Πιο στενες σχεσεις με το Κρατικο Πανεπιστημιο της Μοσχας αποκτα το ΔΠΘ

Επίτιμος διδάκτορας του ΔΠΘ αναγορεύτηκε ο Κοσμήτορας της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης του Πανεπιστημίου της Μόσχας Νικολάι Γκαρμπόβσκυ - Κέντρο ρωσικής γλώσσας και ρωσικού πολιτισμού θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών

Επίτιμος Διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αναγορεύτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Ιουλίου ο Νικολάι Κωνσταντίνοβιτς Γκαρμπόβσκυ, Κοσμήτορας της Ανώτατης Σχολής Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας, κατά την πρώτη μέρα του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Γλώσσες, Πολιτισμοί, Μετάφραση» που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή όλη αυτή την εβδομάδα.

 

Το συνέδριο διοργανώνει η Ανώτατη Σχολή Μετάφρασης του Κρατικού πανεπιστημίου Μόσχας «Λομονόσοφ» σε συνεργασία με το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κλασικών Επιστημών του ΔΠΘ, Επίτιμος διδάκτορας του οποίου έγινε ο τιμώμενος.
 
Το συνέδριο αυτό αποτελεί θεσμό ανοικτού πεδίου και ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων επιστημόνων και ερευνητών από όλο τον κόσμο στα ζητήματα διαγλωσσικής και διαπολιτισμικής επικοινωνίας.

 

Έτσι συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες στον τομέα της θεωρίας και της μεθοδολογίας της μετάφρασης, της φιλολογίας, της γλωσσολογίας, της παιδαγωγικής, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και άλλων τομέων των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά και νέοι ερευνητές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μελέτη των ζητημάτων της διεθνούς επικοινωνίας, μετάφρασης και διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας ως ξένης.
 
Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Ρωσικός Κόσμος», που έχει δημιουργήσει Κέντρο ρωσικής γλώσσας και ρωσικού πολιτισμού στο χώρο του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Παρευξεινίων χωρών, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
 
 

Σύνεδροι από 17 χώρες 

Όπως σημείωσε ο κ. Ελευθέριος Χαρατσίδης, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και μέλος της Οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, το συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία για όλους όσους ασχολούνται με τη ρωσική γλώσσα, τη διδασκαλία της ως ξένης γλώσσας, τη μετάφρασή της.
 
Οι σύνεδροι που συμμετέχουν στο συνέδριο προέρχονται από 17 χώρες, σημείωσε, και τους ενώνουν δύο γλώσσες, η Ρωσική και η Ελληνική.
 
 

Γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων 

Την χαρά και τη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Κομοτηνή, μετά από την πρόσκληση του ΔΠΘ και του Τμήματος, υπογράμμισε ο κ. Νικολάι Κωνσταντίνοβιτς Γκαρμπόβσκυ σημειώνοντας πως τα δύο πανεπιστήμια έχουν τα ονόματα δύο πολύ σημαντικών προσωπικοτήτων, του Δημόκριτου στην Ελλάδα και του Μιχαήλ Λομονόσοφ στη Ρωσία, του πανεπιστήμονα που ίδρυσε το ίδρυμα πριν από 250 χρόνια.
 
Ο ίδιος, παρότι επισκέπτεται για πρώτη φορά την πόλη μας, γνωρίζει αρκετά για αυτή, ως κέντρο της Περιφέρειας αλλά και κέντρο της διάδοσης της Ρωσικής γλώσσας και του Ρωσικού πολιτισμού μέσω του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών.
 

Άλλωστε υπάρχουν και πολλοί κάτοικοι της που γνωρίζουν τη ρωσική γλώσσα, οι οποίοι θεωρεί πως μπορούν να αποτελέσουν μια γέφυρα μεταξύ των δύο πολιτισμών, όπως φυσικά μπορεί να αποτελέσουν και τα δύο πανεπιστήμια, των οποίων η συνεργασία τα τελευταία χρόνια γίνεται στενότερη.
 
Για αυτό και τόνισε πως η συνεργασία δεν θα λήξει σε αυτό το σημείο, αλλά θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί, και αυτή η μικρή γέφυρα θα μετεξελιχθεί σε κάτι μεγάλο που θα φέρει ευρύτερες συνεργασίες και πιο στενές σχέσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.