Περιηγηση στο παρελθον της Κομοτηνης για τους φοιτητες Θεολογιας του ΑΠΘ

Οδηγός ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων

Παναγιώτης Σκαλτσής, Καθηγητής Θεολογικής: «Πνέει ένας άλλος αέρας εδώ στη Θράκη γενικότερα, η ιστορία της, ο πολιτισμός της, η αρχαιολογία, η παράδοση και οι άνθρωποί της έχουν κάτι το ιδιαίτερο

Στο παρελθόν της Κομοτηνής ξεναγήθηκαν Καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου 11 Μαρτίου, με οδηγό τους τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

Ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε τους επισκέπτες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, μιλώντας τους για τον ναό αλλά και το ιστορικό κέντρο της πόλης που περικλείεται από το βυζαντινό κάστρο, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Ιμαρέτ, όπου πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης του κτιρίου και της εκκλησιαστικής συλλογής που στεγάζει, ενώ στη συνέχεια οι επισκέπτες βρέθηκαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, σε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ροδόπης.

Βαθιά η ιστορία και η ευσέβεια στην Κομοτηνή

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που ανακαινίζεται και συντηρείται, και ελπίζει πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελεί το κέντρο της ζωής της Μητρόπολης, και είναι συνεδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων της περιοχής.

Μίλησε δε στους φοιτητές για την ίδια την Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τις 73 ενορίες της και τα τρία μοναστήρια της, αλλά και την παρουσία του Παπικίου Όρους και την σημαντική εκκλησιαστική του ιστορία. Αναφέρθηκε δε εκτεταμένα στην αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή, που έχουν μάθει να σέβονται ο ένας τον άλλο, και θέλουν να ζουν αρμονικά και να συνεργάζονται για το μέλλον του τόπου, κάτι που αποτελεί παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο και πρέπει να συνεχιστεί.

Μετέφερε δε στους φοιτητές την πεποίθησή του πως ένας Επίσκοπος θα πρέπει να είναι συνηρμοσμένος με τον κλήρο και το λαό «ώσπερ χορδαί κιθάρα», για να υπάρχει μια ζωντανή πνευματική ζωή στην Εκκλησία, που θα μοσχοβολά στη ζωή του τόπου και του κόσμου, αλλά και μια κοινωνική παρουσία σε ένα τόπο που έχει μια βαθιά ιστορία, και οι άνθρωποι του διακρίνονται για την ευσέβειά τους.

Σημαντικό το ενδιαφέρον για την Κομοτηνή

Η επίσκεψη των φοιτητών έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της λειτουργικής, με το τμήμα να πραγματοποιεί επισκέψεις κάθε χρόνο σε τοπικές εκκλησίες, για να γνωρίζουν οι φοιτητές την οργάνωση, τη διδαχή και το κοινωνικό και πνευματικό έργο κάθε τοπικής εκκλησίας, σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Καθηγητής της Θεολογικής που συνόδευε την ομάδα.

Η επιλογή της Κομοτηνής για την επίσκεψη δεν έγινε τυχαία, καθώς δεν έχουν έρθει ξανά στο πλαίσιο του μαθήματος. Και ενώ οι χώροι όπου ξεναγήθηκαν, βρίσκονται σε φάση ανοικοδόμησης, αυτό δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Σκαλτσή, τη δυναμική της τοπικής εκκλησίας, που βλέπει το παρελθόν στο παρόν και στην προοπτική του μέλλοντος, ώστε να οργανωθούν και να ανοικοδομηθούν τα ιστορικά κτίριά της δικαιοδοσίας της.

Στάθηκε ιδιαίτερα στα λόγια του Μητροπολίτη για την συνύπαρξη των ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το διατρανώσουν όχι μόνο εντός της χώρας,  αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το Τμήμα Θεολογίας άλλωστε χαρακτηρίζεται από την πολυσυλλεκτικότητά του, έχοντας φοιτητές από όλο τον κόσμο, που στη συνέχεια γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στον κόσμο, είτε ως κληρικοί, είτε με το λοιπό κοινωνικό τους έργο, έχοντας ένα δέσιμο με την Θεσσαλονίκη αλλά και όλη την Ελλάδα.

«Εκτιμούμε την αγάπη, την φιλοξενία και την πνευματική μαρτυρία του Σεβασμιωτάτου και των ανθρώπων της Μητρόπολης» σημείωσε ο κ. Σκαλτσής, για να εκφράσει την ελπίδα η επίσκεψη αυτή να δημιουργήσει το ενδιαφέρον στους φοιτητές τους, μετά την πρώτη επίσκεψη, να επιστρέψουν, σε μια περιοχή την οποία εκτιμά ιδιαίτερα.

«Πνέει ένας άλλος αέρας εδώ στη Θράκη γενικότερα, η ιστορία της, ο πολιτισμός της, η αρχαιολογία, η παράδοση και οι άνθρωποί της έχουν κάτι το ιδιαίτερο, και πρέπει να το κρατήσετε και να το μεταλαμπαδεύσετε» ανέφερε, απευθυνόμενος στους φοιτητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.