Πολιτικοι του τοπου για τη σημερινη επετειο

Μηνύματα από τους Χρ. Μέτιο, Ν. Τσαλικίδη, Περιφερειακή Σύνθεση, Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, Γ. Γκαράνη και Ντ. Χαριτόπουλο

Τα δικά τους μηνύματα με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 εξέπεμψαν πολιτικοί φορείς του τόπου. Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, οι περιφερειακές παρατάξεις Περιφερειακή Σύνθεση και  Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόποτλος επιχειρούν να νοηματοδήσουν τη σημερινή επέτειο, δίνοντας μέσω γραπτών τους δηλώσεων το δικό τους στίγμα. Ο λόγος στους ίδιος λοιπόν…

Χρήστος Μέτιος: «Οι Έλληνες ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις»

Τιμούμε σήμερα την 200η επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, στις 25 Μαρτίου 1821. Ένα γεγονός που συντάραξε τον κόσμο της εποχής και άλλαξε για πάντα την ιστορική πορεία του Έθνους μας, οδηγώντας στην ίδρυση ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Υποκλινόμαστε στους πρωτεργάτες αυτού του σπουδαίου ιστορικού γεγονότος και σε όλους όσοι αγωνίστηκαν, ακόμα και με τίμημα της ζωής τους, για μια Πατρίδα ελεύθερη και υπερήφανη.

Γιορτάζουμε διακόσια χρόνια ιστορικής διαδρομής ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Έθνος, ισότιμο με όλα τα Έθνη του κόσμου. Διακόσια χρόνια τα οποία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρξαν, ήταν γεμάτα με αγώνες, όνειρα, κατορθώματα και επιτυχίες.

Σήμερα, διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης, οι προκλήσεις για το Έθνος μας είναι μεγάλες. Όπως όλα τα Έθνη, έτσι κι εμείς διεκδικούμε το ρόλο μας σε έναν κόσμο που ποτέ άλλοτε δεν άλλαζε με τόσο γρήγορους ρυθμούς.

Η αποστολή που έχουμε δεν είναι εύκολη. Οι Έλληνες όμως ξέρουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις.

Με ομοψυχία, εργατικότητα, πίστη στις δυνάμεις μας και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία και στις επόμενες γενιές, μπορούμε να συμβάλουμε όλοι μας ώστε η Πατρίδα μας να έχει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο και να συνεχίσει την πορεία της ως ένας τόπος ελευθερίας, δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους.

Νίκος Τσαλικίδης: «Η Ελληνική Επανάσταση ήταν ελληνικό και διεθνές γεγονός, καθοριστικό για την αναγέννηση των λαών»

Τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821 δεν αποτελούν μια απλή επέτειο, αλλά μια απόδειξη ότι ως Έλληνες οφείλουμε να συνεχίσουμε την εξέλιξη του έθνους μας. Η Ελληνική Επανάσταση στάθηκε σταθμός για την ιστορία του Ελληνισμού, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της Παγκόσμιας ιστορίας. Οι θυσίες και τα κατορθώματα των Εθνικών Ευεργετών μας, επαναστατώντας για την ελευθερία τους κι ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, δημιούργησαν μια νέα ελληνική παράδοση, η οποία επηρέασε τις νεότερες γενιές των Ελλήνων, κι όχι μόνο.

Η Νέα Ελλάδα του 2021 αναδύθηκε δυναμικά μέσα από την εθνική εξέγερση, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές και εμψυχώνοντας τες σε καιρούς δοκιμασίας, όπως αυτή της πανδημίας. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, όχι μόνο ο ελληνισμός, αλλά η οικουμενική κοινότητα, έχει κληθεί σε έναν αδιάκοπο αγώνα επίδειξης της συλλογικής ευθύνης και συνείδησης για τη διασφάλιση της υγείας, βγαίνοντας κάθε μέρα νικητές. 

Παρά την απαγόρευση μαζικών εκδηλώσεων λόγω των συγκυριών της πανδημίας, ως Έλληνες πολίτες θα γιορτάσουμε ο καθένας χωριστά την ένδοξη ημέρα με υπερηφάνεια στην καρδιά και την ψυχή μας, τιμώντας τη σημασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ως ελληνικό και διεθνές γεγονός, καθοριστικό για την αναγέννηση των λαών. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να διατηρούμε αναλλοίωτη τη μνήμη, την προέλευση μας αλλά και την ιστορία μας, ως πολύτιμη παρακαταθήκη, διαφυλάττοντας την εθνική ανεξαρτησία μας!

