Πιο προσβασιμη και για τα ατομα με προβληματα ορασης γινεται η Κομοτηνη

Βαγγέλης Αυγουλάς, Πρόεδρος ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», «Η Κομοτηνή μου θύμισε στη νοοτροπία απέναντι στην αναπηρία, πόλεις του εξωτερικού»

Έξυπνα φανάρια στην πόλη αλλά και ειδική ηχητική σήμανση στις παραλίες θα τοποθετήσει ο Δήμος Κομοτηνής

Στην Κομοτηνή βρίσκεται τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, μέλος της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας της ΚΕΔΕ, ο οποίος περιηγήθηκε στην πόλη μας, διαπιστώνοντας τι έχει γίνει, αλλά και πόσα απομένουν να γίνουν για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Για αυτό το λόγο είχε συνάντηση, συνοδευόμενος από μέλη του ΠΕΡΠΑΤΩ, με τον Δήμαρχο Κομοτηνής την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, με τον οποίον συζήτησαν τις δράσεις που μπορούν να γίνουν σε αυτό τον τομέα της προσβασιμότητας, αλλά και τη στρατηγική του Δήμου στα θέματα

Μια πόλη χωρίς διαχωρισμούς

Όπως τόνισε το μέλος του ΔΣ του Περπατώ κ. Σπύρος Νταντανίδης, φιλοξενούν για λίγες μέρες τον κ. Βαγγέλη Αυγουλά, του «Με Άλλα μάτια» σε μια φιλική επίσκεψη, για να γνωρίσει την προσβασιμότητα της πρόσφατα βραβευμένης για αυτή Κομοτηνής, με το βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2021, και για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Έτσι στη συνάντηση τους με το Δήμο Κομοτηνής, έκανε επισημάνσεις και προτάσεις, με στόχο να προχωρήσουν σε βήματα που θα περιλαμβάνουν όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο αυτούς με κινητική βλάβη. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας για να πετύχουμε μια πόλη, όπως την οραματιζόμαστε για χρόνια, που να είναι εκεί για όλους, χωρίς διαχωρισμούς» σημείωσε σχετικά ο κ. Νταντανίδης.

Βελτιώσεις σε πεζοδρόμια αλλά και σε φανάρια

Ο κ. Αυγουλάς περπάτησε, με το λευκό του μπαστούνι, όλη την πόλη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κατέγραψε τα προβλήματα, τα οποία μετέφερε στον κ. Γκαράνη, αλλά και έβαλαν μαζί προτεραιότητες για τη βελτίωση των ζητημάτων.

«Καμία πόλη δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη, ξέρουμε όμως πως η Κομοτηνή, με την λήξη της πανδημίας, θα γίνει πόλος έλξης για τουρίστες με κινητικές ή οπτικές βλάβες» σημείωσε, «γιατί το Ευρωπαϊκό βραβείο προσβασιμότητας αποτελεί πρόκληση, για να επισκεφτούν την πόλη που το κατέκτησε και να τη γνωρίσουν».

Ο ίδιος εξήγησε πως σε συνεργασία με τον ΠΕΡΠΑΤΩ και τον Δήμο Κομοτηνής ξεκινούν με μικρά βήματα, όπως αλλαγές στα πεζοδρόμια, για περισσότερους οδηγούς όδευσης τυφλών και κάποιες διορθώσεις στο ανάγλυφο των πεζοδρομίων.

Επίσης προχωρούν στην δημιουργία ανάγλυφων κατόψεων και χαρτών, σε σημαντικά κτίρια αλλά και την ιστορική διαδρομή της πόλης, όταν αυτή ολοκληρωθεί, ώστε να έχουν μια ανάγλυφη εικόνα της Κομοτηνής οι επισκέπτες της που δε βλέπουν.

Η συζήτηση κάλυψε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, γιατί η «Με άλλα Μάτια» είναι μια κοινωνική επιχείρηση ανάπηρων ατόμων που συνεργάζεται με δήμους και στην Αθήνα για έργα προσβασιμότητας, αλλά και ο κ. Αυγουλάς είναι μέλος της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας της ΚΕΔΕ, επομένως τους ενδιαφέρει να στηρίξουν τα αιτήματα του Δήμου Κομοτηνής στην ΚΕΔΕ, ώστε να μην ακούγονται μόνο οι μεγάλες πόλεις, αλλά να υπάρξουν πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά εργαλεία για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες στην Κομοτηνή.

