Ποινη 284 ετων καθειρξης σε εγκεφαλο κυκλωματος διακινησης μεταναστων με «στρατηγειο» ενα ποιμνιοστασιο στη Ροδοπη

Βαριές ποινές σε 13 μέλη του κυκλώματος

Ήταν Μάρτης του 2022 όταν η Ελληνική Αστυνομία με τη συνδρομή της Europol εξάρθρωνε διεθνή εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών που δρούσε από τον Σεπτέμβριο του 2021. Τότε οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη πέντε μελών του κυκλώματος, τριών αλλοδαπών και δύο Ελλήνων με την κατηγορία ότι μετέφεραν παράνομα από την Τουρκία προς την Ελλάδα δεκάδες μετανάστες, «χρεώνοντας» καθέναν από τους μεταφερόμενους με το ποσό των 2.000 έως 3.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της δράσης του εγκληματικού δικτύου είναι ότι μετέφεραν με βάρκες τους διακινούμενους μετανάστες, μέσω του ποταμού Έβρου, ενώ στη συνέχεια τους οδηγούσαν σε ποιμνιοστάσιο στην περιοχή της Ροδόπης. Από το σημείο αυτό συνέχιζαν το ταξίδι με οχήματα προς τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου, ανάλογα με την περίπτωση, κάποιοι συνέχιζαν προς τα βόρεια σύνορα της χώρας, με απώτερο σκοπό να φτάσουν σε κάποια χώρα της Κεντρικής ή Βόρειας Ευρώπης.

Ένα χρόνο μετά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα βρέθηκαν αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, στο οποίο εκδικάστηκε η υπόθεση, επέβαλε ποινές κάθειρξης που φτάνουν τα 284 (!) χρόνια (με εκτιτέα τα 20).

Συνολικά παραπέμφθηκαν να δικαστούν 13 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ένας 48χρονος με καταγωγή από τη Συρία, που, σύμφωνα με τη δικογραφία, διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση και κανόνιζε τις μεταφορές. Μεταξύ των υπολοίπων μελών τού κυκλώματος περιλαμβάνονταν ο «ταμίας» του, οδηγοί που έκαναν τις παράνομες μεταφορές και κάποιοι που τους «στρατολογούσαν».

Το ποιμνιοστάσιο φαίνεται πως λειτουργούσε ως «στρατηγείο» του κυκλώματος, καθώς από εδώ γίνονταν οι επαφές και συνεννοήσεις μεταξύ των μελών, ενώ υπήρξε το σημείο αφετηρίας των παράνομων δρομολογίων. Η δικογραφία περιγράφει τουλάχιστον επτά περιπτώσεις μεταφορών μεταναστών, με τον αριθμό των διακινούμενων να προσεγγίζει τους πενήντα.

Στον 48χρονο, κατηγορούμενο ως διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, το δικαστήριο επέβαλε την ανώτερη ποινή, αυτή των 284 χρόνων κάθειρξης (διαμορφώθηκε από το άθροισμα των διακινούμενων προσώπων). Ο ίδιος, όπως ανέφερε, είχε εκτίσει παλιότερα ποινή για παρόμοια αδικήματα, ενώ στην απολογία του αρνήθηκε την εμπλοκή του στο κύκλωμα. «Βρισκόμουν στην Ξάνθη, όπου δούλευα στον τομέα της κτηνοτροφίας», είπε, ενώ ερωτηθείς για συνομιλίες που καταγράφηκαν από την αστυνομία και φαίνεται πως αφορούσαν τις μεταφορές, ισχυρίστηκε ότι ήταν προϊόν «μεταφράσεων».

Αντίστοιχη στάση τήρησαν και τα συγκατηγορούμενα μέλη, στα οποία ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής τους στη δράση της οργάνωσης, επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 5 έως 73 έτη. Όλοι όσοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης επέστρεψαν στις φυλακές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.