Πολλες οι συγχρονες προσεγγισεις στην αντιμετωπιση της Ρευματοπαθειας

Ενημερωτική ομιλία «Οι Ρευματοπάθειες στον 21ο αιώνα» στην Κομοτηνή

Την ανάγκη της γνώσης πότε θα πρέπει κάποιος να πάει στο ρευματολόγο, ανάλογα με την πάθηση του, τόνισε στην ενημερωτική ομιλία με θέμα «Οι Ρευματοπάθειες στον 21ο αιώνα» που διοργάνωσε η 1η ΤΟΜΥ Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης το πρωί της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ο κ. Χρήστος Μαυρομμάτης, Ρευματολόγος-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Ο κ. Μαυρομμάτης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους τι εννοούμε όταν λέμε ρευματοπάθειες, ποιος ο ρόλος του ρευματολόγου και πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε αυτόν.
 
Ο ρευματολόγος δεν είναι μία ευρέως γνωστή ειδικότητα, τόνισε, όμως ασχολείται με καθημερινά προβλήματα των ασθενών, καθώς λειτουργεί ως παθολόγος του μυοσκελετικού συστήματος, με τον ορθοπεδικό να είναι αντίστοιχα ο χειρουργός του μυοσκελετικού συστήματος.
 
Αυτό σημαίνει πως όταν κάποιος πονά στο μυοσκελετικό του σύστημα, χωρίς όμως να έχει χτυπήσει με κάποιο τρόπο, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί σε ρευματολόγο, όπως αν έχει χτυπήσει θα πρέπει να απευθυνθεί στον ορθοπεδικό.
 
Στο τέλος βέβαια μπορεί να καταλήξει στην άλλη ειδικότητα, όμως το καλύτερο είναι να ξεκινήσει από την κατάλληλη, ώστε να μειώσει τόσο τα έξοδα, όσο και τον χρόνο διάγνωσης. 

Σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση της ρευματοπάθειας 

Η εξέλιξη στην επιστήμη της Ιατρικής έχει φέρει πολλές καινούριες θεραπείες για τα συστηματικά νοσήματα, πολύ στοχευμένες, που πραγματικά δίνουν λύσεις στα προβλήματα.
 
Έτσι συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα είτε ρευματοειδής αρθρίτιδα, που είχαν πολύ μεγάλα ποσοστά αναπηρίας συνήθως σε νεαρούς – μέχρι τα 40- άντρες, μπορούν να προληφθούν.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρομάττης πλέον με τις καινούριες θεραπείες και τη γρήγορη αναγνώριση της νόσου, μπορεί να προληφθεί τυχόν καταστροφή και να έχει αυτός που νοσεί, με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, μια κανονική ζωή. 

Απαραίτητη η διαλογή των περιστατικών 

Ο κ. Μαυρομμάτης σημείωσε πάντως πως συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς, αν ο πόνος δεν έχει φτάσει σε σημείο που να είναι αφόρητος, δεν ζητούν εύκολα βοήθεια, αλλά προσπαθούν να τον διαχειριστούν μόνοι τους.
 
Γεγονός καθόλου σωστό, γιατί μπορεί να υποβόσκει μια σοβαρότερη κατάσταση, που σκεπάζοντας την όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά μπορεί να χειροτερέψει αργότερα.
 
Ο ίδιος θεωρεί πως αυτό που χρειάζεται είναι η ευαισθητοποίηση των ασθενών για το πότε πηγαίνουμε σε κάποιον γιατρό, κάτι που πιστεύει ότι αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα του συστήματος υγείας στη χώρα μας, παρόλο που φιλοδοξία των ΤΟΜΥ είναι να υπάρχει βελτίωση σε αυτό τον τομέα.
 
«Έχουμε ένα σύστημα το οποίο είναι μαγικό, γιατί μπορείς να πας παντού, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο πουθενά στον κόσμο» σημείωσε, τονίζοντας πως σε πολλές ειδικότητες ο ασθενής πηγαίνει αν και όταν τον στείλουν.
 
Το πρόβλημα στην Ελλάδα, ανέφερε, είναι ότι δεν υπάρχει διαλογή των περιστατικών, ώστε να πάνε στη σωστή ειδικότητα, είτε αφορά τους ρευματολόγους, είτε οποιαδήποτε άλλη, γιατί με αυτό τον τρόπο όλοι, σύστημα και ασθενής, κερδίζουν τόσο χρόνο, όσο και χρήμα, αλλά έχουν και καλύτερα αποτελέσματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.