Περιορισμος χρησης νερου ανθρωπινης καταναλωσης σε οικισμους του Δημου Μαρωνειας-Σαπων

Αφορά στα δίκτυα ύδρευσης Ιμέρου και Μαρώνειας – Πλατανίτη

Τον περιορισμό για προληπτικούς λόγους της χρήσης του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης από τα δίκτυα ύδρευσης Ιμέρου και Μαρώνειας – Πλατανίτη του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών προβλέπει απόφαση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης.

Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται η χρήση του νερού του δικτύου των παραπάνω οικισμών για πόση, την μαγειρική και την ατομική υγιεινή και καθαριότητα.

Ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών ως υπεύθυνος ύδρευσης σύμφωνα με την απόφαση οφείλει:

1. Να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών των παραπάνω οικισμών για την αποτροπή χρήσης του νερού του δικτύου ύδρευσης για την πόση, την παρασκευή τροφίμων και ποτών, την ατομική υγιεινή και καθαριότητα και τον περιορισμό μόνο για τις λοιπές οικιακές ή άλλες χρήσεις, όπως η καθαριότητα χώρων, το πότισμα κ.τ.ο.

2. Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του περιορισμού της υδροδότησης των κατοίκων των οικισμών μεριμνώντας για την τροφοδοσία τους με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο (πχ. εμφιαλωμένο νερό ή μεταφορά με βυτίο) σε επαρκή ποσότητα για την κάλυψη των αναγκών του υδρευόμενου πληθυσμού.

3. Να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης) υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων υδροληψίας και υδροδότησης των οικισμών, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα μέσα και στοιχεία.

4. Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος κλπ) και να ελέγξει την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από τυχόν γειτονικές εστίες ρύπανσης και μόλυνσης.

5. Να ελέγξει το δίκτυο ύδρευσης συνολικά για την διαπίστωση τυχόν φθορών και βλαβών και να φροντίσει για την άμεση επιδιόρθωση ή αντικατάσταση όπου απαιτείται.

6. Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος και την αντιμετώπισή του (την αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου, την λήψη μέτρων προστασίας της πηγής, γεωτρήσεων και δεξαμενών κλπ), εφόσον το πρόβλημα είναι γενικευμένο, να εφαρμοστεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη συνέχεια θα απορριφθεί και μετά να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του δικτύου.

7. Να ελέγξει το σύστημα χλωρίωσης του νερού, πραγματοποιώντας μετρήσεις υπολειμματικού χλωρίου σε διάφορα σημεία του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι τιμές σύμφωνα με την (4) σχετική, δηλαδή η ποσότητα του εισαγόμενου χλωρίου να είναι τόση, ώστε η συγκέντρωση του υπολειμματικού χλωρίου στα ακρότατα σημεία ύδρευσης να είναι τουλάχιστον 0,2 mg/l. Επίσης να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συστημάτων χλωρίωσης από τυχόν παράνομες επεμβάσεις τρίτων.

8. Να προβεί σε πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων σε διάφορα χρονικά διαστήματα τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να αποστείλει στην αρμόδια αρχή (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ροδόπης) για ενημέρωση. Τα εργαστήρια πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Να σημειωθεί ότι η παρούσα απόφαση ισχύει μέχρι να διαπιστωθεί η οριστική αποκατάσταση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης του δικτύου του οικισμού, όταν δηλαδή ο υπεύθυνος ύδρευσης αποδείξει με επανειλημμένες αναλύσεις ότι οι μικροβιολογικές παράμετροι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.