Ποδηλατοπορεια μνημης της Γενοκτονιας των Αρμενιων

Επ’ αφορμή της επετείου των 100 χρόνων - Από το παράρτημα του Αρμένικου Σταυρού του Ελέους Μακεδονίας & Θράκης «Ερεπουνί» Κομοτηνής σε συνεργασία με τους On Bikes – Ποδηλάτες Κομοτηνής

Ραντεβού μνήμης, γνώσης και πολλών μηνυμάτων έδωσαν το βράδυ της Δευτέρας Κομοτηναίοι ποδηλάτες, σε μία ποδηλατοπορεία που διοργανώθηκε επ’ αφορμή της 100ης Επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
 
Η ποδηλατοπορεία αυτή διοργανώθηκε από το παράρτημα του Αρμένικου Σταυρού του Ελέους Μακεδονίας & Θράκης «Ερεπουνί» Κομοτηνής σε συνεργασία με τους On Bikes – Ποδηλάτες Κομοτηνής και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
 
 Μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες, Αρμένιοι και μη, έχοντας δεμένα στα ποδήλατά τους μπαλόνια στα χρώματα του άνθους που επιλέχθηκε ως επίσημο σήμα της 100ης επετείου της Γενοκτονίας, έδωσαν δυναμικό «παρών»  για να ενισχύσουν το  μήνυμα της όλης πρωτοβουλίας, που δεν είναι άλλο από την αξία του να διδασκόμαστε από τις τραγωδίες του παρελθόντος με την ελπίδα ότι δεν θα βιώσουμε ποτέ ξανά παρόμοιες καταστάσεις.
 
 

Ο συμβολισμός του άνθους για την 100η επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας

 
Ένα άνθος, ένα «μη με λησμόνει», είναι το επίσημο σήμα της 100ής επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η επιλογή του έγινε επειδή ένα συνειρμικό σύμβολο όπως αυτό απευθύνεται κυρίως στο υποσυνείδητο, σε αντίθεση με ένα επιθετικό και αιχμηρό σύμβολο το οποίο αφυπνίζει συναισθήματα επιφύλαξης και διάστασης των απόψεων του κοινού.
 
«Θυμήσου!», είναι το κυρίαρχο μήνυμα που μεταδίδεται μέσα από τα πέταλα του πρωτότυπου αυτού λογότυπου με τα τέσσερα χρώματα. Η ονομασία του αποδίδει σε όλες τις γλώσσες την ιδέα της θύμησης, ενώ στον Μεσαίωνα θεωρούνταν σύμβολο της παρουσίας του Θεού.
Τα πέντε πέταλα συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους, όπου τα θύματα της Γενοκτονίας βρήκαν καταφύγιο και σκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο αποτελώντας τη μεγάλη αρμενική διασπορά.
 
Ένα μάλιστα από τα πέταλα περιλαμβάνει λέξεις που αποκρυσταλλώνουν τη θέση των απανταχού Αρμενίων απέναντι στην ιστορική τους ευθύνη: «Θυμάμαι, Καταδικάζω, Απαιτώ, Ζω».
 
Τα τέσσερα χρώματα του λογότυπου και τι συμβολίζουν:
 

  • Το μαύρο κέντρο συμβολίζει το παρελθόν, τη φρίκη και τις μνήμες της σφαγής.

 

  • Το ακτινωτό λιλά που περιβάλλει το «παρελθόν» συμβολίζει τη συμμετοχή στην ιδέα της ενοποίησης και της ομοψυχίας.

 

  • Τα μοβ πέταλα ως κύριο χρώμα προτάθηκαν για να συμβολίζουν το μέλλον και την προοπτική της ενοποίησης, καθώς είναι το χρώμα που χρησιμοποιείται ευρύτατα στα ιμάτια των ιερέων της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητη βάση της Αρμενικής Εθνικής Συνείδησης.

 

  • Το κίτρινο χρώμα αποδίδει την ιδέα της αιωνιότητας και συμβολίζει το φως του ήλιου και την ελπίδα για ζωή και δημιουργία. Αναπαρίσταται από 12 κυκλικά τοποθετημένους «στήμονες» που συμβολίζουν τους 12 στύλους του Μνημείου της Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.