Πληθος πιστων προσηλθαν να προσκυνησουν το ενδυμα του Αγιου Παισιου

Μετά τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Θρυλορίου

Εσπερινός, Χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουλίου, στον Ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Θρυλορίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».
 
Πλήθος κόσμου, Θρυλοριοτών και όχι μόνο, προσήλθε στον εσπερινό, μετά το πέρας του οποίου εκτέθηκε για προσκύνημα ένδυμα του Αγίου Παϊσίου από τα Γιαννιτσά, στο οποίο ευλαβικά προσέγγισαν οι πιστοί.
 

Μιλώντας στους πιστούς ο Μητροπολίτης Παντελεήμων τόνισε πως οι εκδηλώσεις γίνονται για μια μεγάλη αγία της πίστεως μας, με όλες αυτές τις ημέρες να κοσμούνται με εκδηλώσεις που αφορούν την θρησκεία, την ιστορία και την παράδοσή μας, στη μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας.
 
Όπως ανέφερε -μιλώντας με τους γονείς των παιδιών- αντιλαμβάνεται την αγωνία τους, με τους ίδιους να αναρωτιούνται για τον κόσμο στον οποίο θα ζήσουν, γιατί τους διδάσκουν την πίστη προς το θεό και τους αγίους του και μόλις έρθουν σε επαφή με τον έξω κόσμο, όλα αυτά καταρρίπτονται και γυρνούν πίσω γεμάτοι αμφισβητήσεις και ανασφάλειες.
 

«Ο άνθρωπος πλέον αγαπά μόνο τον εαυτό του και δεν δέχεται τίποτα άλλο, και ενώ νιώθει πανίσχυρος ουσιαστικά νιώθει αποδυναμωμένος και προσπαθεί μέσα από πράγματα του νοός, και εργασίες των χειρών του να καταδείξει ότι είναι ισχυρός και πανίσχυρος» σημείωσε ο μητροπολίτης, τονίζοντας πως παρόλα αυτά, σε ψυχή και νου, παραμένει ένα από τα πιο εύθραυστα πράγματα στον κόσμο.
 
Για αυτό όμως, ο Θεός δεν μας άφησε μόνους, αλλά έστειλε και τους αγίους της πίστεως μας, τόσο παλαιότερα όσο και στα τελευταία χρόνια, με έναν από αυτούς να είναι ο Άγιος Παΐσιος, που όπως λέει και ο ύμνος «θα κερδίσουμε τον δύσκολο αυτό κόσμο με αγάπη και ταπείνωση».
 

«Βέβαια για τον Άγιο έχουν γραφεί πολλά, αλλά κάποιοι», τόνισε, «εξέφρασαν υπερβολές, μιας και ο Γέροντας δεν ήταν ένας άνθρωπος που σου έλεγε τι έχει κάνει, αλλά όπως όλοι οι άγιοι της πίστεως μας κρύβονταν, και τα χαρίσματα που τους δίνει ο Θεός τα φυλάσσουν καλά μέσα στην ψυχή τους».
 
Περιέγραψε έτσι ένα περιστατικό που του διηγήθηκε ο γέροντάς του, Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο οποίος ως ιερέας συνδεόταν με τον Άγιο, και ένα βράδυ έμεινε στο κελί του.
 
Τα ξημερώματα, στις 3 η ώρα, σηκώθηκαν για να κάνουν τον Κανόνα τους και τη Θεία Λειτουργία, και όταν ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν, όταν μετέλαβε ο μετέπειτα Μητροπολίτης τον Γέροντα Παΐσιο, ένα φως, το φως της μεταμορφώσεων, έλουσε τον Γέροντα από επάνω μέχρι κάτω.
 
Έμεινε εκστατικός από το φόβο, και ο Γέροντας του είπε μετά ότι αυτό που είδε, δεν θα το πει σε κανένα, όσο ζούσε αυτός, κάτι που δείχνει ότι οι Άγιοι κρύβονται για τα καλά, και πως ήταν ένας ταπεινός άνθρωπος, γλυκύς που μέσα από την απλότητα και το χιούμορ του έλεγε πολύ σπουδαία και σοβαρά πράγματα.
 

«Σήμερα» σημείωσε ο Μητροπολίτης, «θα ζητήσουμε την ευλογία του με ένα άλλο τρόπο, που όταν τον τοποθετούμε σωστά, είναι πολύ ευεργετικός» σημείωσε, τονίζοντας πως έχοντας δεχτεί το ένδυμα, μια ζακέτα που φορούσε ο Γέροντας το χειμώνα, το έφεραν στην εκκλησία, όχι με υποδοχή ως ένα λείψανο ή μια εικόνα, «το οποίο θα προσκυνήσουμε, θα το αγγίξουμε, θα το τιμήσουμε, με την προϋπόθεση να έχουμε πίστη, και αυτή να μεγαλώσει μέσα μας, γιατί αν δεν έχουμε πίστη, κανένα όφελος δεν θα έχουμε στην ζωή και την ψυχή μας» ανέφερε. Για αυτό και προέτρεψε τους πιστούς να έχουν πίστη στο Θεό, γιατί όταν έχουμε πίστη η ζωή μας αποκτά νόημα, τότε όλα γίνονται όμορφα, ακόμη και οι δυσκολίες τα βάσανα και η θλίψη, λειτουργούν ευεργετικά στη ζωή μας.
 
Να σημειωθεί πως το ένδυμα θα εκτίθεται στο Θρυλόριο αυτές τις ημέρες, για τους πιστούς που επιθυμούν να το προσκυνήσουν.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.