Πως διαμορφωνονται οι συντελεστες βαρυτητας μαθηματων στα Τμηματα της Κομοτηνης

Διαφορετική προσέγγιση από το κάθε Τμήμα στα μαθήματα, αναμονή για το πώς θα επηρεαστούν μόρια και βάσεις

Τις προτεραιότητες του κάθε τμήματος, τόσο στα μαθήματα όσο και τους εισακτέους, αποκαλύπτουν οι συντελεστές βαρύτητας των τμημάτων της Κομοτηνής του ΔΠΘ, που θα ισχύσουν από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν, για πρώτη φορά φέτος, με απόφαση της Συγκλήτου του κάθε ΑΕΙ με στόχο να διαμορφώσουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία κάθε Σχολής ή Τμήματος.

Έτσι ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας και το τελικό άθροισμα των τεσσάρων πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Αυτό αναμένεται να κάνει τον υπολογισμό της βαθμολογίας για κάθε τμήμα ένα γρίφο για δυνατούς λύτες, μιας και τόσο εντός του ίδιου πανεπιστημίου, όσο και μεταξύ ομοειδών τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, θα υπάρχουν αυξομειώσεις.

Ένα παράδειγμα που έδωσε το ίδιο το Υπουργείο, αφορά τη Νομική Θεσσαλονίκης και τη Νομική Κομοτηνής, με την πρώτη να έχει αυξήσει το ποσοστό σε Νεοελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά, ενώ το δεύτερο έχει αφήσει όλα τα μαθήματα ισοδύναμα.

Έτσι υποψήφιος για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε τη βαθμολογία Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 17, Αρχαία Ελληνικά 18,6, Ιστορία 20 και Λατινικά 20 συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (ΑΠΘ) 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής (ΔΠΘ) 18.900 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

Νομική Θεσ/νίκης: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%, Αρχαία Ελληνικά 30%, Ιστορία 20% και Λατινικά 20%

Νομική Κομοτηνής: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 25%, Αρχαία Ελληνικά 25%, Ιστορία 25% και Λατινικά 25%

Διαφορετικές επιλογές για κάθε τμήμα

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα Τμήματα της Κομοτηνής, πλην της Νομικής, αυξομείωσαν τα ποσοστά των μαθημάτων, άλλες φορές λιγότερο και άλλες περισσότερο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, το οποίο έβαλε το μέγιστο ποσοστό (40%) στο μάθημα της Ιστορίας, και το ελάχιστο σε όλα τα υπόλοιπα, ενώ οι συντελεστές στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας είναι άσκηση ισορροπίας μεταξύ τριών μαθημάτων.

Γενικότερα ο καθορισμός των συντελεστών, σε συνδυασμό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τους περιορισμούς στην διδακτική διαδικασία που επέφερε ο κορωνοϊός, αποτελούν ένα ιδιαίτερα ασταθές μείγμα και μοιραία θα αυξήσουν την αβεβαιότητα τόσο πριν, όσο και μετά τις εξετάσεις, που μπορεί να φέρει στρεβλώσεις και εκπλήξεις, όπως είδαμε και την περυσινή χρονιά.

Οι συντελεστές βαρύτητας στην Κομοτηνή

Οι συντελεστές βαρύτητας των επιμέρους Τμημάτων της Κομοτηνής έχουν ως εξής:

Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, δίνει έμφαση στην Γλώσσα και την Ιστορία, με τους συντελεστές να είναι:

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%

Αρχαία Ελληνικά 20%

Ιστορία 30%

Λατινικά 20%

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ακολουθεί μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, μειώνοντας στο ελάχιστο τον συντελεστή βαρύτητας στην Ιστορία:

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 28%

Αρχαία Ελληνικά 28%

Ιστορία 20%

Λατινικά 24%

Αντίθετα όλη την έμφαση στην Ιστορία, εις βάρος όλων των άλλων μαθημάτων, δίνει το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, με τους συντελεστές όλων των μαθημάτων στο ελάχιστο:

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 20%

Αρχαία Ελληνικά 20%

Ιστορία 40%

Λατινικά 20%

Περισσότερο βάρος σε Γλώσσα και Ιστορία δίνει το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, εις βάρος των άλλων δύο μαθημάτων:

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%

Αρχαία Ελληνικά 20%

Ιστορία 30%

Λατινικά 20%

Πιο ισορροπημένο το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, με μόνη αυξομείωση σε Γλώσσα και Αρχαία:

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%

Αρχαία Ελληνικά 20%

Ιστορία 25%

Λατινικά 25%

Καμία αυξομείωση για το τμήμα της Νομικής, το οποίο βέβαια ουδέποτε είχε θέματα εισακτέων ή μεγάλης αυξομείωσης βάσεων, με όλα τα μαθήματα να βρίσκονται στο 25%.

Έμφαση στην Ιστορία, απέναντι στα άλλα μαθήματα, δίνει και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης:

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 25%

Αρχαία Ελληνικά 20%

Ιστορία 35%

Λατινικά 20%

Το μοναδικό τμήμα στην Κομοτηνή που ανήκει στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, δίνει έμφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, κυρίως στην Οικονομία και τα Μαθηματικά, τα δύο μαθήματα που θα βοηθήσουν περισσότερο τους εισακτέους του:

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 20%

Μαθηματικά 28%

Πληροφορική 20%

Οικονομία 32%

Τέλος το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, έχει δύο ιδιαιτερότητες: αφενός μπορεί κάποιος να εισαχθεί από όλα τα επιστημονικά πεδία σε αυτό, αφετέρου έχει τις πρακτικές ασκήσεις, ο συντελεστής των οποίων όμως είναι ούτως ή άλλως στο 20%.

Όσο για την κατανομή του συντελεστή βαρύτητας, πέρα από την Γλώσσα, που έχει συντελεστή βαρύτητας στο 30% σε όλα τα πεδία, το υπόλοιπο είναι κάπως πιο μεικτό:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%

Αρχαία Ελληνικά 25%

Ιστορία 25%

Λατινικά 20%

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%

Φυσική 25%

Χημεία 20%

Μαθηματικά 25%

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%

Φυσική 25%

Χημεία 20%

Βιολογία 25%

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%

Μαθηματικά 25%

Πληροφορική 25%

Οικονομία 20%

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.