Πως να προστατευσετε το παιδι σας το καλοκαιρι

Ομιλία για τους τρόπους προστασίας των παιδιών από τον ήλιο και τα έντομα - Από την δερματολόγο Ζωή Κωστάκη και την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής

Το αδιαχώρητο επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουνίου στο Βαρόσι art-cafe, με πολλούς Κομοτηναίους να προσέρχονται για να μάθουν τρόπους προστασίας των παιδιών από τον ήλιο και τα έντομα το καλοκαίρι, από τη δερματολόγο Ζωή Κωστάκη, που πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Καλοκαίρι και παιδί».
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της «Πρόληψη και Παιδί» υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι μετά την ομιλία είχαν την ευκαιρία να λύσουν απορίες που είχαν για το θέμα. 

Σημαντική η προστασία από τον ήλιο

Όπως τόνισε η κ. Κωστάκη, μαζί με τις καλοκαιρινές διακοπές και τις εξορμήσεις στις ελληνικές παραλίες έρχονται η έντονη ηλιοφάνεια και αρκετά τσιμπήματα, με τα παιδιά να χρειάζονται ειδική φροντίδα λόγω της αυξημένης ευαισθησίας που παρουσιάζουν στον ήλιο σε σχέση με τους ενήλικες και της αυξημένης πιθανότητας να αναπτύξουν αλλεργικές και άλλου τύπου δερματικές αντιδράσεις.
 
Ξεκινώντας από το κομμάτι της ηλιακής ακτινοβολίας, τόνισε πως δεν υπάρχει ασφαλής υπεριώδης ακτινοβολία, και για αυτό η ηλιοπροστασία καθίσταται απολύτως απαραίτητη για όλους, ιδιαίτερα όμως στην ευαίσθητη νεογνική-βρεφική-παιδική-εφηβική ηλικία ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές συνέπειες στην ενήλικη ζωή.
 
Άλλωστε η δράση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αθροιστική, ξεκινά από την βρεφική ηλικία και συνεχίζεται έως τον θάνατο με το 60-80% της συνολικής ακτινοβολίας να έχει αποκτηθεί μέχρι τα 18 χρόνια της ζωής, ενώ τα παιδιά παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο σε σχέση με τους ενήλικες.
 
Η δερματολόγος συνέστησε τα νεογνά και βρέφη έως 6 μηνών να μην εκτίθενται στον ήλιο, στα παιδιά από 6μηνών έως 2 ετών να υπάρχει περιορισμός των δραστηριοτήτων στα διαστήματα της έντονης ηλιοφάνειας, ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα, με πυκνή ύφανση, ομπρέλα, κάλυψη με πλατύγυρο καπέλο που θα προστατεύει αυχένα, αυτιά και παιχνίδι στη σκιά, ενώ για παιδιά από 2ετών και άνω προτείνεται καπέλο, ομπρέλα, παιχνίδι στη σκιά, ελαφρύτερα ρούχα και γυαλιά ηλίου.

Αναφορικά με τη χρήση αντηλιακού στα παιδιά, η κ. Κωστάκη τόνισε πως για παιδιά έως 6 μηνών δεν προτείνεται η χρήση του. Από 6μηνών έως 2 ετών χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με φυσικά φίλτρα ή συνδυασμούς φυσικών-χημικών χωρίς άρωμα για να αποφύγουμε αλλεργικές αντιδράσεις, προτιμώντας τις κρέμες, ενώ από 2 ετών και πάνω χρησιμοποιούμε αντιηλιακά όλων των υφών (κρέμες για πρόσωπο λαιμό και χέρια, spray και γαλακτώματα για ολοσωματική κάλυψη),με χημικά φίλτρα ή συνδυασμούς.
 
Επίσης η δερματολόγος τόνισε πως σε ευαίσθητα, δυσανεκτικά δέρματα προτιμούμε σκευάσματα με φυσικά φίλτρα, ενώ σε ατοπική δερματίτιδα και ξηροδερμίες προτιμούμε σκευάσματα με συνδυασμούς ή χημικά φίλτρα γιατί λόγω της μεγαλύτερης ρευστότητας που διαθέτουν, προσφέρουν πιο εύκολη εφαρμογή και άρα λιγότερη τριβή του ήδη ταλαιπωρημένου δέρματος ενώ σε εφηβικά ακνεϊκά δέρματα καλό είναι να επιλέγονται σκευάσματα με χημικά φίλτρα ευρέου φάσματος, με ειδικές μη λιπαρές υφές, μη φαγεσωρογόνα που δεν επιδεινώνουν την σμηγματόροια. 

