Πληρη προστασια για να αναγεννηθει χρειαζεται το δασος της Δαδιας

Βασίλης Ζαφειρόπουλος: «Η φύση έχει όλους τους μηχανισμούς και τη γνώση για να επουλώσει τις πληγές της, και για να δημιουργήσει ξανά το δάσος στη μορφή που γνωρίζαμε»

Την προσοχή και την φροντίδα όλων χρειάζεται το δάσος της Δαδιάς, ώστε η αναγέννησή του από την διπλή καταστροφή που το χτύπησε, το 2022 και το 2023, να προχωρήσει απρόσκοπτα.

Αυτό τόνισε ο κ. Βασίλης Ζαφειρόπουλος, δασολόγος και ερευνητής πεδίου της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, που δραστηριοποιείται στο δάσος της Δαδιάς και έχει καταγράψει τις απώλειες, αλλά και πώς προχωρά η αναγέννηση του δάσους μετά από τις πυρκαγιές.

Οι πρώτες ενδείξεις για την αναγέννηση του δάσους είναι ενθαρρυντικές, όμως χρειάζεται τόσο η προστασία της περιοχής, ώστε να μην πληγεί ξανά από πυρκαγιά, όσο και μέριμνα ώστε αυτή να προχωρήσει απρόσκοπτα, μακριά από τους κινδύνους μιας νέα πυρκαγιάς, επισήμανε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής.

Οι πυρκαγιές του 2022 και κυρίως του 2023, που άφησε πίσω 935.608,4 (κατά προσέγγιση ) στρέμματα στάχτης, άφησαν ένα γιγαντιαίο αποτύπωμα τόσο στη χλωρίδα όσο και τη σπάνια πανίδα της περιοχής.

Η Εταιρεία Βιοποικιλότητας Θράκης βοηθά το WWF, το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο με ίδια μέσα και σε συνεργασία με το Υπουργείο ανέλαβε την μελέτη αποκατάστασης της περιοχής, για να δώσει διαχειριστικές κατευθύνσεις και οδηγίες για όλη την περιοχή, ενώ έκαναν καταγραφή για την αναγέννηση στη φωτιά του 2022.

Αναγεννάται, με τους ρυθμούς της, η φύση

«Η φύση έχει όλους τους μηχανισμούς και τη γνώση για να επουλώσει τις πληγές της, και για να δημιουργήσει ξανά το δάσος στη μορφή που γνωρίζαμε» σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος, που όμως είναι πιο αργοί από τους ανθρώπινους ρυθμούς.

Από τις μετρήσεις που έγιναν για την πυρκαγιά του 2022, επισήμανε πως είναι ικανοποιητική η αναγέννηση και η αναγεννητική ικανότητα του δάσους, ενώ για την περιοχή του 2023 θα γίνουν δειγματοληπτικές εργασίες στο άμεσο μέλλον, όμως περιμένουν πως η εικόνα θα είναι παρόμοια.

Το σημαντικότερο είναι να μην ξανακαεί η περιοχή, μιας και περιοχές που έχουν συχνά συμβάντα πυρκαγιών, ανακάμπτουν όλο και δυσκολότερα μετά από αυτά τα συμβάντα.

Στην περιοχή της Δαδιάς, η περιοχή ήταν κλασικά αγροτική και κτηνοτροφική, όμως όπως σε όλη την επαρχία υπάρχει συρρίκνωση του πληθυσμού, που κάνει πιο ευάλωτο το δάσος, με την πληγείσα περιοχή να χρειάζεται τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια για να αναταχθεί.

Όμως η κλιματική αλλαγή, ευνοεί όλους τους παράγοντες για ξεσπάσματα πυρκαγιάς το καλοκαίρι, δυσχεραίνοντας και το έργο της αντιμετώπισής της.

Επιστρέφει η πανίδα

Το δάσος της Δαδιάς, πέρα από την χλωρίδα, έχει και σημαντικά είδη πανίδα, με τα 3 από τα 4 είδη γύπα στην Ευρώπη να εντοπίζονται στο χώρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος, ειδικά ο μαυρόγυπας, δεν θέλει να απομακρύνεται από τον χώρο που έχει γεννηθεί και εκεί αναπαράγεται και μένει, και έτσι δεν έφυγαν ποτέ από τη Δαδιά, όπως και τα άλλα είδη.

Σίγουρα οι περιοχές στις οποίες κάνουν τις φωλιές τους θα μετατοπιστεί, γιατί έχει συρρικνωθεί ο χώρος όπου θα μπορούσαν να κάνουν φωλιές, και αυτό θα παρατηρήσουν τα επόμενα χρόνια για να δουν πως θα εξελιχτεί τα επόμενα χρόνια.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει τοποθετήσει ένα αριθμό τεχνητών φωλιών για τους μαυρόγυπες, σε κάποιες από τις οποίες φώλιασαν γύπες, ενώ και οι ξύλινες φωλιές που τοποθέτησε η Εταιρεία Βιοποικιλότητας για μικρότερα πουλιά, έχουν δει πως κατοικούνται.

Απαραίτητη η προστασία του δάσους

Παράλληλα υπάρχουν ακόμα επισκέπτες στη Δαδιά, και αναμένεται και η επαναλειτουργία του παρατηρητηρίου που είχε καεί το 2022, και το οποίο επισκευάστηκε.

Μάλιστα τον επόμενο μήνα ο Δήμος Σουφλίου διοργανώνει αγώνα δρόμου στο βουνό σε διάφορα μονοπάτια, και όλοι προσπαθούν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες κοντά στο δάσος, πόσο μάλλον μετά την καταστροφή που χρειάζεται και την στήριξη όλων.

Αυτό που χρειάζεται, όπως τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος κλείνοντας, είναι η προστασία του δάσους από νέα καταστροφή, που θεωρεί πως θα μπορέσει να γίνει με την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας, καθαρισμούς και συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά και πρόσληψη ανθρώπων που θα επιτηρούν το δάσος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.