Ειδική αναφορά έκανε σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις, όπως οι Ρομά με αναπηρία, τονίζοντας πως πρέπει να δώσουμε έμφαση σε ανθρώπους που βιώνουν διπλά και πολλαπλά την περιθωριοποίηση.

Ιδιαίτερα καλή η νοοτροπία των Κομοτηναίων

Αυτό που βρήκε πολύ θετικό στην Κομοτηνή είναι η νοοτροπία των ανθρώπων της, από τους οποίους ένιωσε πολύ ασφάλεια και βίωσε την οικειότητά τους με την αναπηρία.

«Είναι εξοικειωμένα τα μη ανάπηρα άτομα να συναντούν Άτομα με Αναπηρία, να συναναστρέφονται, μπορεί να μην ξέρουν πώς να βοηθήσουν ένα τυφλό αλλά ρωτούν, και έχει σπάσει ο πάγος της συνύπαρξης» ανέφερε, κάτι που σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, δεν συμβαίνει.

«Η Κομοτηνή μου θύμισε στη νοοτροπία, πόλεις του εξωτερικού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βέβαια η πόλη μας, όπως και σχεδόν όλες οι πόλεις της Ελλάδας, δεν είχαν κανένα κοινωνικό σχέδιο όταν χτίζονταν, οπότε είναι κατανοητό, κατά τον ίδιο, να καθυστερούν αλλαγές που χρειάζονται.

Το σημαντικό όμως είναι ότι και εδώ η Κομοτηνή ξεχωρίζει από άλλους δήμους, γιατί Δήμος και αναπηρικό κίνημα συνδιαμορφώνουν και συναποφασίζουν, και δεν προσφέρεται καμία παρέμβαση της αυτοδιοίκησης ως φιλανθρωπία, αλλά βιώνουν τον σεβασμό.

Από εκεί και πέρα, θεωρεί πως αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει μια στρατηγική συμφωνία για τα επόμενα βήματα που να αφορά όλα τις παρατάξεις, και να μην επηρεάζεται από αλλαγή διοικήσεων και συσχετισμών.

Φανάρια και σήματα όδευσης για άτομα με προβλήματα όρασης από το Δήμο

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής άκουσε προσεκτικά τις επισημάνσεις, δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και μάλιστα, ακολούθησε τεχνική σύσκεψη παρουσία του Αντιδημάρχου Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Δημήτρη Καρασταύρου και της Προϊσταμένης στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δέσποινας Πάσσου.

Με το πέρας της επικοινωνίας δήλωσε σχετικά: «Το βραβείο λειτούργησε ως αφετηρία για να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας. Οδηγός μας είναι ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ. Στόχος μας είναι η Κομοτηνή να είναι προσβάσιμη πόλη για άτομα με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα. Επόμενο βήμα μας είναι να γίνουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των τυφλών. Σχεδιάζουμε τα ‘έξυπνα φανάρια’ που θα βοηθούν τους τυφλούς να γνωρίζουν πού βρίσκονται και ποιοι δρόμοι είναι δεξιά και αριστερά τους».

«Σε ό,τι αφορά στις παραλίες του Δήμου Κομοτηνής» συνέχισε ο ίδιος, υπάρχει το sea truck και  ενισχύουμε την αλυσίδα προσβασιμότητας για τη θερινή περίοδο, καθώς θα τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμός για τη διευκόλυνση ατόμων με προβλήματα όρασης, όπως το σύστημα αυτόνομης καθοδήγησής τους, με σκοπό να φτάνουν στο νερό και να κολυμπούν με ασφάλεια, χωρίς συνοδό. Θα τοποθετηθεί στα σημεία που υπάρχουν ναυαγοσώστες. Επομένως, σταδιακά βελτιώνεται ακόμη περισσότερο η πρόσβαση σε μεγάλο μέρος της πόλης και των παραλιών μας, ανάλογα με τους πόρους που έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται». 

Να σημειωθεί κλείνοντας ότι οι κ.κ. Αυγουλάς και Νταντανίδης επισκέφθηκαν στη συνέχεια τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής όπου έγινε συζήτηση με τα στελέχη του Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Δήμου Κομοτηνής Exagono.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.