Ποια η γνωμη σας για την ιδρυση ιδιωτικων Πανεπιστημιων;

Φοιτητές του ΔΠΘ καταθέτουν τις απόψεις τους για το επίμαχο νομοσχέδιο

Δεύτερη ημέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, που προωθεί η κυβέρνηση ήταν η χθεσινή, με φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και εκπαιδευτικό προσωπικό να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «καταστροφέα» της δημόσιας παιδείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των πτυχίων του.

Μάλιστα οι κινητοποιήσεις αυτές που έλαβαν χώρα και στην Κομοτηνή, το μεσημέρι της Πέμπτης, έρχονται σε συνέχεια καταλήψεων πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών,  που έχουν οδηγήσει σε κάποιες των περιπτώσεων ακόμα και σε αναβολή της εξεταστικής περιόδου, μέχρι νεωτέρας.

Εν αναμονή του τελικού νομοσχεδίου που θα δίνει το «πράσινο φως» στη δημιουργία παραρτημάτων πανεπιστημίων της αλλοδαπής στην χώρα μας, δεκάδες πανεπιστημιακοί, καθηγητές του δημόσιου συστήματος υγείας, εκπρόσωποι πρυτανικών αρχών αλλά και πολίτες επιχειρηματολογούν υπέρ ή κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, με τον πρώτο και κύριο λόγο να ανήκει στους σημερινούς φοιτητές.

Από τον διάλογο που έχει ανοίξει δεν θα μπορούσε να λείπει η άποψη των φοιτητών των Τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που εδρεύουν στην Κομοτηνή, οι οποίοι καταθέτουν σήμερα στην κάμερα του «ΠτΘ» τις απόψεις τους επί του ζητήματος.

Διαλυτικό απέναντι στην δημόσια παιδεία το νομοσχέδιο

Αναφανδόν κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας δήλωσε φοιτητής της Νομικής Κομοτηνής υπογραμμίζοντας πως αυτό αναμένεται να επηρεάσει όλους τους τομείς του σημερινού δημόσιου και δωρεάν δημοκρατικού πανεπιστημίου.

Επικεντρώνοντας στα βασικά σημεία της διαφωνίας του ο ίδιος έκανε λόγο για εξίσωση των πτυχίων μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, τονίζοντας πως «το δικό μας το πτυχίο θα είναι ισότιμο με ένα πτυχίο ιδιωτικού πανεπιστημίου πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυτόματα υποβαθμίζεται η αξία του δικού μας πτυχίου». Κοιτάζοντας μακροπρόθεσμα ο φοιτητής της νομικής δήλωσε ότι «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουν εξειδικευμένα προγράμματα διδασκαλίας και προγράμματα σπουδών, γεγονός που σημαίνει ότι στο μέλλον απόφοιτοι από ιδιωτικό και δημόσιο πανεπιστήμιο θα είναι διαφορετικής ταχύτητας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διεκδικήσουμε συλλογικά τα δικαιώματα μας μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας». Κλείνοντας ανέφερε πως το νομοσχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει «διαλυτικά» απέναντι  στον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας.

Δύο διαφορετικές απόψεις συγκεντρώσαμε από φοιτητές της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με τον μεν πρώτο να δηλώνει υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την λογική του «δικαιώματος όλων να σπουδάσουν στην σχολή που επιθυμούν», άποψη που δεν φάνηκε να συμμερίζεται ο συμφοιτητής του που δήλωσε υπέρμαχος της δημόσιας εκπαίδευσης και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φοιτητών, δηλώνοντας ωστόσο την απαισιοδοξία του για το κατά πόσο η φοιτητική κοινότητα της χώρας που αντιδρά θα καταφέρει να «ανατρέψει» τα σχεδιαζόμενα από πλευράς της κυβέρνησης.

Υπέρ, λόγω εμπειρίας, οι Κύπριοι φοιτητές

«Η δημόσια παιδεία πρέπει να είναι δωρεάν και οι πολίτες να μην καλούνται να πληρώσουν για τα βασικά» δήλωσε φοιτήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, ενώ αντίθετα πιο «δεχτικοί» στην λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων εμφανίστηκαν φοιτητές και φοιτήτριες στην πόλη μας με κυπριακή καταγωγή.

Γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση καθώς όπως εξήγησαν στην Κύπρο λειτουργούν εδώ και χρόνια, παράλληλα δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ, δίχως, όπως επεσήμαναν, η λειτουργία των δεύτερων να έχει υποβαθμίσει την ποιότητα σπουδών των πρώτων.

Υπάρχουν και οι αναποφάσιστοι

Μιλώντας με φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης η ίδια δήλωσε αναποφάσιστη ως προς το βασικό ερώτημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η πρώτη και κύρια προτεραιότητα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα δημόσια πανεπιστήμια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.