Πολεμος στην Ουκρανια: Στους 10 οι νεκροι ομογενεις συμφωνα με το ΥΠΕΞ

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες οι επιθέσεις κατά αμάχων

Συνολικά 10 ομογενείς έχασαν τη ζωή τους το προηγούμενο 24ωρο στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αρχικά, το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δύο ομογενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχουν έξι τραυματίες, εκ των οποίων και ένα παιδί.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ο θάνατος τεσσάρων ακόμα ομογενών από το Υπουργείο.

Το ΥΠΕΞ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες.

Τις καταδικάζουμε απερίφραστα.

Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών».

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθως, το ΥΠΕΞ έκανε γνωστό ότι άλλοι τέσσερις ομογενείς έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης, φέρνοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους δέκα.

Κ. Μητσοτάκης: Θλίψη και οργή για τον θάνατο ομογενών στην Ουκρανία

«Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις απώλειες των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία.

«Συλλυπητήρια στους οικείους τους. Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός μέσω Twitter.

Α. Τσίπρας για θάνατο ομογενών στην Ουκρανία: Η ρωσική εισβολή πρέπει να σταματήσει αμέσως

Την ανάγκη επιστροφής στον δρόμο της διπλωματίας υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ομογενών που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία.

«Περισσότεροι αθώοι νεκροί στην Ουκρανία. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των συμπατριωτών μας που σκοτώθηκαν. Η ρωσική εισβολή πρέπει να σταματήσει αμέσως. Πρέπει να επιστρέψουμε στον δρόμο της διπλωματίας» σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter στα αγγλικά.

Ανάρτηση Μακρόν στα ελληνικά: Σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα 10 ομογενείς

Στον θάνατο των 10 ομογενών στην Ουκρανία αναφέρεται με ανάρτησή του στο Twitter στην ελληνική γλώσσα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα 10 ομογενείς που ζούσαν στην Ουκρανία κοντά στην Μαριούπολη» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρεσβεία Ρωσίας: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών»

«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της προστίθεται επίσης: «Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.»

«Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.»

«Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.