Πεδιο δοξης λαμπρον για αγροτικες και αγροτουριστικες δραστηριοτητες ΑΜΕΑ στην Ροδοπη

Μέσα από την τεχνογνωσία και τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν μέσα από το έργο AGRI-ABILITY με επικεφαλής εταίρο τον ΠΕΡΠΑΤΩ

Να αναδείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη αγροτικών και αγροτουριστικών δραστηριοτήτων για ΑΜΕΑ στη Ροδόπη, καθώς και την τεχνογνωσία για να κατευθυνθούν όσοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό το τομέα, κατάφερε το έργο AGRI-ABILITY Κοινωνική αγρο-επιχειρηματικότητα για ανάπηρα άτομα στη διασυνοριακή περιοχή».

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού τελικού συνεδρίου που έλαβε χώρα την Παρασκευή 2 Ιουλίου, με διοργανωτή τον επικεφαλής εταίρο του έργου, τον Σύλλογο Περπατώ. Στο έργο συμμετείχαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, το South-West University – “Neofit Rilski”- Faculty of Law and History της Βουλγαρίας και το European Integration Agency σαν εταίροι.

Ανοίγοντας τον τομέα της επιχειρηματικότητας για τα ΑΜΕΑ

Την παρουσίαση του έργου AGRI-ABILITY πραγματοποίησε ο Δρ. Βασίλειος Τακαβάκογλου, ο οποίος σημείωσε πως σύμφωνα με μελέτες, οι προκλήσεις της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για τους ανθρώπους με αναπηρίες περιλαμβάνουν την έλλειψη αυτοπεποίθησης, γνώσεων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και κατάλληλες υπηρεσίες υποστήριξης και διαχείρισης, έλλειψης γνώσης της αγοράς πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και νομικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ίδρυση και λειτουργία μιας επιχείρησης από ΑμεΑ.

Το πρόγραμμα λοιπόν αποσκοπούσε στην προώθηση της δημιουργίας και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες που σχετίζονται με τη γεωργία και τον αγροτουρισμό και τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Για αυτό και προχώρησε η ανάπτυξη επιχειρησιακών εργαλείων και οδηγιών για την επιτυχή κοινωνική επιχειρηματικότητα των ΑμεΑ, αλλά και τη βελτίωση των πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων τους για επιχειρηματικότητα που σχετίζεται με τη γεωργία, τον αγροτουρισμό και τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές.

Πέρα από όσα έγιναν με το έργο, θα «μείνουν» το αγρόκτημα και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα του Περπατώ, τόνισε, ενώ ενισχύθηκε ο ρόλος και οι δραστηριότητες της Δομής Συμβουλευτικής και συμβουλευτικής και προσβασιμότητας του ΔΠΘ.

Τέλος δημιουργήθηκε ένα δίκτυο υποστήριξης και μεταφοράς γνώσεων για την υποστήριξη ΑμεΑ για τη διασυνοριακή περιοχή.

Προώθηση της ένταξης μετά την αποκατάσταση

Τα οφέλη του έργου “AGRI-ABILITY” στους συμμετέχοντες παρουσίασε ο κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Πρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με κινητικά

προβλήματα Ν. Ροδόπης και Φίλων, «ΠΕΡΠΑΤΩ», που σημείωσε πως ανάμεσα στους στόχους του Συλλόγου είναι να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι με τις ίδιες ευκαιρίες.

Και ενώ ο Σύλλογος ασχολείται αρκετά με την αποκατάσταση, για να ολοκληρωθεί η επανένταξη είναι σημαντικό να υπάρξει εκπαίδευση των ωφελούμενων στη νέα πραγματικότητα, ώστε να είναι ενεργά και δραστήρια μέλη στην κοινωνία. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, και κατανοώντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, σκεφτήκαμε να βγούμε από τα στενά δεδομένα της αποκατάστασης και εκπαίδευσης αυτόνομης διαβίωσης, και να προσπαθήσουμε να τους εκπαιδεύσουμε σε ένα πρόγραμμα που θα αφορά την επαφή τους με τη φύση, να γίνουν πιο δημιουργικοί και να στήσουν την επιχείρηση που θα τους κάνει πιο δημιουργικούς» εξήγησε ο ίδιος.

