Πολιτιστικες διαδρομες στον Ισμαρο

Για την ανάδειξη όλων των σημείων ενδιαφέροντος στην περιοχή, από την προϊστορία μέχρι και την νεότερη εποχή

Την ελπίδα πως η δημιουργία του παραλιακού δρόμου Μαρώνειας Δικέλλων θα μπορέσει να βοηθήσει και την ανάδειξη άλλων, λιγότερο γνωστών αρχαιολογικών σημείων και μνημείων, που ξεκινούν από την προϊστορία και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, εκφράζει η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Χρύσα Καραδήμα.

Αυτό όμως δεν θα γίνει μόνο με την κατασκευή του δρόμου, αλλά και με την δημιουργία μικρών πολιτιστικών διαδρομών που θα μπορούν να επισκέπτονται όσοι το επιθυμούν με τα πόδια, αφήνοντας το αυτοκίνητό τους στα πάρκινγκ που θα δημιουργηθούν.

Άλλωστε στην περιοχή, υπάρχουν, πέρα από τα γνωστότερα σημεία όπως το αρχαίο Θέατρο ή η Σύναξη, τα μακρά τείχη του Αγίου Γεωργίου, η μεγαλιθική πύλη, τα λίθινα πατητήρια, λαξευμένοι τάφοι σε βράχο, υπαίθρια ιερά, αλλά και τα λατομεία των Πετρωτών.

Οι πολιτιστικές διαδρομές αυτές είναι μια παλιά ιδέα, που δεν μπόρεσε ποτέ μέχρι σήμερα να βρει χρηματοδότηση, ελπίζουν όμως πως θα τα καταφέρουν τα επόμενα χρόνια, ώστε τόσο οι κάτοικοι της Ροδόπης, όσο και οι επισκέπτες της, να γίνουν κοινωνοί τόσο της ιστορίας της, όσο και του φυσικού κάλλους της περιοχής.

Συνεχίζονται οι εργασίες στο δρόμο

Όσο για τον ίδιο το δρόμο, οι εργασίες αυτή τη στιγμή προχωρούν κανονικά, με την Εφορεία να έχει επικεντρώσει τις έρευνές της σε σημεία που γνώριζαν ή αναμενόταν να εντοπιστούν αρχαιότητες.

Όπως σημείωσε η κ. Καραδήμα, για όλες τις περιπτώσεις εξετάζεται η σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων, αν και πόσο μπορεί να κινηθεί ο άξονας του δρόμου, με το σχεδιασμό να είναι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αρχαιότητες, με την τελική απόφαση φυσικά να λαμβάνεται από το ΚΑΣ.

«Εμείς θα κάνουμε τις ανασκαφές και την παρακολούθηση, και θα αντιμετωπίζονται όπως σε κάθε άλλη περίπτωση» διαβεβαίωσε η κ. Καραδήμα, ενώ όπου δεν εντοπίζονται αρχαιότητες, οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά.

Ανάδειξη της περιοχής στο σύνολό της

Με βάση το δρόμο, όπου σχεδιάζεται να μπουν πινακίδες και σήμανση, θα έχουν όμως και την ευκαιρία να δημιουργηθούν μικρές διαδρομές προς μνημεία που δεν είναι ευρύτερα γνωστά. Ελπίζουν δε πως θα μπορέσουν να εντάξουν το έργο, είτε τώρα είτε αργότερα, ώστε να δημιουργηθούν ήπιες διαδρομές στο χώρο, για να γίνουν ευρύτερα γνωστά στο κοινό τα αρχαιολογικά ευρήματα, που δεν αφορούν όλα την αρχαία Μαρώνεια ή τη Σύναξη.

Ήδη δύο φορές προσπάθησαν να εντάξουν ένα ολοκληρωμένο τέτοιο πρόγραμμα στο πρόγραμμα Interreg, το 2009 και το 2016, αλλά ήταν άτυχοι και τις δύο φορές.

Ελπίζουν όμως πως τώρα, θα μπορέσουν να εντάξουν τις διαδρομές του Ίσμαρου  σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να γίνει εξυγίανση των διαδρομών και να μπορεί κανείς να περπατήσει προς τους αρχαιολογικούς χώρους, που ξεκινούν από την προϊστορία και φτάνουν μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Την ίδια ώρα προχωρούν και έργα στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, όπως οι χώροι εξυπηρέτησης κοινού, που έχει περάσει στο ΕΣΠΑ, καθώς και το έργο δημιουργίας ενός μικρού βιολογικού καθαρισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.