Πιο κοντα σε παιδια και νεους ερχεται ο Δημος Κομοτηνης

Σε συνεργασία με την UNICEF στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Πόλεις φιλικές προς τα Παιδιά και τους Νέους»

Δράσεις με τις οποίες η Κομοτηνή θα γίνει πιο φιλική και συμπεριληπτική για τα παιδιά και τους νέους περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, κ. Ασπασία Πλακαντωνάκη, το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Απριλίου για την εφαρμογή της πρωτοβουλίας  «Πόλεις φιλικές προς τα Παιδιά και τους Νέους».

Το παρών έδωσαν στελέχη του Δήμου, του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono που θα αναλάβει να υλοποιήσει τις δράσεις, και της UNICEF GREECE, καθώς και μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, που συμμετείχαν στη συνέχεια σε εκδήλωση με τίτλο: «Σχεδίασε το μέλλον σου η φωνή σου μετράει», μαθαίνοντας για την έννοια του ενεργού πολίτη και το δικαίωμα συμμετοχής των Νέων στη λήψη αποφάσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στο άρθρο 12 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και γνώρισαν τις πλατφόρμες U-Report  και FunDoo.

Ο δωδέκατος που εντάσσεται στο πρόγραμμα ο Δήμος Κομοτηνής

Το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 2020, σημείωσε η κ. Πλακαντωνάκη, έχοντας ως αποστολή την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, και σε αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργήσει την πρωτοβουλία «Πόλεις φιλικές προς τα Παιδιά», που ξεκίνησε το 2021 με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Δήμο Αθηναίων, και ο Δήμος Κομοτηνής είναι ο 12ος που εντάσσεται.

Ο Δήμος Κομοτηνής με τη συμμετοχή του σε αυτή, τόνισε δεσμεύεται να υλοποιήσει δράσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα του παιδιού, και να συμπεριλάβει τις φωνές των νέων και των παιδιών στη διαδικασία σχεδιασμού δράσεων, και αξιολόγησης και παρακολούθησης αυτών.

Η κ. Πλακαντωνάκη αναφέρθηκε και στα εργαλεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έχουν αναπτυχθεί για τους νέους, το U-Report, που επιτρέπει τη συμμετοχή των νέων σε διαβουλεύσεις για θέματα που τους απασχολούν και για τη λήψη αποφάσεων.

Επίσης παρουσιάστηκε το εργαλείο FunDoo, που βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των νέων, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά και τους νέους για το  πώς πιστεύουν πως θα πρέπει να αλλάξει η πόλη τους για να γίνει πιο φιλική προς αυτούς και να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες τους.

Η UNICEF GREECE, σημείωσε, έχει συνδιαμορφώσει με την Ελληνική Κυβέρνηση ένα πρόγραμμα πενταετίας, θέτοντας κάποιους εθνικούς στόχους, το οποίο εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNICEF, και έχει θέσει κάποιους βασικούς πυλώνες προτεραιοτήτων στη χώρα, δουλεύοντας για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών, την ενίσχυση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, θέματα παιδικής προστασίας και την αποϊδρυματοποίηση, αλλά και την ενδυνάμωση των νέων, δουλεύοντας σε θέματα συμμετοχή και απασχολησιμότητας των νέων.

 «Έχουμε ξεκινήσει, μαζί με υπουργεία και την κοινωνία των πολιτών την υλοποίηση του προγράμματος, και πέρα της συνεργασίας μας σε κεντρικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντική και η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, για αυτό και πήραμε αυτή την πρωτοβουλία για να δουλέψουν όλοι δήμοι μαζί για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών σε όλη τη χώρα και σε τοπικό επίπεδο» κατέληξε.

Ανταλλάσσοντας ιδέες και πρακτικές

Υπογράφοντας ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης τόνισε πως ο Δήμος Κομοτηνής, τόσο με τις δομές όσο και με τις υπηρεσίες του, έχει κάνει μια ιδιαίτερη συνεργασία με τις δομές που αφορούν τα παιδιά, αλλά με αυτό το σύμφωνο θα μπορέσουν να τις ενδυναμώσουν περισσότερο, και να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και καλές πρακτικές για να τις αναπτύξουν.

«Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, θα υπάρξουν δυσκολίες όμως είμαστε εδώ για να τις ξεπεράσουμε, να τις συζητήσουμε, και είναι αρχή μας να προστατεύουμε όσους έχουν ιδιαίτερη ανάγκη» τόνισε, ιδιαίτερα τα παιδιά.

Ψηλά στην ατζέντα τα θέματα νεολαίας

Ο Δήμος Κομοτηνής βάζει πολύ ψηλά στην ατζέντα του τα θέματα της νεολαίας, και προσπαθώντας αφενός να τα ενισχύσει, αφετέρου να τα προωθήσει, προχώρησε στη συνεργασία αυτή, τόνισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιάννης Κυριαζής, ώστε να μπορέσουν να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης που θα αναφέρεται στο παιδί και τη νεολαία, με βάση την σύμβαση για τα δικαιώματα των Παιδιών και τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτυχθούν.

Ουσιαστικά η συμφωνία κινείται επάνω σε έξι άξονες, την ιδιότητα του πολίτη και τη συμμετοχή στα κοινά, το Περιβάλλον και τις συνθήκες διαβίωσης, το Παιχνίδι και την Αναψυχή, την Εκπαίδευση, την Ασφάλεια και Προστασία, και τέλος την υγεία και την ευεξία.

«Ο Δήμος μας προσπαθεί, στα θέματα αυτά, να έχει υπηρεσίες και δράσεις που να ανταποκρίνονται και να εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών» σημείωσε ο κ. Κυριαζής θυμίζοντας πως, για αυτό συνέστησε το exagono και στήριξε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, και έχει πολλές υπηρεσίες που αναφέρονται στην εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδιών και της νεολαίας.

«Θεωρούμε και πιστεύουμε ότι μετά την υπογραφή αυτού του μνημονίου και εκμεταλλευόμενοι την τεχνογνωσία της UNICEF, θα καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης με ορίζοντα τριών ετών, με δράσεις που θα ενισχύουν και θα ολοκληρώνουν υφιστάμενες υπηρεσίες, αλλά και θα επεκτείνουν τη δράση του Δήμου σε νέες» υπογράμμισε κλείνοντας ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.