Πολλα απομενουν να γινουν για την πραγματικη συμπεριληψη των ΑμεΑ

Ένωσαν τις δυνάμεις τους Σύλλογοι ΑμεΑ της Ροδόπης σε μια κοινή εκδήλωση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης

Την πρώτη από αυτό που ελπίζουν να αποτελέσει μια σειρά κοινών δράσεων, πραγματοποίησαν σωματεία ΑμεΑ την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ, στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Την εκδήλωση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία διοργάνωσε το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης, και σε αυτή συμμετείχαν ο Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης” Άγιοι Θεόδωροι”, ο ΔΑΔΑΑ – Σύλλογος για Παιδιά και Ενήλικες με ΔΑΔ, Αυτισμό & Asperger, ο Σύλλογος Διαβητικών Ροδόπης – ΓΛΥΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης – Δύναμη Ψυχής, το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ και η Π.Ε. Τυφλών Θράκης.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Αλέξανδρος Σκοπιανός, αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συγκέντρωση Συλλόγων, και σκοπός τους είναι να συνεχίσουν σε αυτό το πλαίσιο, θέλοντας να δώσουν έμφαση στην εξωστρέφεια αλλά και στη συνεργασία, για να αναδείξουν τις ανάγκες των ΑμεΑ, μιας και χρειάζεται να γίνουν πολλά, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Θεωρεί δε σημαντικό το γεγονός ότι πλέον έχει θεσμοθετηθεί η εκδήλωση διαλόγου, λογοδοσίας και προγραμματισμού πολιτικών για την αναπηρία και τη χρόνια πάθηση σε συνεργασία με τον Συντονιστικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία της Κυβέρνησης, που θα την επαναλαμβάνει κάθε χρόνο, και φέτος έγινε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, μαζί με την νέα Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που δημιούργησε η Συνομοσπονδία.

Απαραίτητη μια εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Στη συνέχεια ανέγνωσε την Διακήρυξη της ΕΣΑμεΑ για την 3η Δεκέμβρη 2023, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων πως το αναπηρικό κίνημα της Ελλάδας, συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα για να ανατρέψει τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουν σε αυτή την εποχή των πολυκρίσεων, μετά τη πολυετή οικονομική κρίση, μετά την πανδημία, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, στον καιρό της ακρίβειας και του ακραίου πληθωριστικού κύματος, της κλιματικής αλλαγής, των έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων, των πολέμων στη γειτονιά μας.

Για αυτό και συνεχίζουν να αγωνίζονται για να μην οδηγηθούν στο κοινωνικό περιθώριο και για μια ζωή με αξιοπρέπεια, τονίζοντας πως είναι αποφασισμένοι η θεμελιώδης αρχή του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» να μετατραπεί σε «Τίποτα χωρίς εμάς»!

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί μια Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με πρακτικό και ουσιαστικό περιεχόμενο, με ετήσιο προγραμματισμό ανά υπουργείο, σε στενή συνεργασία με το εθνικό αναπηρικό κίνημα και χρονικό ορίζοντα έως το 2030.

Επίσης διεκδικούν το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική συμπερίληψη με θέσπιση εθνικής στρατηγικής συμπερίληψης και διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, που περιλαμβάνει δραστικές αλλαγές σε μια σειρά των σημερινών πολιτικών, αύξηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον ενεργό πληθυσμό της χώρας μέσω μίας εθνικής στρατηγικής για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, θέσπιση νέων θέσεων απασχόλησης, αλλά και μια σειρά από βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, την υγεία και την εκπαίδευση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.