Πολος ελξης για ολη την υφηλιο φιλοδοξει να γινει το Μουσειο Καραθεοδωρη

Άνοιξε ξανά τις πόρτες του στον δεύτερο όροφο της Τσανακλείου, με νέες προοπτικές για το μέλλον

Άνοιξε ξανά τις πύλες του για το κοινό, στον νέο του χώρο στο δεύτερο όροφο της Τσανακλείου, το Μουσείο Καραθεοδωρή, η συλλογή του οποίου μετεγκαταστάθηκε εξολοκλήρου στο χώρο.

Έτσι λοιπόν αρχεία, έργο, προσωπικά αντικείμενα και οικογενειακές φωτογραφίες του Κ. Καραθεοδωρή, καθώς και του γιατρού Στέφανου Καραθεοδωρή και του γιου του Αλέξανδρου, που υπήρξε ηγεμόνας της Σάμου και Κρήτης, επανεκτέθηκαν στο χώρο που είναι επισκέψιμος, με σχολεία εντός και εκτός Κομοτηνής να έχουν ήδη προγραμματίσει την επίσκεψή του σε αυτό.

Με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του, στο χώρο του βρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή κ. Σάκης Λιπορδέζης, μαζί με τα μέλη του ΔΣ, αλλά και τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη και την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου.

Μια 20ετής πορεία συνεχίζεται

«Η ιστορία ξεκίνησε το 2001, και τελειώνει το 2021, μια εικοσάχρονη πορεία πραγματικά εντυπωσιακή, με πολύ καλές συγκυρίες με αγαστή συνεργασία τεσσάρων δημάρχων», ανέφερε ο κ. Σάκης Λιπορδέζης, που ξεκίνησε με τον Τάσο Βαβατσικλή, και συνεχίζεται με τον κ. Γκαράνη.

Εξήρε δε τη βοήθεια της κ. Λιβεριάδου για την στήριξή της, καθώς και όλους όσους βοήθησαν ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ενώ ειδική μνεία έκανε στην κ. Χριστίνα Αποστολίδου, που ασχολήθηκε με την επανέκθεση του μουσείου.

Φυσικά τίποτα δεν θα μπορούσε να είχε γίνει, τόνισε, χωρίς τα μέλη του Συλλόγου και το ΔΣ, με κάθε ένα να έχει ξεχωριστή αποστολή να επιτελέσει.

Το μουσείο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λιπορδέζη, έχει μια προδικασμένη πορεία να είναι μεγάλο και σπουδαίο, πρώτον γιατί είναι μοναδικό στον κόσμο, και δεύτερον γιατί είναι αφιερωμένο σε ένα πολύ μεγάλο επιστήμονα.

«20 χρόνια μετά, νιώθω ότι βρήκα μία σταγόνα μόνο από το έργο του» σημείωσε, για αυτό και δεσμεύτηκε πως οργανωμένα και συστηματικά θα συνεχιστεί το έργο για την ανάδειξη του μεγάλου Μαθηματικού, με την αρωγή του Δήμου Κομοτηνής.

Ήδη η είδηση της επαναλειτουργίας του Μουσείου μάλιστα, έχει προξενήσει ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα και πέρα από αυτή.

Πάντα αρωγός ο Δήμος Κομοτηνής

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, τόνισε πως είναι χαρά του Δήμου να υποδεχθεί στο κτίριο της Τσανακλείου το Μουσείο Καραθεοδωρή, που περικλείει την προσπάθεια που έχει κάνει ο Σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια, στην οποία ο Δήμος ήταν και αυτός αρωγός.

Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί πέρα του 2021, με τον Δήμο πλέον να έχει τη δυνατότητα να βοηθά ακόμα περισσότερο, και με καλύτερους όρους, το Μουσείο.

Το κτίριο της Τσανακλείου φιλοξενεί, σημείωσε, την Δημοτική Βιβλιοθήκη, το παράρτημα του ΕΑΠ και πλέον το Μουσείο Καραθεοδωρή, σε μια προσπάθεια που κάνει η δημοτική αρχή να το κρατήσει ανοιχτό, προς το παρόν με διευρυμένο ωράριο τις καθημερινές και το πρωί του Σαββάτου, με προοπτική να μένει ανοιχτό και το απόγευμα του Σαββάτου αλλά και την Κυριακή.

«Είναι μια προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε ότι το εμβληματικό αυτό κτίριο της περιοχής έχει πραγματική αξία για τους πολίτες» ανέφερε ο δήμαρχος, ευχαριστώντας το Σύλλογο για τη συνεργασία του με το Δήμο Κομοτηνής, σε μια προσπάθεια που «μας βγάζει από τα στενά σύνορα του Δήμου, και μας δίνει ένα τομέα που δεν είχαμε, και ένα σημείο αναφοράς για σχολεία και μαθητές.

Σε νέα διάσταση το Μουσείο

Το μουσείο μπαίνει πλέον σε μια καινούρια διάσταση, σημείωσε ο Διευθυντής του Συλλόγου κ. Ανέστης Βακιάνης, μιας και στην εποχή μας, τα μουσεία εκπέμπουν παιδεία, και ο Σύλλογος αυτό θα προσπαθήσει, σε μια μικρή πόλη που περικλείει ένα τεράστιο άνδρα.

Για αυτό και σκοπεύουν να φέρουν στο πλαίσιο της λειτουργίας του μουσείου, επισκέπτες παγκόσιμας εμβέλειας, για διαλέξεις και εκδηλώσεις, με θέματα παιδείας που θα έχουν σχέση με τα μαθηματικά, την επιστήμη ή τον Καραθεοδωρή και την σχέση του με άλλους μεγάλους άνδρες, όπως τον Αϊνστάιν.

Μάλιστα υπάρχει μια ψηφιακή έκδοση του Μουσείου, που μετακινείται σε διάφορες πόλεις, δείχνοντας πως δεν είναι ένα στατικό μουσείο, αλλά έχει ευρύτερη διάσταση.

Παράλληλα ελπίζουν να μπορέσουν να στήσουν αδριάντες στα σημεία που έζησε ο Καραθεοδωρή, καθώς και άλλες δράσεις για να δείξουν την συμβολή του.

Συνεχίζεται η άριστη συνεργασία με τον Σύνδεσμο

Τέλος η κ. Νατάσα Λιβεριάδου θεωρεί πως ήταν τιμή της που όλα αυτά τα χρόνια έχουν μια άριστη συνεργασία με τον Σύνδεσμο. Ελπίζει δε πως με την μετακίνησή του στην Τσανάκλειο, θα γίνει το επόμενο βήμα για να γίνει παγκοσμίως γνωστό, και να γίνει η πόλη σημείο αναφοράς εξαιτίας του.

Η συνεργασία που υπήρξε θα συνεχιστεί διαβεβαίωσε και η ίδια από την πλευρά της εξηγώντας ότι Δήμος και ΔΚΕΠΠΑΚ θα συνεχίσουν να συμβάλλουν για να δουν καλύτερες μέρες, και η Κομοτηνή να γίνει πόλος έλξης, και εξαιτίας του Μουσείου Καραθεοδωρη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.