Πολη Φιλικη για τα Παιδια θελει να γινει η Κομοτηνη σε συνεργασια με την UNICEF

Επιφυλάξεις για την πρωτοβουλία από μέρη της αντιπολίτευσης

Στην έγκριση των όρων του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) για συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για Πόλεις Φιλικές για τα παιδιά και για τους νέους (CFCI) προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Τετάρτη 29 Μαρτίου, παρά τις επιφυλάξεις συμβούλων της ελάσσονας αντιπολίτευσης για την χρησιμότητα της δράσης.

Η Πρωτοβουλία για Πόλεις Φιλικές για τα Παιδιά (Child Friendly Cities Initiative) είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF η οποία στηρίζει πόλεις και κοινότητες σε μία προσπάθεια να γίνουν φιλικές προς τα παιδιά και τους νέους. Επιπλέον, είναι ένα δίκτυο το οποίο συγκεντρώνει κυβερνητικούς φορείς, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς, όπως οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τα μέσα ενημέρωσης και, το σημαντικότερο, τα παιδιά και τις οργανώσεις που ασχολούνται με παιδιά με σκοπό να κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητές τους πιο φιλικές προς αυτά.

Η UNICEF και ο Δήμος Κομοτηνής,  θα συνεργαστούν και θα διερευνήσουν ευκαιρίες για ευρύτερη συνεργασία σε τομείς που ενέχουν τη συμμετοχή των παιδιών και των νέων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη και φροντίδα των παιδιών και των νέων που ζουν σε ιδρύματα, των παιδιών με αναπηρίες, των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, των παιδιών προερχόμενων από μειονοτικές ομάδες καθώς και των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο που χωρίζονται ή κινδυνεύουν να χωριστούν από τις οικογένειές τους.

H συγκεκριμένη συνεργασία στοχεύει στην ενίσχυση των βασικών διατάξεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Δήμο Κομοτηνής, προκειμένου όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων, να μπορούν να επωφεληθούν από ποιοτικές υπηρεσίες οι οποίες διασφαλίζουν την προστασία, φροντίδα και ευημερία τους, και οι οποίες ενισχύουν την παροχή βοήθειας προς αυτά τα παιδιά, καθώς και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Δράσεις μέσω της πρωτοβουλίας

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιάννης Κυριαζής, η συνεργασία θα επικεντρωθεί στη μείωση της παιδικής φτώχειας, την προώθηση της μεταρρύθμισης των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών, την προώθηση της εκπαίδευσης στα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, την προώθηση της υγιεινής διατροφής, την προώθηση της απασχολησιμότητας και της ανάπτυξης δεξιοτήτων, την προώθηση της συμμετοχής των παιδιών και των νέων, σε συμμετοχικές δράσεις και διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Η διάρκεια εφαρμογής του πρώτου σχεδίου δράσης της πρωτοβουλίας CFCI θα είναι τρία έτη και ο Δήμος Κομοτηνής δύναται να αναγνωριστεί ως πόλη φιλική προς τα παιδιά από τη UNICEF μετά από θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης.

Ήδη βέβαια η πόλη μας πληροί τα περισσότερα κριτήρια αλλά στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν παρεμβάσεις και δράσεις προς τις θεματικές που αναφέρονται στη σύμβαση.

Μάλιστα ο κ. Κυριαζής τόνισε πως η υπογραφή του μνημονίου προγραμματίζεται στις 24 Απριλίου, όταν και αναμένεται να γίνει και η παρουσίαση ψηφιακού εργαλείου της UNICEF για πρώτη φορά στην Κομοτηνή.

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

Επιφυλάξεις για τη συνεργασία εξέφρασαν τόσο ο Σπάρτακος όσο και η Λαϊκή Συσπείρωση. Ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος μίλησε για τα προβλήματα που είχε το τοπικό τμήμα της UNICEF στη χώρα μας πριν επανιδρυθεί, αλλά και την απουσία ουσιαστικής ανάγκης για τις υπηρεσίες της στην χώρα μας, εκφράζοντας την άποψη πως το πρόγραμμα στη χώρα μας θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν θέσεις αργομισθίας.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Λεβέντης της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε πως η UNICEF δεν έχει τον ίδιο σκοπό που είχε παλιότερα, και αμφισβήτησε αν η δράση αυτή εξυπηρετεί πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.