Περιφερειακή Σύνθεση: «Η ομοψυχία, η ομόνοια και η ενότητα αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχίας»

Κάθε χρόνο, στις 25 Μαρτίου η σκέψη όλων των Ελλήνων ταξιδεύει σε όλους εκείνους τους άντρες και τις γυναίκες που ένωσαν το «εγώ» τους σε ένα κοινό «εμείς» και κατάφεραν αυτό που τότε έμοιαζε ακατόρθωτο: την κήρυξη της Επανάστασης.

Η 25η Μαρτίου 1821 είναι και θα παραμείνει εγγεγραμμένη στη συλλογική συνείδηση ως ημερομηνία – σταθμός. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα αναλογιζόμαστε την προσφορά, την προσπάθεια, το πείσμα και την επιμονή μιας -αρχικά- μικρής ομάδας ανθρώπων που κατάφεραν τελικά να εμπνεύσουν ένα ολόκληρο έθνος να αγωνιστεί για το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας. Και να πετύχει.

«Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί» έλεγε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης κι αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο ισχυρά διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς μόνο με αυτή την πεποίθηση επιτυγχάνονται στόχοι. Κι αν κάτι κατάφεραν να γράψουν στη συλλογική συνείδηση, οι Έλληνες του 1821, είναι ότι η πίστη στον κοινό σκοπό, η ομόνοια και η ομοψυχία φέρνουν αποτελέσματα.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά από εκείνο το πρώτο βήμα προς την Ελευθερία, οι απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες κλίνουμε το γόνυ σε όλους και όλες τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του 1821. Σίγουρα, όλες και όλοι θα θέλαμε να αποδώσουμε περισσότερες τιμές στους ήρωες της Επανάστασης, αλλά η πανδημία δεν μας το επιτρέπει. Όμως, η πανδημία δεν μας απαγορεύει να αισθανόμαστε περήφανοι για τον Αγώνα των προγόνων μας, ευγνώμονες για την επιτυχή έκβασή του και υποχρεωμένοι να μεταδώσουμε το μήνυμα στις επόμενες γενιές. Ένα μήνυμα, που δεν επιδέχεται πολλαπλών αναγνώσεων, καθότι είναι ρητό και σαφές: Η ομοψυχία, η ομόνοια και η ενότητα αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχίας.

Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης έλεγε: «…Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι’ αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι, όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσωμεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμε κι’ όλοι μαζί και να μη λέγη ούτε ο δυνατός «εγώ», ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκειάση, ή χαλάση, να λέγη εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι’ όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φκειάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί….».

Ας αναλογιστούμε την δύναμη του «Εμείς».

Και ας συνεχίσουμε να προσπαθούμε «να ζήσωμεν όλοι μαζί», έχοντας πάντα στο νου και την καρδιά ότι «θέλει Αρετήν και Τόλμη η Ελευθερία».

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: «Να αναλογιστούμε τι πετύχαμε ως Έλληνες αυτά τα 200 χρόνια»

Συνήθως γιορτάζουμε τις μεγάλες επετείους με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια με δοξολογίες, παρελάσεις, καταθέσεις στεφάνων, πανηγυρικούς λόγους και μεγάλο πλήθος καλλιτεχνικών ή άλλων εκδηλώσεων. Στη φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση των Ελλήνων το 1821, που οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους το 1830, οι εκδηλώσεις θα είναι περιορισμένες λόγω της πανδημίας. Είναι όμως  ευκαιρία να δώσουμε μια άλλη διάσταση, να μπούμε σε μια διαδικασία σκέψεων και αναζητήσεων για το τι πετύχαμε ως Έλληνες αυτά τα 200 χρόνια και αν είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία του έθνους μας, της Ελλάδας, ενός από τα πρώτα εθνικά κράτη που δημιουργήθηκαν παγκοσμίως μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους. Τα 200 χρόνια ήταν αρκετά για να δούμε τη χώρα μας να απελευθερώνεται, να μεγαλώνει, να αναπτύσσεται, να υποφέρει, να μεγαλουργεί, να διασύρεται. Αλλά είναι και λίγα μπροστά στη μακραίωνη ιστορία και τα επιτεύγματα  των Ελλήνων.

