Ποιος φοβαται το τμημα Ελληνικων Σπουδων;

Δύο χρόνια μετά, με το ΔΠΘ έτοιμο να το λειτουργήσει, το τμήμα παραμένει ανενεργό

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα του Διδασκαλείου στην Αλεξανδρούπολη και για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο προχώρησε στην ίδρυσή του και στη συνέχεια ψήφιση νόμου με την οποία ακυρώνεται η λειτουργία του.
 
Τα όσα είχε να αναφέρει ο Πρύτανης του ΔΠΘ για το θέμα τα παραθέσαμε στο χθεσινό μας φύλλο, όμως ο κ. Αθανάσιος Καραμπίνης εξ αυτού έλαβε αφορμή να σχολιάσει τη γενικότερη αντιμετώπιση του πανεπιστημίου από την κεντρική διοίκηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «μας αντιμετωπίζουν σαν φτωχούς συγγενείς».
 
Αναφέρθηκε δε στο γεγονός ότι το υπουργείο, χωρίς να έχει καταθέσει προτάσεις που να έχουν συζητηθεί είτε στη σύνοδο των πρυτάνεων είτε οπουδήποτε, ίδρυσε τρία νέα τμήματα, αφαιρώντας παράλληλα το Διδασκαλείο από το ΔΠΘ και μη δίνοντας τη δυνατότητα να ιδρύσουν τις δύο σχολές σε Δράμα και Καβάλα, οι προτάσεις για τις οποίες έχουν υποβληθεί από το 2008 στο υπουργείο, όμως δε έχουν λάβει ποτέ ούτε απορριπτική ούτε κριτική απάντηση. «Μας βλέπουν στο Υπουργείο σαν φτωχούς συγγενείς, εμείς δεν ζητάμε ιδιαίτερη, ευνοϊκή μεταχείριση, δεν ζητάμε όμως και ιδιαίτερη, δυσμενή μεταχείριση. Ζητάμε να ισχύει ό,τι ισχύει για όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κανείς δεν υπέγραψε το ΠΔ 

Ο κ. Καραμπίνης στάθηκε ιδιαίτερα στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών, το οποίο ουσιαστικά ιδρύθηκε με νόμο του 2014 αλλά δεν επιτράπηκε ποτέ στο πανεπιστήμιο να το ενεργοποιήσει.
 
Όπως είναι γνωστό, με το άρθρο 73 του Νόμου 4316/2014 (ΦΕΚ Α 270/24-12-2014) αποφασίστηκε η ίδρυση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης του πρώτου Τμήματος Ελληνικών Σπουδών στην αγγλική γλώσσα για αλλοδαπούς φοιτητές, τετραετούς φοίτησης, με έδρα την Κομοτηνή.
 
Το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει τη μελέτη του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής γλώσσας στη συγχρονία και τη διαχρονία τους, και να παρέχει στους φοιτητές θεωρητική και πρακτική κατάρτιση γύρω από ζητήματα της Ελληνικής γλώσσας και μετάφρασης από και προς την Ελληνική γλώσσα.
 
Στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών προβλέπεται ότι θα εισάγονται αλλοδαποί απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι δεν έχουν ιθαγένεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είναι κάτοχοι απολυτηρίου Ελληνικού Λυκείου, και η ημερομηνία έναρξης προβλεπόταν να είναι ο Σεπτέμβριος του 2015.
 
Έκτοτε όμως αγνοείται η τύχη του. Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Καραμπίνης, ουδέποτε υπήρξε εξήγηση γιατί δεν προωθήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν το Τμήμα, για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον από Κίνα, από Ρωσία, από ΗΠΑ, ώστε να ερχόταν αυτοί οι φοιτητές για να σπουδάσουν 4 χρόνια στην Κομοτηνή. 

Τις πταίει; 

Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει μια εξήγηση για το θέμα, όμως κατά καιρούς έχουν αφεθεί υπόνοιες, όχι από την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα, για τους λόγους τους οποίους τόσο το δικό μας τμήμα όσο και τα ανάλογα τμήματα τουριστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο οποίο προγραμματιζόταν και τμήμα ναυτιλιακών σπουδών, δεν ευοδώθηκαν.
 
Και η εξήγηση μπορεί να συνοψισθεί σε μία μόνο λέξη: χρήμα. Οι ξένοι φοιτητές θα έφερναν έσοδα στα περιφερειακά αυτά πανεπιστήμια, τα οποία θα μπορούσαν να βρουν μια, έστω και μικρή, διέξοδο από τον βραχνά της υποχρηματοδότησης, ενώ θα γινόταν σημαντικότερη και η διεθνή τους παρουσία.
 
Έτσι τα τμήματα αυτά παραμένουν στο «Καθαρτήριο», αλλά μην εκπλαγείτε αν στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον, δούμε ανάλογες σχολές σε πανεπιστήμια της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, τα οποία μάλιστα θα λειτουργήσουν γρηγορότερα και από το δικό μας.
 
Ελπίζουμε ότι και τότε η αντίδραση θα είναι καθολική και δεν θα βλέπουμε ανακοινώσεις που θα δηλώνουν ότι το ΔΠΘ δεν ενδιαφέρθηκε για τη λειτουργία αυτών των τμημάτων…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.