Πεδιο μαχης η Θεσσαλονικη μετα την διακοπη της συναυλια του Θ.Παπακωνσταντινου στο ΑΠΘ

Καταγγελίες για αναίτια χρήση χημικών

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά και την διακοπή της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς  υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες όσων παρακολουθούσαν την συναυλία υπήρξε αναίτια χρήση χημικών στον χώρο την ώρα που η συναυλία βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ ανάμεσά στους παρευρισκομένους βρίσκονταν και μικρά παιδιά.

Το σκηνικό της έντασης ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, όταν ομάδα κουκουλοφόρων κινήθηκε προς τη Σχολή Γεωπονίας εκτοξεύοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, οι οποίοι τους απώθησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Από τον πανικό που ακολούθησε οι πολίτες συμμετέχοντες στην συναυλία, ανέφεραν ότι κινδύνεψε κόσμος να ποδοπατηθεί ή να αντιμετωπίσει πρόβλημα ασφυξίας.

Να σημειωθεί πως εντός του ακαδημαϊκού ιδρύματος υπήρχαν από νωρίς διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ σύμφωνα με αναφορές των διοργανωτών ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για τη συναυλία ξεπέρασε τις 5.000.

Η συναυλία διεκόπη τουλάχιστον δύο φορές, ενώ μετά την οριστική της διακοπή,  ακολούθησε συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2.000 άτομα, στην πλατεία Καμάρας, απ’ όπου ξεκίνησε πορεία προς τα Πανεπιστήμια.  Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε μπροστά στην πύλη εμπορευμάτων της ΔΕΘ άρχισε νέος γύρος επεισοδίων, με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ να «απαντούν» με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τα εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Πανεπιστημίων και επεκτάθηκαν μέχρι και την οδό Αριστοτέλους, στην οδό Εγνατία.

Το σκηνικό ήταν χαοτικό, με συνεχείς ρίψεις αντικειμένων από ομάδες διαδηλωτών προς τις αστυνομικές δυνάμεις, με εκείνες να απαντούν, κάνοντας χρήση χημικών, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και ρίψεις νερού από τον «Αίαντα».

Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά τις 2 τα ξημερώματα. Πυροσβεστικά οχήματα κλήθηκαν να σβήσουν φωτιές σε κάδους απορριμάτων τους οποίους πυρπόλησαν άγνωστοι που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έγιναν τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη.

ΕΛΑΣ: Δεν έγινε χρήση χημικών στον χώρο της συναυλίας

Το πρωί του Σαββάτου η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ κατά την διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ, αλλά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν τόσο εκείνη την στιγμή, όσο και αργότερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει πως «οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας» ενώ κάνει λόγο για ομάδα ατόμων που «κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης».

Συμπληρωματικά, προσθέτει πως «οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Στη συνέχεια και κατά την αποχώρηση του πλήθους μετά από διακοπή της συναυλίας, ομάδα ατόμων εκτόξευσε εκ νέου αντικείμενα (πέτρες) σε έτερες αστυνομικές δυνάμεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας έχει ως εξής:

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενη την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης – συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης».

«Οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας».

«Στη συνέχεια και κατά την αποχώρηση του πλήθους μετά από διακοπή της συναυλίας, ομάδα ατόμων εκτόξευσε εκ νέου αντικείμενα (πέτρες) σε έτερες αστυνομικές δυνάμεις».

«Ακολούθως περί τα 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν πλησίον της Καμάρας και διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων. Έπειτα, κινήθηκαν προς το χώρο του Α.Π.Θ. ρίπτοντας αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ) και τοποθέτησαν εκ νέου κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με το ειδικό όχημα ρίψης νερού τους απώθησαν. Στη συνεχεία οι προαναφερόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατείας Αρχαίας Αγοράς απ’ όπου και αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις».

«Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις (4) προσαγωγές και μία σύλληψη 27χρονου ημεδαπού (ο οποίος δε φέρει φοιτητική ιδιότητα) για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ προκληθήκαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων και αστυνομικό εξοπλισμό».

«Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Εγκληματική επίθεση που δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στις αντιδράσεις για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας»

Την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ και την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης μετά τα χθεσινά επεισόδια.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντοπολίτευσης, «η χθεσινοβραδινή εγκληματική επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα σε μια μαζική συναυλία στους χώρους του πανεπιστημίου δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στις αντιδράσεις για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εγκαταστήσει την αστυνομία στο ΑΠΘ αλλά και να αλλάξει ατζέντα, δημιουργεί εντάσεις και καταφεύγει στην ωμή βία κατά φοιτητών/τριων, κατά χιλιάδων κόσμου.

Η χθεσινοβραδινή εγκληματική επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα σε μια μαζική συναυλία στους χώρους του πανεπιστημίου δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στις αντιδράσεις για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Παράλληλα, οι δύο συλλήψεις φοιτητών το μεσημέρι της Παρασκευής μέσα στο ΑΠΘ δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές αντιλαμβάνονται την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία της συνάθροισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί  να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες φοιτητές και να αποσυρθούν  οι κατηγορίες σε βάρος τους.

Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν λειτουργούν υπό τον φόβο της καταστολής, της βίας και των δακρυγόνων. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να ελέγχει την ακαδημαϊκή ζωή και ελευθερία και να απειλεί την αξιοπρέπεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμαρτύρονται ειρηνικά, με βάση τις δημοκρατικές αποφάσεις των Συλλόγων τους.

ΚΚΕ: «Απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία σε συναυλία εντός του ΑΠΘ»

Καταδικάζει την «απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία σε συναυλία εντός του ΑΠΘ» το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «αποτελεί συνέχεια του μπαράζ καταστολής και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εδώ και μήνες. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των φοιτητών, αλλά ένα πανεπιστήμιο- σιδηρόφραχτο για να προχωρά απρόσκοπτα η επιχειρηματική λειτουργία του».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιλαικά σχέδια της κυβέρνησης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.