Ένας από τους άξονες της πρότασής τους ήταν η δημιουργία προσβάσιμου αγροκτήματος για να μπορούν ανάπηροι με διάφορες βλάβες να συμμετάσχουν στην καλλιέργεια, ώστε να μπορούν να παράγουν φρέσκα τοπικά προϊόντα για κατανάλωση ή και πώληση. Το σημαντικότερο όμως, είναι αυτή η διαδικασία συμμετοχής να βρει και άλλες εφαρμογές, ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν και άλλοι ανάπηροι ως τουρίστες.

Μια σημαντική προσπάθεια στον τομέα της αγροτουριστικής διεξόδου, ήταν και η εφαρμογή ψαρέματος με ειδικά προσαρμοσμένα κανό, με τους ωφελούμενους να κάνουν κάτι που δεν θεωρούσαν πως θα μπορούσαν, στη συγκεκριμένη περίπτωση να ψαρέψουν από κανό. Παράλληλα αναζητήθηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός ώστε οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου να κάνουν κάμπινγκ, ελεύθερο ή οργανωμένο.

Τέλος δημιούργησαν μια ΚΟΙΝΣΕΠ στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στην οποία θα εργάζονται ΑμεΑ και μη, ώστε να διαχειριστούν το προσβάσιμο τουριστικό προϊόν που μπορεί να υπάρξει.

Άλλωστε σαν σύλλογος τονίζουν πως η προσβασιμότητα από μόνη της δεν είναι το κλειδί για να βελτιωθεί ο τουρισμός προς τους ανάπηρους αλλά θα πρέπει όλα τα είδη τουρισμού να είναι προσβάσιμα.

«Μέσα από το πρόγραμμα αυτό θέλαμε να πετύχουμε, να βρούμε δραστηριότητες που φάνταζαν αδύνατες για ένα χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου, με προβλήματα όρασης και άλλους, και να γίνει εφικτό να το πετύχουν» ανέφερε.

Ο Περπατώ από την αρχή της λειτουργίας του είχε στόχο να οργανώνονται οι όποιες δράσεις αυτές με την καθοδήγηση των ειδικών, για αυτό και στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν με το ΔΠΘ για την δημιουργία του προσβάσιμου αγροκτήματος, ώστε να κατανοήσουν τα οφέλη τη καλλιέργειας της γης και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.

Το πρόγραμμα είχε μεγάλα οφέλη όμως και για το σύλλογο, βοηθώντας να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη τεχνογνωσία για το πώς θα ενταχθούν αυτού του είδους οι δραστηριότητες στο κομμάτι της αποκατάστασης και διαβίωσης, αλλά και  να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Επίσης ο κ. Ταξιλδάρης θεωρεί σημαντικό το γεγονός πως ιδρύθηκε η ΚΟΙΝΣΕΠ, μέσα από την οποία μέλη, φίλοι και συνεργάτες του Συλλόγου να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα, να κάνουν αυτό που αγαπούν πραγματικότητα, και το σημαντικότερο, να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα για να νιώσουν παραγωγικοί, ότι δεν αποκλείονται από την καθημερινότητα ή αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Η συμβολή του ΔΠΘ στην προσπάθεια

Τέλος για την συμβολή του ΔΠΘ, και ειδικότερα του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μίλησε ο Καθηγητής κ. Χρήστος Χατζησαββίδης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.

Ο κ. Χατζησαββίδης τόνισε πως πέρα από τη διαχείριση του προγράμματος, δημιούργησαν εργαλεία επιχειρηματικότητάς για ΑΜΕΑ, και κατάρτισαν επιχειρηματικά μοντέλα τόσο για αμιγώς αγροτικές δραστηριότητας, όσο και για αγροτουριστικές και αθλητικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους σε αγροτικές περιοχές.

Παράλληλα δημιούργησαν εργαλεία για την ενίσχυση και επιτάχυνση της επιχειρηματικότητάς από τους ωφελούμενους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.