Αντηλιακό όλο το χρόνο

Η κ. Κωστάκη τόνισε πως οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στη χρήση αντιηλιακού όλο το χρόνο, και όχι μόνο το καλοκαίρι στην παραλία.
 
«Δώστε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Κάντε το σαν παιχνίδι. Τα παιδιά αποφεύγουν να βάζουν αντιηλιακό γιατί η διαδικασία τους στερεί χρόνο από το παιχνίδι» σημείωσε, ζητώντας τους να ενημερωθούν από τον δερματολόγο και τον παιδίατρό τους.
 
Απευθυνόμενη στους συναδέρφους της δερματολόγους, ζήτησε να παρατηρούν
το δέρμα των μικρών τους ασθενών και να ενημερώσουν τους γονείς για το αντιηλιακό που είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του δικού τους παιδιού. Τέλος τόνισε σε όλους πως θα πρέπει να μιλούν στα παιδιά σε εφηβεία και προεφηβεία που δέχονται πίεση από τη βιομηχανία ομορφιάς για «ηλιοκαμένο-μαυρισμένο δέρμα», υπενθυμίζοντάς τους ότι η υπέρμετρη ηλιοέκθεση θα επιβαρύνει την εξωτερική τους εμφάνιση στην ενήλικο ζωή με ένα δέρμα θαμπό, ανελαστικό, γεμάτο ρυτίδες, δυσχρωμίες και γεροντικές κηλίδες. 

Αποφεύγοντας τα έντομα

Το δεύτερο μέρος της ομιλίας της κ. Κωστάκη αφορούσε τσιμπήματα και δήγματα εντόμων που μπορεί να προκαλέσουν παθήσεις του δέρματος τοπικές ή γενικευμένες, παροδικές, υποτροπιάζουσες ή μακράς διαρκείας.
 
Το είδος των βλαβών εξαρτάται από το υπεύθυνο έντομο και οφείλονται άλλοτε σε μηχανικό τραυματισμό, άλλοτε σε ερεθισμό και άλλοτε σε αλλεργική αντίδραση του δέρματος, ενώ το εξάνθημα μπορεί να αποτελείται από κνιδωτικό πομφό, σκληρή βλατίδα ή πλάκα. Οι βλάβες μπορεί να είναι ολιγάριθμες ή πολυάριθμες, εντοπισμένες, διάσπαρτες ή γενικευμένες και μπορεί να παρουσιάζουν φλεγμονή, να είναι αιμορραγικές, αποστηματικές ακόμα και ελκωτικές, με το είδος και τη βαρύτητα των βλαβών να εξαρτάται από την ευαισθησία και την αλλεργική προδιάθεση του δέρματος του παιδιού, ενώ μερικές φορές μπορεί να συνοδεύονται από πυρετική κίνηση και κακουχία. Μπορεί τέλος να προκαλέσουν κοκκιώματα, δερματοϊνώματα ακόμα και γενικευμένες αλλεργικές αντιδράσεις που εμπλέκουν το αναπνευστικό σύστημα και είναι απειλητικές για τη ζωή. Παράλληλα, όπως εξήγησε η κ. Κωστάκη στη συνέχεια, τα τσιμπήματα πολλών εντόμων και κυρίως των κουνουπιών έχουν ενοχοποιηθεί για τη μετάδοση ιογενών, βακτηριακών λοιμώξεων και για την πρόκληση σοβαρών νοσημάτων όπως ο πυρετός του Νείλου και εγκεφαλίτιδες.
 
Τα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι γονείς εναντίον των τσιμπημάτων περιλαμβάνουν φυσικά μέτρα προστασίας ενάντια στα έντομα, καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, στα οποία υπάρχουν 2 κατηγορίες εντομοαπωθητικών. Αυτά που περιέχουν την τοξική ουσία γνωστή ως DEET και αυτά που περιέχουν αιθέρια έλαια και μπορούν να μπαίνουν από μικρότερες ηλικίες.
 
Όσο για την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού, όπως υπογράμμισε η δερματολόγος δεν βάζουμε ποτέ κάτω από τα ρούχα γιατί υπάρχει κίνδυνος για δερματικές αντιδράσεις, αν είναι σε μορφή spray εφαρμόζουμε πάντα σε ανοιχτό χώρο για να μην το εισπνεύσει το παιδί και δεν υπερβάλουμε ποτέ στην ποσότητα, ενώ με την επιστροφή σε εσωτερικό χώρο αφαιρούμε το εντομοαπωθητικό με νερό και σαπούνι από το δέρμα βρεφών και μικρών παιδιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.