«Πλοηγηση στον κοσμο»

Η COSMOTE στα πλαίσια των δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρίας, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Πλοήγηση στον Κόσμο». Μέσω του προγράμματος αυτού προσφέρεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς απομακρυσμένων περιοχών της χώρας δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε υψηλές ταχύτητες, καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης και αναδεικνύοντας την κοινωνική δράση της τεχνολογίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εγκαταστήσει ασύρματο internet σε περισσότερα από 90 σχολεία της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας και τώρα επισκέπτεται τις περιοχές τις Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήδη στη Θράκη έχει εγκατασταθεί πλήρης εξοπλισμός σε 31 σχολεία και ακολουθούν σχολεία της Ξάνθης, του Έβρου, της Σαμοθράκης, της Καβάλας και της Δράμας. Εξάλλου, την εβδομάδα που μας πέρασε σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Γυμνάσιο της ακριτικής Οργάνης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος, παρουσία τοπικών αρχών, εκπαιδευτικών και μαθητών, και του π. υφυπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ν. Ροδόπης κ. Γιώργου Πεταλωτή, για τον οποίο η εγκατάσταση internet στην Οργάνη υπήρξε προσωπικό στοίχημα, το οποίο, και εν τοις πράγμασι, πέτυχε.

Ας παρακολουθήσουμε όμως τις σημαντικότερες στιγμές της εκδήλωσης, αφού με την εγκατάσταση internet σε οικισμούς της ορεινής Ροδόπης παρέχεται ουσιαστικά μία ιδιαίτερα σημαντική δυνατότητα εξωστρέφειας στους πληθυσμούς τους, αναπληρώνοντας τον χαμένο χρόνο από τις απαραίτητες υποδομές που η ελληνική πολιτεία τους είχε επί πολύ χρόνο αποστερήσει, και για την άμεση αναγκαιότητα του οποίου η εφημερίδα μας είχε κατ’ επανάληψη γράψει.

Γιώργος Κελεσίδης, Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης «Είναι ένα βήμα για την άρση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, για να σπάσουν οι φραγμοί αποκλεισμού στην εκπαίδευση»

Ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης κ Γιώργος Κελεσίδης έδωσε το παρόν στην εκδήλωση και τόνισε τη σημασία της εν λόγω δράσης: «Είναι σημαντικό την περίοδο που διανύουμε στη χώρα μας να προχωρήσουμε με συμπράξεις, με συμμετοχή, με αλληλοϋποστήριξη, με αλληλεγγύη. Είναι σημαντικό να πούμε ότι η εκπαίδευση είναι προτεραιότητα και όλοι σε αυτή τη χώρα συμβάλλουν ώστε η εκπαίδευση να προχωρήσει σωστά. Οι μεγάλες ευκαιρίες δίνονται από τις μικρές πράξεις και παραλείψεις. Από την αρχή που ήρθαμε σε επαφή με τον όμιλο της COSMOTE βάλαμε στόχο τα 60 σχολεία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσα από την προσπάθεια και τη συμβολή της εταιρίας ν’ αποκτήσουν πρόσβαση και να χορηγηθούν ως δωρεά τα απαιτούμενα εργαλεία. Είναι ένα βήμα για την άρση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση. Ένα βήμα να σπάσουν οι φραγμοί αποκλεισμού στην εκπαίδευση. Έτσι η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει ένα μέλλον γεμάτο αισιοδοξία».

Νίκος Παπαγεωργίου, Διευθυντής συντονιστικού γραφείου μειονοτικών σχολείων Θράκης «Η ελληνική πολιτεία καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για να είναι η μειονοτική εκπαίδευση ισότιμη με τη δημόσια»

Ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου, Διευθυντής συντονιστικού γραφείου μειονοτικών σχολείων Θράκης μίλησε για την εκπαίδευση των μειονοτήτων αλλά και τη σημασία της τεχνολογίας στην εκπαίδευση εν γένει. «Το μειονοτικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας, το οποίο αναπτύσσεται και οριοθετείται στα γεωγραφικά όρια της Θράκης παράλληλα με τη δημόσια εκπαίδευση. Η ελληνική πολιτεία καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για να είναι η μειονοτική εκπαίδευση ισότιμη με τη δημόσια. Είναι σ’ όλους γνωστές οι προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Σήμερα σε όλους τους τομείς έχουμε την πλημμυρίδα της πολύτιμης και ανατρεπτικής τεχνολογίας και η συγκεκριμένη βελτίωση θα βοηθήσει τους νέους μας για την απόκτηση γνώσεων και την ανάδειξη δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν την πατρίδα μας στην οικονομική και τεχνολογική πρόοδο. Τελικά η εκπαίδευση πρέπει να είναι για όλους μας».

Γιάννης Μήτσιος, Προϊστάμενος Τμήματος Community Relations COSMOTE «Υπάρχει η ανάγκη για ένα νέο σχολείο που θα ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες και θα εισαγάγει τους νέους στην ψηφιακή εποχή»

Ο υπεύθυνος για την επαφή με της τοπικές κοινωνίες της COSMOTE κ Γιάννης Μήτσιος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος δήλωσε: «Στόχος του προγράμματος ήταν να δώσουμε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας την ευκαιρία να πλοηγηθούν ψηφιακά στη γνώση, σε αυτές τις μέρες που η γνώση είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία για την πρόοδο των κοινωνιών. Η επιλογή να γίνει η εκδήλωση στην Οργάνη δεν ήταν τυχαία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών η Οργάνη συγκαταλέγεται στις περιοχές που έχουν το χαμηλότερο εισόδημα. Είναι, λοιπόν, για εμάς μια ευκαιρία να τονίσουμε ακόμη πιο ηχηρά την πεποίθησή μας ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους κρατικούς και τους τοπικούς φορείς πρέπει να είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ. Να κάνει, δηλαδή, αισθητή την παρουσία της στην περιφέρεια προσφέροντας, στο μέτρο που της αναλογεί και με τα μέσα που διαθέτει, την ουσιαστική βοήθεια.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που συμβαίνουν και στην καθημερινότητά μας διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα για όλους. Τα δεδομένα, οι τρόποι ενημέρωσης και διασύνδεσης έχουν αλλάξει. Σ’ αυτή τη νέα εποχή υπάρχει η ανάγκη για ένα νέο σχολείο το οποίο θα ενσωματώσει τις θεαματικές αλλαγές, τις νέες τεχνολογίες και θα εισαγάγει τους νέους στην ψηφιακή εποχή, στην κοινωνική δικτύωση. Ένα σχολείο ανοιχτό στο σήμερα και στο αύριο. Αναγνωρίζοντας αυτή τη νέα πραγματικότητα η COSMOTE αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος «Πλοήγηση στον κόσμο» και να φέρει με τη βοήθεια του διαρκώς αναβαθμιζομένου δικτύου της την ευρυζωνικότητα σε κάθε άκρη της Ελλάδας, να δώσει τη δυνατότητα σε όσους περισσότερους μαθητές μπορεί τη δυνατότητα να σερφάρουν με υψηλές ταχύτητες, να αγκαλιάσουν τη γνώση και την πληροφορία, ν’ ανοίξουν ένα παράθυρο σε όλο τον κόσμο. Τα παιδιά με τη δική τους δίψα για γνώση, το βλέπω στα μάτια τους, μας παρακινούν όλους εμάς, μας εμπνέουν καθημερινά να κάνουμε όλο και μεγαλύτερα βήματα και να δίνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.