Περιφερειακη συναξη για την προοδευτικη πολιτικη οικονομια (+Gallery)

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Παπανδρέου «Ανδρέας Παπανδρέου, ο Οικονομολόγος»

Παρουσία παλαιότερων αλλά νεότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ΚΙ.ΝΑ.Λ. σήμερα, καθώς και πολιτών με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, επιστημόνων της οικονομικής επιστήμης αλλά και φοιτητών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 31 Ιανουαρίου, η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του συγγραφέα και οικονομολόγου κ. Νίκου Παπανδρέου με τίτλο «Ανδρέας Παπανδρέου, ο Οικονομολόγος» στην Κομοτηνή.
 

Μία εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Καστανιώτης» και το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο», σε συνεργασία με τον «ΠτΘ», και έλαβε χώρα στη Λέσχη Κομοτηναίων.
 
Μια εκλεκτή βραδιά που οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την ευγένεια και τη μετριοφροσύνη των Παπανδρέου, με ομιλητές τον ίδιο τον συγγραφέα κ. Νίκο Παπανδρέου και τον επίσης οικονομολόγο και πρόεδρο του Ιδρύματος Μαρίνα Αμπράμοβιτς κ. Θάνο Αργυρόπουλο. Συντονίστρια της βραδιάς, η εξαιρετική και διαβασμένη πάντοτε  κ. Νατάσσα Βαφειάδου. 

Μια διαλεκτική παρουσίαση 

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της εκδήλωσης,  ο διαλεκτικός τρόπος παρουσίασης του βιβλίου με τον οικονομολόγο κ. Θάνο Αργυρόπουλο να υποβάλλει ερωτήσεις στον συγγραφέα, για την αφορμή του βιβλίου, τον χρόνο έκδοσής  του,  τη θεωρία της πολιτικής οικονομίας που εκόμισε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
 
Για τον χρόνο έκδοσης του βιβλίου, ο συγγραφέας απάντησε ότι θεωρεί ότι τα οικονομικά, και οι απόψεις του Ανδρέα ιδιαίτερα, είναι επίκαιρα σήμερα λόγω της κρίσης. Ανέφερε επίσης ότι πυρήνας του βιβλίου είναι η μεταμόρφωση του Ανδρέα από λαμπρό ακαδημαϊκό σε πολιτικό, ενώ διάχυτος καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς ήταν ο σεβασμός και η εκτίμηση του επιστήμονα και συγγραφέα Νίκου Παπανδρέου προς τον πατέρα του. Εξάλλου ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στη σκιά του πατέρα, ψυχολογικό βίωμα και του Ανδρέα, καθώς είχε να αντιμετωπίσει το «βάρος» του δικού του πατέρα, του «Γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου. 

Ο Ανδρέας ρομαντικός, ριζοσπάστης οικονομολόγος    

Ιδιαίτερη αξία είχε η επισήμανση ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρούσε ότι οι τεχνοκράτες δεν πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από αξίες όπως επίσης και η πρόδρομη σχετικά ανάλυσή του για τον έλεγχο που θα επιχειρήσουν να ασκήσουν οι πολυεθνικές στην πολιτική και τους κινδύνους που ενέχει η δράση τους για το δημοκρατικό πολίτευμα.
 
Εξίσου ενδιαφέρον ο χαρακτηρισμός του Ανδρέα Παπανδρέου από τον γιο του ως ρομαντικού που πίστευε ακράδαντα ότι το κράτος και η κοινωνία πρέπει και μπορεί να ελέγξει την αγορά, καθώς και ότι ο σοσιαλισμός ως πολιτική πράξη συντείνει στην ολοκλήρωση και στην ευτυχία του ανθρώπου. 

Οι παρευρισκόμενοι 

Μεταξύ άλλων παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, η αντιπρύτανης του ΔΠΘ, καθηγήτρια κ. Ζωή Γαβριηλίδου,  ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ και υποψήφιος δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νότης Χαραλαμπίδης, η δημοτική σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής με το ΚΙ.ΝΑ.Λ. κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρώην Περιφερειάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΙ.ΝΑ.Λ. κ.κ. Γιώργος Μανανάς και Γιάννης Παπουτσής, ο  υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Κώστας Σιμιτσής, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κώστας Κατσιμίγας, ο συγγραφέας κ. Χρήστος Χαρτοματσίδης και η σύζυγός του Τατιάνα, οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί κ.κ. Θεόδωρος Μούχτσης,  Δημήτρης Κολτσίδας και Νικήτας Αντωνάκης, η σύζυγος του Γιάννη Γκαράνη κ. Νόπη Μαρουφίδου, η πολιτικός μηχανικός κ. Μαρία Αναγνώστου, η κ.κ. Βίλμα Φραντζή και Εφη Τουμπαλίδου, πολλοί φοιτητές και ανάμεσά τους ο συνεργάτης κ. Κωνσταντίνος Μουρτοπάλλας, καθώς και πολλοί πολλοί άλλοι. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.