«Πετα οποιος τολμα»: Ενα ψηφιακο λευκωμα των μικρων συγγραφεων του 4ου Γυμνασιου Κομοτηνης
Ένα ψηφιακό λεύκωμα υπό τον τίτλο «Πετά όποιος τολμά!» ήταν το αποτέλεσμα της δουλειάς ενός έτους της ομάδας Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής του 4ου Γυμνασίου της Κομοτηνής, οι μαθητές και οι μαθήτριες του οποίου μάλιστα συμμετείχαν και στον 12ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης» αποσπώντας και διακρίσεις.
Συγκεκριμένα ο μαθητής Νικόλαος Τσίνας κατάφερε να αποσπάσει το τρίτο βραβείο για το ποίημά του με τίτλο «Κλειστή στροφή», σε έναν διαγωνισμό ο οποίος ξεπέρασε τις χίλιες συμμετοχές μαθητών και μαθητριών από τα σχολεία όλης της χώρας αλλά και ελληνόφωνα του εξωτερικού.
Ο Νικόλαος Τσίνας μπορεί να είναι αυτός που διακρίθηκε ωστόσο μια μεγάλη ομάδα μαθητών και μαθητριών, μέλη της ομάδας Φιλαναγνωσίας, συμμετείχαν στον διαγωνισμό κερδίζοντας την χαρά της συμμετοχής αλλά και της δημιουργίας που προηγήθηκε.
Άλλωστε μέσα από την εμπειρία της προετοιμασίας κατάφεραν όπως εξήγησε ο φιλόλογος του σχολείου κ.Γιάννης Στρούμπας, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» να σκεφτούν με ποιόν τρόπο η γλώσσα λειτουργεί κυριολεκτικά, με ποιόν μεταφορικά, να οπτικοποιήσουν εικόνες αλλά και να έρθουν σε επαφή, θέτοντας τα δικά τους ερωτήματα, με δημιουργούς. Ειδικότερα όπως έκανε γνωστό ο κ.Στρούμπας, ο οποίος εργάστηκε με τα παιδιά, με τη συμμετοχή και τη βοήθεια των συναδέλφων του κ.κ.Σοφίας Σουβατζόγλου και Παύλου Αγγελάκη, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες μαθητών η πρώτη εκ των οποίων δούλεψε πάνω σε ένα βιβλίου του διάσημου συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα και η δεύτερη πάνω σε τραγούδια του γνωστού Έλληνα στιχουργού Πάνου Σταθόγιαννη. Μάλιστα στην περίπτωση του δεύτερου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία με την βοήθεια της τεχνολογίας να συνομιλήσουν με τον ίδιο τον δημιουργό, ενώ αμφότερες οι ομάδες στη συνέχεια έγραψαν τα δικά τους κείμενα τα οποία σήμερα κοσμούν το ψηφιακό αυτό άλμπουμ.
Ερωτηθείς ως προς την ανταπόκριση των παιδιών, ο κ.Στρούμπας εξήγησε πως η κινητοποίηση ήταν θερμή, με περισσότερα από 19 ποιήματα που εμπεριέχονται στο λεύκωμα να συμμετέχουν και στον διαγωνισμό και άλλες όμως συμμετοχές που οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν θέλησαν να δημοσιοποιηθούν.
Η όλη διαδικασία αποτέλεσε και για τον ίδιο, όπως δήλωσε, μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς ήταν η πρώτη φορά συμμετοχής για όλους τους εμπλεκομένους, ενώ η διάκριση του Νίκου Τσίνα προσέδωσε στην όλη διαδικασία ακόμα μεγαλύτερη χαρά.
Αφιερωμένο στην δύναμη της φιλίας το ποίημα που διακρίθηκε
Για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό αλλά και τη διάκριση μίλησε και ο ίδιος ο βραβευθείς μαθητής Νικόλαος Τσίνας, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό του «Ράδιο Παρατηρητής» την χαρά αλλά και την περηφάνεια του. Για τον ίδιο η συμμετοχή του στην ομάδα Φιλαναγνωσίας ήταν και η πρώτη του επαφή με την συγγραφή όπως και η συμμετοχή του στον διαγωνισμό κατόπιν παρότρυνσης του κ.Στρούμπα.
