Πως η οικογενεια βοηθα στην αντιμετωπιση των εξαρτησεων

Ενημέρωση των μελών της ΧΕΝ Κομοτηνής από την Κινητή Μονάδα ΑΜΘ του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ

Τους τρόπους με τους οποίους η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό, αλλά και τη διαχείριση της εξάρτησης, ανέλυσαν τα μέλη της Κινητής Μονάδας ΑΜΘ του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου στην εκδήλωση με θέμα «Εξαρτήσεις και Οικογένεια» που διοργάνωσε η ΧΕΝ Κομοτηνής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινότητας για ζητήματα εξάρτησης, σημείωσε η πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής κ. Άννα Μακρίδου.

«Ως εθελόντριες μιας Διεθνούς Οργάνωσης που έχει στο επίκεντρό της την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της γυναίκας, θεωρούμε πως η γυναίκα αποτελεί φορέα αλλαγής στην κοινότητά της» ανέφερε, για αυτό και όσο συμβάλλουν στην ενδυνάμωση, ενημέρωση και την ενίσχυσή της για σοβαρά ζητήματα όπως αυτά με τα οποία ασχολείται η Κινητή Μονάδα, τόσο περισσότερο πιστεύουν πως θα μπορέσουν στην οικογένεια, τα εργασιακά πλαίσια και την κοινότητα να επιφέρουν την αλλαγή για ό,τι τις αφορά.

Στις γυναίκες πέφτει το βάρος της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Η συνεργασία με την ΧΕΝ, για την ενημέρωση των μελών της, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δικτύωσης της Μονάδας, τους, σημείωσε η κ. Σεμρά Μουσταφά, ψυχολόγος-σύμβουλος τοξικοεξάρτησης θεραπευτικό προσωπικό του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, η οποία έχει στην ευθύνη της την Κινητή Μονάδα, τονίζοντας δε πως είναι πάντα πρόθυμοι να ενημερώσουν οποιονδήποτε ενδιαφέρεται.

Αρχικά παρουσίασαν θεωρητικά το θέμα των εξαρτήσεων σε σχέση με την οικογένεια, και στο δεύτερο κομμάτι πραγματοποίησαν μια βιωματική άσκηση με τα μέλη τους, ώστε να υπάρξει μια καλύτερη κατανόηση του πολυδιάστατου θέματος της εξάρτησης.

Η μακροχρόνια εμπειρία άλλωστε, όπως και οι στατιστικές, έχουν δείξει πως όσοι είναι εξαρτημένοι είναι περισσότερο άντρες, ενώ οι φροντιστές, και έχουν πάρει το ρόλο του βοηθού στη διαδικασία, είναι οι γυναίκες.

«Οπότε είμαστε στο σωστό μέρος για να συνδέσουμε και να κινητοποιήσουμε τις γυναίκες για να προσεγγίσουν πιο ανοιχτά το θέμα» τόνισε, με έμφαση στην πρόληψη, αλλά και στον έγκαιρο εντοπισμό και κατ’ επέκταση παρέμβαση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.