Περιπτερα σε δελεαστικες τιμες για ΑμεΑ και πολυτεκνους

Από 100 μέχρι 200 ευρώ το μηνιαίο τέλος

Η εκμετάλλευση ενός περιπτέρου κάποτε φάνταζε ως μία πρώτης τάξεως επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία εγγυόταν ένα σταθερό και αξιόλογο εισόδημα για όσους την ασκούσαν. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπου η επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται οριζόντια από την κρίση, ο κλάδος των περιπτερούχων έχει αναπόφευκτα περιπέσει σε οικονομική δυσπραγία και σε καθεστώς επαγγελματικής επισφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα ντόμινο «λουκέτων» στα περίπτερα, σε όλη την ελληνική επικράτεια, με πολλούς δήμους να προχωρούν σε κατάργηση θέσεων, εξαιτίας της απουσίας νέου ενδιαφέροντος για εκμετάλλευση. Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε και στην περιοχή μας, όπου παραπάνω από 15 περίπτερα, μόνο στα όρια του δήμου Κομοτηνής, έχουν χαρακτηριστεί «σχολάζοντα» και αναζητούν νέους ενοικιαστές. 

19 περίπτερα στην Κομοτηνή και στους οικισμούς αναζητούν ενοικιαστές

Όπως είναι γνωστό, η δημοτική αρχή Κομοτηνής έχει προγραμματίσει τη διάθεση μέσω δημοπρασίας, αλλά και με κλήρωση για τις ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας, τόσο  των συγκεκριμένων «σχολαζόντων» περιπτέρων, όσο και των 4 νεοϊδρυθέντων σε διάφορους οικισμούς του δήμου. Κατ’ εφαρμογή του σχετικού νομικού πλαισίου, το 30% των περιπτέρων, ήτοι τα 6 από τα 19, θα πρέπει να διατεθούν προς εκμετάλλευση σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, δηλαδή σε άτομα με αναπηρία, σε πολύτεκνους και σε οπλίτες ή αξιωματικούς, που έχουν πολεμήσει στην Κύπρο. 

Πού βρίσκονται τα 6 περίπτερα, που προορίζονται για ΑμεΑ και πολύτεκνους

Από την κλήρωση, που είχε διενεργηθεί στα μέσα της άνοιξης στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, προέκυψε ότι τα 6 περίπτερα αυτής της κατηγορίας θα είναι εκείνα, που βρίσκονται στην οδό Δημοκρίτου, στο ύψος του καταστήματος Χατζηκοσμά, στη Λεωφόρο Ηρώων, κοντά στη διασταύρωση με την Εγνατία, και στους οικισμούς Θρυλόριο, Κικίδιο, Μεγάλο Δουκάτο και Καλαμόκαστρο. Με νεότερή του απόφαση, το δημοτικό συμβούλιο προσδιόρισε τον χώρο, που θα γίνει η κλήρωση, ο οποίος θα είναι η αίθουσα που συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή, στο δημαρχιακό κατάστημα, καθώς επίσης το ύψος του τέλους που θα κληθούν να καταβάλλουν για κάθε περίπτερο εκείνοι, που θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή του. 

Τα τέλη εκμετάλλευσης ανά ζώνη

Για την εκμετάλλευση του περιπτέρου, που βρίσκεται στην οδό Δημοκρίτου και ανήκει στην Α’ Ζώνη, το ετήσιο τέλος, που αξιώνει ο δήμος, ορίστηκε στο ποσό των 2.400 ευρώ, δηλαδή στα 200 ευρώ σε μηνιαία βάση. Σε 1.800 ευρώ ετησίως, δηλαδή 150 ευρώ ανά μήνα, ορίστηκε το αντίστοιχο τέλος εκμετάλλευσης του περιπτέρου, που βρίσκεται στη Λ.Ηρώων και στη Β’ Ζώνη. Ακόμα μικρότερο θα είναι το τέλος για την εκμετάλλευση των υπόλοιπων 4 προς διάθεση περιπτέρων, τα οποία βρίσκονται σε οικισμούς του δήμου. Το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτό το τέλος είναι 1.200 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 100 ευρώ τον μήνα. 

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η προκήρυξη για τα 6 περίπτερα

Οι ενδιαφερόμενοι, που κατέχουν μία από τις τρεις ιδιότητες, που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα κληθούν μετά από σχετική προκήρυξη που θα κάνει ο δήμος στα μέσα Σεπτεμβρίου, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να συμμετάσχουν στην κλήρωση για τη διάθεση των 6 περιπτέρων. 

Δημοπρασία για την εκμίσθωση των υπόλοιπων 13 περιπτέρων

Για τα υπόλοιπα 13 περίπτερα, προβλέπεται να διενεργηθεί δημοπρασία για την εκμίσθωσή τους, η οποία τοποθετείται χρονικά μέσα στον Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτωβρίου. Για την κατηγορία αυτών των περιπτέρων θα προηγηθεί η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, η οποία θα καταρτίσει τους όρους της δημοπρασίας, ανάμεσά τους και την τιμή της εκκίνησης. Σημειώνεται ότι η τιμή εκκίνησης για το μίσθωμα θα συνδέεται με τη ζώνη, στην οποία ανήκει κάθε περίπτερο, και ως εκ τούτου θα είναι υψηλότερη για εκείνα που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης και χαμηλότερη για εκείνα, που βρίσκονται σε γειτονιές ή στους οικισμούς. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.