Η δωρεά του Γαλλικού Κοινοβουλίου προς το Ελληνικό, με την ευκαιρία της επετείου, ενός αντιγράφου του εκπληκτικού πίνακα του ιταλού αναγεννησιακού ζωγράφου  Ραφαέλλο Σάντσιο Ντα Ουρμπίνο που απεικονίζει τη σύναξη των Ελλήνων φιλοσόφων της αρχαιότητας και φέρει την επιγραφή «Να γνωρίζεις τις αιτίες/Causarum Cognito», μας δίνει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι οι Έλληνες, που ποτέ δεν υπήρξαν πολλοί, στήριζαν τη δύναμή τους στη γνώση και αυτό τους έκανε γνωστούς και σεβαστούς σ’ ολόκληρο τον κόσμο διαχρονικά. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η φράση του Οράτιου, στα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης, «Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latiο/Παρ’ ότι η Ελλάδα κατακτήθηκε, τον άγριο νικητή της δάμασε, και εισήγαγε τις τέχνες στο αγροίκο Λάτιο».

Η σύγχρονη Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε καταστροφικούς πολέμους, εθνικούς διχασμούς, εμφύλιους σπαραγμούς, οικονομικές καταστροφές κατάφερε να ορθοποδήσει και να διαθέτει σήμερα μία σημαντική θέση στη διεθνή κοινότητα. Μια θέση που μπορεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο. Και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Με ενότητα, πίστη και τόλμη στις αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και οπλισμένοι με  γνώση. Την αστείρευτη γνώση που δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, τη γνώση που μας δίνει σοφία, αλλά και τη δύναμη, σαν αυτήν των αγωνιστών του 1821, να ξεπερνάμε τα προβλήματα, να αντιμετωπίζουμε αυτούς που αμφισβητούν την ανεξαρτησία και τα δίκαια της πατρίδας μας και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ευημερία του Λαού μας.

Γ. Γκαράνης: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική και Ανεξάρτητη»

Με συγκίνηση και περηφάνεια γιορτάζουμε την επέτειο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την κήρυξη του Απελευθερωτικού μας Αγώνα, που οδήγησε στην Ανεξαρτησία μας και στην ίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους.

Τιμούμε τους πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821 και τους θεμελιωτές της Ελευθερίας μας. Τους ήρωες, που με τις θυσίες τους επέτρεψαν σε όλους εμάς τους νεότερους να υπάρχουμε ακηδεμόνευτοι και εθνικά υπερήφανοι.

Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελευθερίας μας, που κατακτήθηκαν και στέριωσαν με το αίμα και τις αγωνιστικές διαδρομές των ανθρώπων, που πίστεψαν στο όραμα ενός ελεύθερου Ελληνικού Κράτους και πρόσφεραν με ανιδιοτέλεια και πάθος τις ζωές τους γι’ αυτόν τον σκοπό.

Σήμερα, όλοι εμείς οι επίγονοι, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη των ηρώων του 1821 και δίνουμε υπόσχεση ιερή στην ενθύμηση της προσφοράς τους στο Έθνος μας ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική και Ανεξάρτητη, πιστοί στα ιδανικά και στις παρακαταθήκες που μας άφησαν ως κληρονομιά.

Ντίνος Χαριτόπουλος: «Εμπνεόμενοι από τον Αγώνα του 1821 δίνουμε τους σύγχρονους Αγώνες, για την υπέρβαση των σημερινών κρίσεων και των προκλήσεων»

Συμπληρώνονται 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενός κορυφαίου και εμβληματικού γεγονότος για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Στην ατομική και συλλογική μας μνήμη η Επανάσταση είναι ταυτισμένη με την ιδέα του Αγώνα για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία. Ένας Αγώνας που σημάδεψε το παρελθόν μας, σηματοδοτεί το παρόν μας και στοχοθετεί το μέλλον μας.

Εμπνεόμενοι από τον Αγώνα του 1821 δίνουμε τους σύγχρονους Αγώνες, για την υπέρβαση των σημερινών κρίσεων και των προκλήσεων που έχουν πολλαπλά πρόσωπα, πολλαπλές όψεις και αιτίες.

Χρόνια πολλά!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.