Πως επιδρα η ανθρωπινη παρουσια στην παραλια Ιμερου;

Στη Ροδόπη βρέθηκαν επιστήμονες που μελετούν τις ακτές όλης της Ευρώπης, λαμβάνοντας δείγματα

Στην παραλία του Ιμέρου έφτασε το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουλίου η ερευνητική αποστολή TREC – Traversing European Coastlines, που εδώ και 18 μήνες μελετά τις ακτές όλης της Ευρώπης, από τη Βαλτική, στον Ατλαντικό, στη Μεσόγειο και τις ακτές της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Στελέχη της TREC, με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ και των φοιτητών του, με ερευνητικές δράσεις από το βάθος της θάλασσας, μέσα από το πλοίο TARA που βρισκόταν στα ανοιχτά της παραλίας, μέχρι την παραλία, την ακτή αλλά και την ενδοχώρα, με ένταση και κλίμακα που δεν έχει μελετηθεί ως σήμερα.

Δειγματοληψία στον Ίμερο

Στην ΠΑΜΘ, η αποστολή του TREC χρησιμοποιεί κινητά εργαστήρια για να συλλέξει δείγματα νερού, εδάφους, ιζήματος και αέρα στις ακτές Ιμέρου, Βιστωνίδας, Μοναστηρακίου και Ν. Καρβάλης, με την ομάδα αποτελούμενη από τεχνικούς και φοιτητές του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, να φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ, του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων Ξάνθης.

Όπως τόνισε ο Καθηγητής του Τμήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής & Τεχνολογίας κ. Γιώργος Συλαίος, το πρόγραμμα ξεκίνησε δειγματοληψίες στις παραλίες όλης της Ευρώπης ώστε αυτή να γίνει με ενιαίο τρόπο, και τα δεδομένα να είναι συγκρίσιμα και να μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για τις παραλίες της ΕΕ.

Η πρώτη δειγματοληψία στην περιοχή έγινε στην παραλία του Ιμέρου, για να μελετήσουν την επίδραση που έχει ο άνθρωπος στο φυσικό οικοσύστημα.

Για αυτό το στόχο θα μελετηθούν όλοι οι φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί που υπάρχουν στην παραλία, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, θα γίνει πλήρης ανάλυση του γονιδιώματός τους, αν υπάρχουν ξενικά είδη που έχουν παρεισφρήσει στην περιοχή, την βιοποικιλότητα της περιοχής, αλλά και αν μια μεγάλη γκάμα τοξικών ρύπων, όπως φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, ουσίες PFAS και άλλα, που συνήθως βρίσκονται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις και είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν, έχουν παρουσία σε αυτή.

Θα ακολουθήσουν μετρήσεις στη Λίμνη Βιστωνίδας, για να δουν τις επιπτώσεις που έχει η ήπια ιχθυοκαλλιέργεια στο φυσικό περιβάλλον και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αυτή τη δραστηριότητα, στη συνέχεια στην παραλία του Μοναστηρακίου στις εκβολές του Νέστου όπου έχουμε επίδραση από τις καλλιέργειες στην περιοχή, και θα καταλήξουν στην Νέα Καρβάλη, όπου θα δουν την βιομηχανική επίδραση που μια χημική βιομηχανία μπορεί να έχει σε μια παραλία.

«Έχουμε καλύψει μια ευρεία γκάμα ανθρώπινων επιδράσεων, και θέλουμε να δούμε πώς αυτές συσχετίζονται με τις πολύ καθαρές παραλίες της ΕΕ, και τι πρέπει να γίνει, αφού τις ομαδοποιήσουμε, για τα μέτρα προστασίας, αλλά και διατήρησης και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος» ανέφερε.

Μια μεγάλη βάση δεδομένων

Η παραλία του Ιμέρου, σημείωσε ο κ. Συλαίος, επιλέχθηκε γιατί είναι μια από τις παραλίες με την μικρότερη ανθρώπινη επίδραση, παρόλο που με λύπη του διαπίστωσε πως είχε αρκετά σκουπίδια, που θα μπορούσαν να έχουν καθαριστεί και να έχουμε ένα πολύ καλό φυσικό περιβάλλον.

Τα στοιχεία όλων αυτών των αναλύσεων, θα ενταχθούν σε μια μεγάλη βάση δεδομένων στην ΕΕ, η οποία θα είναι ελεύθερη στο κοινό, ενώ το Τμήμα και το Εργαστήριο θα κάνει και από την πλευρά του μια εκλαϊκευμένη έκθεση, αναλύοντας και αξιολογώντας αυτά τα αποτελέσματα, ώστε να καταλάβουν όλοι πού ακριβώς βρισκόμαστε, και τι πρέπει να κάνουν ώστε να βελτιωθούν, που θα σταλούν σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση.

Οι μετρήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων που είχαν γίνει στην περιοχή από το Πανεπιστήμιο, μιας και στο πλαίσιο του έργου EyeForWater εγκατέστησαν μόνιμους σταθμούς που μετρούν την ποιότητα του περιβάλλοντος κατά μήκος του ποταμού Λίσσου και του Λασπία, ενώ έχουν κάνει μια σειρά από χημικές αναλύσεις, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα και σε επιστημονικά περιοδικά.

Αυτές οι μετρήσεις όμως θα μπορούσαν να επεκταθούν στις υπόλοιπες παραλίες της ΑΜΘ, και να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, μιας και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «οι παραλίες μας αποτελούν τον πλούτο μας, οι τουρίστες έρχονται για αυτές, και θα πρέπει με κάθε τρόπο να τις προστατεύουμε και να τις παρακολουθούμε» κατέληξε.

Ευρεία η γκάμα των δειγματοληψιών

Στην παραλία βρισκόταν και ένας από τους επικεφαλής επιστήμονες πεδίου της ερευνητικής αποστολής, ο κ. Severin Belle. Με την ομάδα τους έχουν συλλέξει δείγματα σε μερικές από τις πιο προστατευόμενες περιοχές όπου υπάρχει πολύ περιορισμένη ανθρώπινη επίδραση, αλλά και στη μέση πόλεων, σε δημόσιες παραλίες όπου συνήθως υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι.

Ελπίζουν δε πως τα επιστημονικά δεδομένα που θα παράξουν, θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από τον οποιονδήποτε, μιας και θα είναι δημόσια διαθέσιμα, ώστε οι επιστήμονες, αλλά και όσοι χαράζουν πολιτικές, να μπορούν να λάβουν μέτρα για την προστασία της φύσης, ενώ παράλληλα ευαισθητοποιούν το κοινό για το περιβάλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.