Πορεια για την επαναλειτουργια των Πανεπιστημιων και την καταργηση του νομου Κεραμεως

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο των Σχολών

Συγκέντρωση και πορεία με αίτημα την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων αλλά και την κατάργηση του νόμου Κεραμέως, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Μαρτίου φοιτητικοί σύλλογοι, με τη συμμετοχή και άλλων οργανώσεων της Ροδόπης, στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από το κλείσιμο των σχολών.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής, ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης, η ΕΝΙΔΥΚ, αλλά και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πορεία πραγματοποιήθηκε σε δύο «δόσεις» με το μπλοκ της κατάληψης της Πρυτανείας, της Ανοιχτής Συνέλευσης Ενάντια Στον Κρατικό Αυταρχισμό, να ξεκινά πρώτο την πορεία, καλώντας όποιον επιθυμεί να τους ακολουθήσει στην πορεία τους σε όλη την πόλη και στη συνέχεια προς την Πρυτανεία, όπου πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση.

Δεν ανοίγει τις Σχολές η Κυβέρνηση

Από τους συγκεντρωμένους που έμειναν πίσω, τοποθετήθηκαν εκ μέρους του ΣΟΦΕΚ ο κ. Παναγιώτης Ντέκας, ο οποίος τόνισε πως αυτή τη στιγμή η γραμμή της κυβέρνησης είναι πως δεν προσλαμβάνονται γιατροί, δεν γίνεται αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ, αντίθετα η πολιτική λύση είναι ένας αστυνομικός σε κάθε γειτονιά, που όμως δεν μειώνει τη διασπορά κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα που οι σχολές είναι κλειστές, η κυβέρνηση περνά το νομοσχέδιο Κεραμέως, φέρνει τα ΜΑΤ στις σχολές, μειώνει τους φοιτητές ώστε να οδηγηθούν «στους φίλους της Κεραμέως», ενώ η επίθεση επεκτείνεται και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Ένα χρόνο τώρα βιώνουμε το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης και η διδακτική διαδικασία έχει περιοριστεί στο να καθόμαστε μπροστά σε ένα υπολογιστή και να μας μιλά ένας διδάσκοντας» σημείωσε, για να εξηγήσει πως η παραπάνω πρακτική εγκυμονεί κινδύνους για την κοινωνικοποίηση και την φοιτητική τους εμπειρία.

Απαραίτητο να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις

Από την πλευρά του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Κοκομήτρος, χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα για το νόμο Κεραμέως, αλλά και την συγκέντρωση της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη, που θεωρεί πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία και δεν αμαυρώθηκε από τα επεισόδια «που έστησαν κυβέρνηση και άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί».

Μάλιστα με αφορμή την περικύκλωση του ΑΠΘ τη Δευτέρα από αστυνομικές δυνάμεις, αναρωτήθηκε αν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ 25 για σώμα καταστολής υπό τον έλεγχο του Πρύτανη, δεν θα γινόταν το ίδιο.

Καμία ενίσχυση του ΕΣΥ

Οι αντιδράσεις των τελευταίων ημερών, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος της ΕΝΙΔΥΚ, αποδεικνύουν πως η εργαζόμενη νεολαία ούτε φιμώνεται, ούτε υποτάσσεται στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και την κρατική καταστολή.

Καταδίκασε δε το «κρεσέντο τρομοκρατίας» που ξεδιπλώθηκε στο άλσος της Αγίας Παρασκευής, αλλά και τις προβοκατόρικες δυνάμεις που θεωρεί πως χρησιμοποιούνται διαχρονικά ώστε να μην ακούγονται τα αιτήματα του λαού και της νεολαίας και στόχο έχουν να εντείνεται η κρατική καταστολή. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, στον αντίποδα ο κ. Ευαγγελόπουλος τόνισε πως δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των πολιτών. Ταυτόχρονα θεωρεί πως η τακτική του ακορντεόν χωρίς ενίσχυση και προσλήψεις στο ΕΣΥ, αλλά και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, δεν θα φέρει αποτέλεσμα στη διαχείριση της πανδημίας.

Στήριξη από όλη την Εκπαίδευση

Τέλος ο κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Οι Τρεις Ιεράρχες» σημείωσε, πως στηρίζουν, όπως και η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, την κινητοποίηση αυτή, μιας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος των φοιτητών, μοιάζουν πολύ με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πρωτοβάθμια αλλά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Συμπληρώνουμε ένα χρόνο που σχολεία και σχολές είναι κλειστά, γιατί δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι ανοιχτά και ασφαλή, ένα κοινό αίτημα της εκπαίδευσης» σημείωσε χαρακτηριστικά, για να καταθέσει την άποψη πως όλο το προηγούμενο διάστημα, γίνεται επίθεση απέναντι στα μορφωτικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Για αυτό και στήριξαν την κινητοποίηση, εξήγησε ο κ. Μακρυγιάννης, ελπίζοντας πως ο συντονισμός των συλλόγων και των σωματείων θα συνεχιστεί μέχρι το πέρας της πολιτικής αυτής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.