Πολλαπλη η προσπαθεια της ΠΕ Ροδοπης στα μετωπα της φωτιας

Ν. Τσαλικίδης «Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μας και οι πιλότοι της μονάδας αεροπορικής ενίσχυσης καταβάλουν απίστευτες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση»

Μια πραγματικά δύσκολη και δοκιμαστική στιγμή για την Περιφέρεια, αλλά  ιδιαίτερα για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, χαρακτήρισε τις προηγούμενες μέρες ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής το πρωί της Τρίτης 22 Αυγούστου.

Κάνοντας ένα απολογισμό της πολύ δύσκολης Δευτέρας που προηγήθηκε, τόνισε πως βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυο διαφορετικά μέτωπα πυρκαγιών από την πρώτη στιγμή, που  προκάλεσαν ανείπωτες ζημιές σε δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, κατοικίες και σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσαν και τον τραυματισμό ανθρώπων, ευτυχώς όμως χωρίς απώλειες.

Συνεχής η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Η μάχη συνεχίστηκε και την Τρίτη, μιας και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν αναζωπυρώσεις. Από τη μια οι δυνατοί άνεμοι, και από την άλλη η μορφολογία του εδάφους, σημείωσε, μιας και έχουν περάσει σε δυσπρόσιτες περιοχές, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δυσχερές το έργο της κατάσβεσης.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μας και οι πιλότοι της μονάδας αεροπορικής ενίσχυσης καταβάλουν απίστευτες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση» σημείωσε, τονίζοντας πως πρέπει να δρομολογηθούν έγκαιρα και κάποια μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις στο  μέλλον.

«Πώς είναι δυνατόν να ξεκινάνε την ίδια στιγμή  σε Έβρο,  Ροδόπη,  Ξάνθη, Καβάλα και να χρειάζονται την ίδια ώρα όλες σχεδόν οι δυνάμεις της Περιφέρειας, αλλά και της χώρας. Ήταν αδύνατο να σταλούν όλες αυτές οι δυνάμεις την ίδια στιγμή» τόνισε, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την πολύωρη προσπάθειά της.

Ειδική μνεία έκανε για την εξαιρετική προσφορά των εθελοντών συμπολιτών μας, οι  οποίοι  πέρα από την εθελοντική τους διάθεση και τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης, έδειξαν αληθινή  αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές όπου ήταν εκεί, συνέβαλαν με τον τρόπο τους, είτε με μικρούς ελκυστήρες, είτε με δεξαμενές, και αποτέλεσαν παράδειγμα υποδειγματικής συνεργασίας.

Προσπάθεια να μην προχωρήσουν οι αναζωπυρώσεις

Η δεύτερη μέρα της πυρκαγιάς βρήκε τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν ανασυνταχθεί,  ενώ στους οικισμούς που βρίσκονται στους πρόποδες σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν υπάρχουν δυνάμεις, από εθελοντές, Ερυθρό Σταυρό, ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική, για να αντιμετωπίζουν και τυχόν αναζωπυρώσεις που προκύπτουν.

Το μέτωπο του Σώστη το μεσημέρι της Τρίτης κινούνταν προς την κορυφή στην περιοχή του οικισμού της Κερασιάς, χωρίς να κινδυνεύει όμως ο οικισμός και η δασική έκταση.

Την ίδια ώρα υπάρχει ένα μέτωπο προς τον Ίασμο, το οποίο επίσης αργοσβήνει με τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής, σε χαμηλά σημεία, γιατί πάνω στις κορυφές δεν μπορεί να παρέμβει τίποτα, παρά μόνο τα εναέρια μέσα.

Όσο για το θέμα της εκκένωσης του Ιάσμου, τόνισε πως το βράδυ, μετά από διαβούλευση συναποφασίστηκε και αποφασίστηκε κατά κύριο λόγο από τον δήμαρχο, η προληπτική αντιμετώπιση της χθεσινής πυρκαγιάς, ενημερώνοντας τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα. Επίσης και από το 112 εστάλη μήνυμα μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες,  οι γηραιότεροι και ίσως και τα παιδιά και να είναι σε αναμονή σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ευτυχώς όμως δεν απαιτήθηκε, και συνεχίζουν να επιχειρούν για να αποτρέψουν κάθε είδους πιθανότητα.

Βοήθεια από τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς

Παράλληλα από το βράδυ της Δευτέρας ζητήθηκε από όλους τους υλοτομικούς συνεταιρισμούς Ροδόπης να συμβάλουν, και ανταποκρίθηκαν, να προχωρήσουν σε υλοτόμηση για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας επιχείρησαν στην κοίτη του Κομψάτου για να κάνουν κάποιες εργασίες με τα δέντρα που έπρεπε να κοπούν, και την Τρίτη επιχειρούσαν  με την καθοδήγηση του Δασαρχείου και στα Πάτερμα και στην περιοχή του Ιάσμου, για να κάνουν προληπτικά μεγάλες ζώνες 30-40 μέτρων. 

Όσο για το μέτωπο από Αλεξανδρούπολη, γίνονται εκκενώσεις προληπτικά όπου  απαιτείται με εισηγήσεις των δημάρχων, γιατί έχουν την πρώτη και άμεση εικόνα, σε συνεργασία με την ΠΕ Ροδόπης.

Πρωτοφανές το φαινόμενο

Η μάχη συνεχίζεται, με τον κ. Τσαλικίδη να τονίζει πως δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στην περιοχή μας, στη Ροδόπη, στη Θράκη, στην  Περιφέρεια, στην Ελλάδα. «Όλη η Ελλάδα φλέγεται και δυστυχώς οι δυνάμεις που έχει η χώρα προφανώς και δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την ίδια ώρα, όλο  αυτό το μεγάλο φαινόμενο» σημειώνοντας πως χρειάζεται στήριξη από το εξωτερικό, ιδιαίτερα σε εναέρια μέσα.

«Η αγωνία μας, η αναμονή,  η επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, την ίδια ώρα που καιγόντουσαν σπίτια εμείς να είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία και να προσπαθούμε να συντονίσουμε τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τις  δυνάμεις και να  μας λένε ό,τι δεν έχουν» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως την ίδια ώρα ζητούσε η Καβάλα, όπου δεν ενισχύθηκε και καήκαν 30-40 σπίτια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.