Πληρη ανακαινιση των φοιτητικων εστιων και του εστιατοριου στην Πανεπιστημιουπολη Κομοτηνης προωθει το ΔΠΘ

Ξεκίνησε η διαδικασία εκπόνησης μελετών για το έργο που θα διορθώσει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώροι

Το πρώτο βήμα για την πλήρη ανακαίνιση και αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών και του εστιατορίου της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, έκανε το ΔΠΘ, προχωρώντας σε διαγωνισμό για την σύνταξη όλων των απαραίτητων μελετών των τευχών δημοπράτησης καθώς και την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών.

Να σημειωθεί πως το έργο αυτό προχωρά παράλληλα με την αναμενόμενη κατασκευή δύο ακόμα κτιρίων εστιών, καθώς και άλλων παρεμβάσεων εντός της Πανεπιστημιούπολης μέσω ΣΔΙΤ, για το οποίο αναμένεται να έχουμε εξελίξεις μέχρι το τέλος του έτους.

Οι μελέτες αφορούν παρεμβάσεις στα πέντε κτίρια των φοιτητικών εστιών Κομοτηνής, που βρίσκονται εντός της έκτασης της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής. Η οικοδομική άδεια για τα πέντε αυτά κτίρια εκδόθηκε το 1985 και κατασκευάστηκαν την περίοδο 1985-1989, και περιλαμβάνουν κάποιους κοινόχρηστους χώρους (καθιστικά/κουζίνες), με συνολικά 630 δωμάτια για φοιτητές, 560 μονόκλινα δωμάτια και 70 δίκλινα (συνολικής δυναμικότητας 700 κλινών).

Στις εστίες κατασκευάστηκε κατά το έτος 2014 κέλυφος εξωτερικής θερμομόνωσης και τοποθετήθηκε σύστημα παραγωγής ζεστού νερού με ηλιακούς συλλέκτες, όμως όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, τα κτίρια είχαν πολλά ζητήματα, με εστιακούς φοιτητές να πραγματοποιούν επανειλημμένως κινητοποιήσεις για την διόρθωσή τους.

Το δε εστιατόριο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής βρίσκεται πλησίον των κτιρίων των Φοιτητικών εστιών, και χτίστηκε περίπου την ίδια περίοδο με αυτές, και σε αυτό έχουν επίσης παρατηρηθεί πολλά προβλήματα και έχουν γίνει διαμαρτυρίες από τους φοιτητές.

Ποιες είναι οι ελάχιστες εργασίες που θα γίνουν

Οι κατ’ ελάχιστον προτεινόμενες παρεμβάσεις που θα γίνουν από τα κτίρια είναι, όσο αφορά τις οικοδομικές εργασίες, την αντικατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών κουφωμάτων, δαπέδων PVC δωματίων και κοινοχρήστων χώρων, πλακιδίων χώρων εστιατορίου, W.C., των επενδύσεων τοιχοποιιών και την αντικατάσταση οροφών κοινοχρήστων χώρων.

Παράλληλα θα γίνουν χρωματισμοί εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών, θα αντικατασταθεί η υγρομόνωση του δώματος του εστιατορίου, και η επιδιόρθωση των στεγών των κτιρίων των εστιών όπου απαιτείται.

Ειδική πρόβλεψη θα γίνει για τυχόν απαιτούμενες επεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ.

Παράλληλα θα αντικατασταθούν τα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης – θέρμανσης σε όλους τους χώρους, θερμοσίφωνες και ηλιακοί συλλέκτες, καθώς και τα λεβητοστάσια και οι κλιματιστικές μονάδες.

Επίσης θα αντικατασταθούν τα φωτιστικά σώματα με λαμπτήρες led, τα είδη υγιεινής και το σύστημα πυρανίχνευσης και μέσων κατάσβεσης, με τις μελέτες να περιλαμβάνουν μέριμνα για την παθητική πυροπροστασία, καθώς και προσεισμικό έλεγχο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.