Το ποίημά του όπως τόνισε μιλά για την φιλία η οποία στις δύσκολες στιγμές είναι αυτή που μπορεί να σε στηρίξει και οι φίλοι «το έξτρα χέρι» που όπως εξήγησε μπορεί κανείς να χρειάζεται. Ερωτηθείς ακολούθως για τη διαδικασία, ο ίδιος στάθηκε και στο κομμάτι της προετοιμασίας, τονίζοντας πως «αξιοποιήσαμε πολύ χρόνο στο σχολείο και γενικά στην τάξη με τους συμμαθητές για να κάνουμε απόπειρες ομαδικής ποιητικής γραφής, με μεταφορικό λόγο δηλαδή και ο χρόνος αυτός φάνηκε πολύτιμος».
Τα αστέρια της Ζεϊνέπ ως άλλες ελπίδες
Στον διαγωνισμό συμμετείχε και η Ζεϊνέπ Σιτζάκ Εμίν με το ποίημά της με τίτλο «Τα Αστέρια που δεν βλέπουμε». Όπως εξήγησε στην αρχή δεν είχε καμία σκέψη να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, αν και πάντα είχε τάση προς την συγγραφή. Η παρότρυνση του κ.Στρούμπα τελικά την έπεισε, όπως εξήγησε, να συμμετάσχει σε κάτι διαφορετικό, που της άφησε πολύ καλές αναμνήσεις αλλά κυρίως, όπως τόνισε, αποτέλεσε για την ίδια «μια καλή ευκαιρία να μου δώσει το θάρρος να συνεχίσω και να ασχοληθώ με την ποίηση».
Ερωτηθείσα ως προς την θεματολογία του ποιήματός της η ίδια εξήγησε πως τα αστέρια συμβολίζουν κατά την ίδια τα όνειρα και τις ελπίδες της, τους στόχους ζωής της, ενώ για την πιθανή συνέχεια της συγγραφικής της πορείας δήλωσε πως ενδεχομένως θα υπάρξει αν και εφόσον υπάρχει μια αντίστοιχη ευκαιρία.
Κλείνοντας θέλησε να ευχαριστήσει τον καθηγητή της κ.Στρούμπα που όπως τόνισε «μου έδωσε αυτό το θάρρος να μπω σε μια διαδικασία να ξεπεράσω τον φόβο μου και να κοινοποιήσω το έργο μου και μπορεί και να το συνεχίσω».
Την περηφάνεια της σε προσωπικό επίπεδο, αλλά εκπροσωπώντας και το σύνολο της καθηγητικής «οικογένειας» του σχολείου για τις διακρίσεις αλλά και την προσπάθεια των μαθητών και των μαθητριών εξέφρασε με τη σειρά της η διευθύντρια του σχολείου κ.Δανάη Παντελίδου, η οποία στάθηκε επίσης και στο μεράκι και την προσπάθεια των καθηγητών.
Η ίδια αναφέρθηκε στην ευρύτερη δραστηριοποίηση καθηγητών και μαθητών μέσω δράσεων εκτός των μαθημάτων, αναφερόμενη ειδικότερα στους δύο θεατρικούς ομίλους του σχολείου που μάλιστα τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα «ανέβασαν» με επιτυχία την παράσταση Δον Κιχώτης καθώς και την παράσταση «Τα μαθήματα βιολογίας» της εκπαιδευτικού Τάνιας Χριστοφοράτου, η οποία μάλιστα ήταν παρούσα στην παράσταση. Μη ξεχνώντας να κάνει ειδική μνεία και στα ονόματα και στα ονόματα των καθηγητών που συμμετείχαν στους ομίλους οι οποίοι είναι οι εξής: Άννα Σαλπιγγίδου, Άννα Γαγκίδου, Σεραφείμ Καλιπολοίτης, Θεοδώρα Καραγιοβάνογλου και οι κ.κ.Ευαγγελίδου και Θεοχαρίδου και από το 5ο Γυμνάσιο με το οποίο συνεργάστηκαν η κ.Ευγενία Σοβατζίδου.
Όπως εξήγησε η ίδια, η παράλληλη αυτή δραστηριοποίηση «αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση στην ψυχή, πέρα από την κούραση φυσικά που νοιώθουμε όλοι γιατί όλα αυτά τα πράγματα θέλουν δουλειά, θέλουν προετοιμασία, συν όλα τα υπόλοιπα που τρέχουν στο σχολείο». Η κ.Παντελίδου αναφέρθηκε στο γλυκό αίσθημα της ικανοποίησης που παρά την κούραση μένει στο τέλος, βλέποντας τους κόπους μιας χρονιάς να αποδίδουν καρπούς.
Μπορείτε να βρείτε το λεύκωμα στον εξής σύνδεσμο: https://read.bookcreator.com/4Z0RNxJ7dZbxFnghfWFxaEplRd73/L6AH_6WoTVKGTOvZCylynA/EAmOQ6uoQYOGHjNXGxjJ9g
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.