.κ.

Η πρώτη παρέμβαση σε περίπτωση Θερμοπληξίας

Οι πρώτες κινήσεις που θα πρέπει ένας ιδιοκτήτες να κάνει εφόσον υπάρξει περιστατικό θερμοπληξίας θα πρέπει όπως τόνισε να τοποθετήσει βρεγμένες πετσέτες ή πανιά – ανάλογα με το μέγεθος του ζώου – στην περιοχή των μασχαλών, στην κοιλιακή χώρα κάτω προς τα πόδια στην λεκάνη και ανάμεσα στα πίσω πόδια. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προκαλέσουμε «σοκ» δροσιάς στο ζώο, δεδομένων των κινδύνων που μια τέτοια αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει, για να εξηγήσει επίσης πως στα ενδεδειγμένα αυτά σημεία, το δέρμα των ζώων είναι λεπτότερο και άρα πιο εύκολα θα οδηγήσει σε πτώση της θερμοκρασίας.

Σε ό,τι αφορά κάποιες βασικές οδηγίες για την καταπολέμηση της ζέστης, ο κ.Καραγιώργης επέμεινε στην συχνή ανανέωση του νερού, ενδεχομένως και με την χρήση κάποιων παγοκυψελών, τόσο σε ό,τι αφορά τα δεσποζόμενα όσο και τα αδέσποτα ζώα και τα παραγωγικά ζώα, που αμφότερα υποφέρουν λόγω των υψηλών αυτών θερμοκρασιών.

Όπως και ο άνθρωπος έτσι και τα ζώα κατά την περίοδο του Καλοκαιριού μειώνουν την όρεξή τους λόγω ζέστης, ενώ τρέφονται κυρίως τις βραδινές ώρες. «Ανάλογα θα πρέπει να πράξουμε και εμείς κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες ή τις πολύ πρωινές πριν ξεκινήσει ο καύσωνας» ανέφερε.

Πέραν των αλλαγών αυτών στις διατροφικές «συνήθειες» των ζώων ο ίδιος αναφέρθηκε και στην περίπτωση αρκετών μπάνιων, για τα δεσποζόμενα ζώα, αν και εφόσον αυτό είναι εφικτό, ενώ στην περίπτωση των γατών που δεν είναι «λάτρεις» του νερού, για τον σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα βαποριζατέρ, ως άλλο «ψέκασμα».

Η ελαχιστοποίηση της βόλτας κατά τις πρωινές και η πλήρης παύση κατά τις μεσημβρινές ώρες, με αντιστάθμισμα την βόλτα μετά τις 9-10 το βράδυ, αποτελεί επίσης βασική οδηγία, ενώ σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες περιπτώσεις θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην καυτή άσφαλτο καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στα πέλματα των ζώων ή ακόμα και στην κοιλιά τους σε περίπτωση που κάπου καθίσουν ή ακουμπήσουν.

Η χρήση του κλιματιστικού για τα δεσποζόμενα ζώα δεν αποτελεί πανάκεια δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνεται προσεχτική χρήση αυτού. Όπως εξήγησε ο κ.Καραγιώργης ειδικότερα οι περσίδες του κλιματιστικού δεν θα πρέπει να  «χτυπάνε» απευθείας το ζώο, αλλά ψηλά στον χώρο, γιατί υπάρχουν περιστατικά πρόκλησης πνευμονίας σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.

Προστασία και για τα αδέσποτα

«Καλό θα είναι να φροντίσουμε και τα μέλη της οικογένειάς μας, τα τετράποδα, αλλά και τους φίλους μας απ’ έξω τους αδέσποτους, ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτές τις συνθήκες που επικρατούν» ανέφερε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα αδέσποτα ζώα. Η συχνή ανανέωση του νερού σε σημεία που τοποθετούμε για τα αδέσποτα τουλάχιστον 4-5 φορές την ημέρα είναι απαραίτητη, όπως αντίστοιχα και η φιλοξενία τους κατά τις ώρες του καύσωνα σε κλιματιζούμενους χώρους, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να τους ανοίξουμε την πόρτα, είτε σε πυλωτές ή χώρους με σκιά.

Αναφορικά με την σκιά ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως οι ιδιοκτήτες ζώων που ζουν σε αυλή ή εξωτερικό χώρο οφείλουν να «μετακομίσουν» τα σπιτάκια τους σε σκιερό μέρος και να αποφεύγονται κατασκευές από λαμαρίνα δεδομένης της υπερθέρμανσής τους ως υλικό που καταλήγει σε υψηλότερες θερμοκρασίες εντός τους παρά στο περιβάλλον, ενώ επανέλαβε πως εφόσον παρατηρηθεί πως ένα ζώο παραμένει δεμένο όλη την μέρα, σε μέρος που εκτίθεται στον ήλιο και υπό κακές συνθήκες, τότε θα πρέπει άμεσα να ειδοποιήσουμε την αστυνομία, καθώς πρόκειται για κακοποίηση ζώου.

«Πλέον πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και τα ζώα και οι άνθρωποι και η φύση συνθέτουμε την οικογένεια του πλανήτη μας. Σε αυτόν κατοικούμε όλοι και άρα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας και για τα ζώα και για τον πλανήτη, αλλά και για τον άνθρωπο τον ίδιο» ανέφερε ο ίδιος εφιστώντας την προσοχή και για την «επιστροφή» του καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες ημέρες».

«Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τη συμπεριφορά του ζώου μας, αν αλλάζει, πώς αλλάζει και να επικοινωνήσουμε κατευθείαν με τον κτηνίατρο» ανέφερε για να τονίσει πως «ο κτηνίατρος και στην Κομοτηνή και σε όλη την Ελλάδα προτιμάει να δεχτεί ένα τηλεφώνημα και να δεχτεί μια “χαζή” ερώτηση από τον ιδιοκτήτη, παρά να τρέχει τελευταία στιγμή να  σώσει κάτι που μπορεί να μην σώζεται. Είναι προτιμότερο λοιπόν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας να τον ενημερώσετε, να σας δώσει οδηγίες, να  μεταφέρετε το ζωάκι σας σε αυτόν εφόσον χρειάζεται, έτσι ώστε να μην φτάσει το ίδιο το ζώο μη περαιτέρω και έχουμε άσχημα αποτελέσματα».

Στο πλευρό των πυρόπληκτων ζώων ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Ο κ.Καραγιώργης αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών μεταξύ άλλων στην Αττική, την Ρόδο και την Κέρκυρα κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστη ζημία. Ο ίδιος μετέφερε και τις μαρτυρίες εκεί συναδέλφων του που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής για να εξηγήσει πως «υπάρχουν είδη άγριας πανίδας που έχουν σχεδόν εκλείψει».

«Είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει συνολικά και πρέπει όλοι οι πολίτες να σκεφτούμε τι ζημιά κάνουμε στον πλανήτη μας.  Μπορεί να μην υπάρχει ανθρώπινη ψυχή που χάθηκε, αλλά οι ζωές που χάθηκαν, τα δένδρα και τα ζώα, είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη» ανέφερε για να αναφερθεί και στην άμεση κινητοποίηση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που ενεργοποίησε το Δίκτυο Εθελοντών Κτηνιάτρων αλλά και στους συναδέλφους του κτηνιάτρους που άνοιξαν τις πόρτες των ιατρείων τους για την παροχή πρώτων βοηθειών για κάθε πυρόπληκτο ζώο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.