Πως μπορουν να προστατευτουν οι εφηβοι απο την εξαρτηση;
Τους τρόπους με τους οποίους οι έφηβοι θα μπορέσουν να προστατευτούν από τους κινδύνους της εξάρτησης, με τη βοήθεια της οικογένειάς τους, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, εξήγησε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ροδόπης «Ορφέας», ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής δρ Γκάρο Εσαγιάν.
Ο κ. Εσαγιάν μίλησε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, ανταποκρινόμενες, σύμφωνα με την υπεύθυνή σχολικών δραστηριοτήτων κ. Κατερίνα Σχοινά, σε αιτήματα που έγιναν προς αυτούς από γονείς και μαθητές, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το θέμα της χρήσης ουσιών από εφήβους.
Για αυτό και προσπαθώντας να απαντήσουν σε αυτούς τους προβληματισμούς, συνεργάστηκαν με το Κέντρο Πρόληψης & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ροδόπης «Ορφέας».
Πάντα επίκαιρη η προβληματική της εφηβείας
Η προβληματική της εφηβείας είναι πάντα επίκαιρη, σημείωσε ο κ. Εσαγιάν, πόσο μάλλον στις μέρες μας που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που χαρακτηρίζουν την Ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, η εφηβεία ως περίοδος κρίσης, είναι σε κρίση, λαμβάνοντας υπόψη και το ρευστό μεταβαλλόμενο πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή εξελίσσεται.
Για αυτό και η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που είναι πάντα κοντά στους προβληματισμούς των γονέων των εφήβων μαθητών, διοργανώνει δραστηριότητες με στόχο τη σύσκεψη και τον συμπροβληματισμό των ειδικών και των γονέων για την καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ανέφερε.
Οι εξαρτήσεις, τόνισε, αποτελούν ένα σύμπτωμα και μια συμπεριφορά που καλύπτει βαθύτερες κρίσης, που προέρχονται από την ανισορροπία που χαρακτηρίζει τον ευάλωτο έφηβο. Η πανδημία λοιπόν, επιδείνωσε την κατάσταση, κυρίως γιατί η εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία η επαφή του εφήβου με το περιβάλλον τον βοηθά να δομήσει και να βρει την ισορροπία του.
Η έλλειψη αυτής της επαφής, συνέτεινε στην ανισορροπία, και δημιούργησε ευαλωτότητες γενικότερα στους εφήβους και ιδιαίτερα στους εφήβους που είχαν από πριν τις δικές τους.
Όσο δε έχουμε επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα, είμαστε ακόμα στην αποτύπωση των προβλημάτων, και θεωρεί πως η ουσιαστική αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, θα φανούν και θα αποτυπωθούν το επόμενο διάστημα.
Για αυτό και στην ομιλία του θέλησε να προβληματίσει τους γονείς για τους λόγους που ο έφηβος καταλήγει στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών, και γενικότερα στις εξαρτητικές συμπεριφορές.
Θέλησε δε να τους προβληματίσει για να μην ακολουθήσουν την απλουστευτική προσέγγιση, ότι από τη στιγμή που βρήκαμε το πρόβλημα προστρέχουμε στον ειδικό και αυτός ως από μηχανής Θεός θα μας λύσει το πρόβλημα. Και τούτο διότι όπως εξήγησε εμπλέκεται πολύ ενεργά και η οικογένεια στη διαχείριση αυτών των συμπεριφορών, αλλά και στην εκκόλαψή τους.
Ας μην ξεχνάμε, σημείωσε, αυτά που εμφανίζονται στην εφηβεία, είναι πράγματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, και το οικογενειακό περιβάλλον με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συντείνει, συμβάλλει και συνδιαμορφώνει το πρόβλημα, αλλά και στην διαχείρισή του.
«Ας μην ξεχνάμε ότι ο έφηβος αμφισβητεί μεν τους γονείς του ως πρότυπα, αλλά δεν μπορεί να κάνει και χωρίς αυτούς» κατέληξε.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.