Πεδιο αντιπαραθεσης με αφορμη το Τεχνικο Προγραμμα το Δημοτικο Συμβουλιο

Αντάλλαξαν «πυρά» Πετρίδης, Καζάκου και Λαφτσή

Αφορμή δριμείας αντιπαράθεσης μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και αυτών της αντιπολίτευσης του Δήμου Κομοτηνής στάθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, η συζήτηση επί της έγκρισης του Τεχνικού Προγράμματος για το 2016. 

Γιώργος Πετρίδης «Το τεχνικό πρόγραμμα αποτυπώνει τις αντικειμενικές δυνατότητες του δήμου το να υπόσχεσαι δίχως να μπορείς να εκτελέσεις έχει περάσει στο παρελθόν»

Αποδέκτης του μεγάλου μεριδίου της κριτικής που ασκήθηκε από τις επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «Εμείς η πόλη» και «ΠΟΛΗ – τική Ανατροπή», κ.κ. Φελίνα Καζάκου και Ελένη Λαφτσή αντίστοιχα, αλλά και από τον κ.Νίκο Φακιρίδη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ήταν ο δήμαρχος Κομοτηνής ο οποίος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση έκανε λόγο για ένα τεχνικό πρόγραμμα που αποτυπώνει τις δυνατότητες του δήμου Κομοτηνής για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων συντηρήσεων και αποκαταστάσεων κτιριακών κυρίως υποδομών του Δήμου αλλά και συγχρηματοδοτούμενα έργα που είτε έρχονται ως συνέχεια από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, είτε αφορούν το καινούργιο, που απέχει εντελώς από τη λογική της αποτύπωσης των όποιων «οραματισμών» της διοίκησης καθώς όπως επεσήμανε «το να υπόσχεσαι δίχως να μπορείς να εκτελέσεις τουλάχιστον στη δική μου οπτική έχει περάσει στο παρελθόν».
 
Ο κ. Πετρίδης υπεραμύνθηκε των στοχευμένων παρεμβάσεων που εμπεριέχει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2016 οι οποίες όπως είπε «έχουν να κάνουν με την αντικειμενική δυνατότητα ενός δήμου που έχει μία τεχνική υπηρεσία με μόλις τρεις μηχανικούς, όταν πριν από τέσσερα χρόνια μετρούσε 22,», παρεμβάσεις που κινούνται «στα πλαίσια του σεβασμού απέναντι στους πολίτες μας, στους οποίους δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες παραπάνω από αυτά που μπορούμε να πετύχουμε».
 
«Η επιλογή των έργων, των δράσεων και των παρεμβάσεων που θα γίνουν από το καινούργιο ΕΣΠΑ, θα είναι τέτοια ούτως ώστε αυτά που αποτυπώνονται να είναι και αυτά που τελικά θα γίνουν» συμπλήρωσε ο ίδιος, για να υπογραμμίσει στην συνέχεια, απευθυνόμενος προς κάθε κατεύθυνση, πως «την ευθύνη διαμόρφωσης ενός τεχνικού προγράμματος και ενός επιχειρησιακού σχεδίου συνολικά την έχει η διοίκηση του δήμου, από κει και πέρα εφόσον έρθουν συγκεκριμένες προτάσεις – γιατί άλλο τα ευχολόγια και κάτι που ακούγεται εδώ μέσα και άλλο μία συγκεκριμένη πρόταση- συγκροτημένες και ολοκληρωμένες, θα συμπεριληφθούν και αυτές στο πρόγραμμα το οποίο διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται». 

Φελίνα Καζάκου «Δεν μας έχετε δείξει κανένα δείγμα υλοποίησης και δεν μας έχετε πείσει για τις προθέσεις και τους στόχους σας»

Η πρώτη αντίδραση ήρθε δια στόματος της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς η Πόλη», κ.Φελίνας Καζάκου, η οποία αφού τόνισε πως το παρόν πρόγραμμα «συντάχθηκε με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον «Καλλικράτη», και σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να τηρείται στο πλαίσιο της συμμετοχικής, συνεργατικής, δημοκρατικής και διαφανούς διοίκησής» εξέφρασε την άποψη πως ο κ. Πετρίδης δεν έχει φανεί αντάξιος των πολιτών και των ψηφοφόρων του, οι οποίοι όπως τόνισε «σας δώσανε με ένα μεγάλο ποσοστό νίκης την εντολή να πάτε την πόλη μπροστά και να δημιουργήσετε εκείνες τις συνθήκες που είναι αναγκαίες για την αξιοπρεπή καθημερινότητα των πολιτών και του ρόλου που καλείται να έχει η πόλη μας».
 
Η κ. Καζάκου επεσήμανε την έκπληξή της για την έλλειψη αξιολόγησης του περσινού τεχνικού προγράμματος στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού της δημοτικής αρχής για την ενημέρωση των πολιτών και επικεντρώνοντας στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα έκανε λόγο για μία «πιστή αντιγραφή» αυτού του 2015, μειωμένου κατά 1.500.000 ευρώ, με έργα που «αναγράφονται ξανά και ξανά καθώς, επίσης, και ένα ποσό μελετών που ανέρχεται στις 400.000, που δεν γνωρίζουμε, για την εξέλιξή τους, καθώς επίσης, και πού στοχεύουν».
 
«Δεν μας έχετε δείξει κανένα δείγμα υλοποίησης και δεν μας έχετε πείσει για τις προθέσεις και τους στόχους σας» επεσήμανε η ίδια εξηγώντας τους λόγους καταψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος του 2016 από τα μέλη της παράταξής της, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια πως «αναγνωρίζουμε, βεβαίως, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά αντίστοιχοι δήμοι στην υπόλοιπη χώρα βάζουν τον πήχη ψηλά και συντάσσουν και υλοποιούν τεχνικά προγράμματα των 11.000.000 ευρώ ». Η κ. Καζάκου κάλεσε δε τον δήμαρχο να γίνει πιο «διεκδικητικός», αλλά και να αναζητήσει νέες πηγές χρηματοδότησης ούτως ώστε «να κερδίσουμε το στοίχημα τουλάχιστον ενόψει του νέου ΕΣΠΑ».

Ελένη Λαφτσή «Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016 μία επαναδιατύπωση αυτού του 2015»

«Περιμέναμε πολλά περισσότερα από τον δήμο Κομοτηνής» εξήγησε με τη σειρά της η επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής» κ.Ελένη Λαφτσή, επιβεβαιώνοντας την καταψήφιση από πλευράς της ίδιας και των μελών της παράταξής της του τεχνικού προγράμματος. «Ήμασταν έτοιμοι να δουλέψουμε και να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση πάνω σε ένα έργο πνοής για την πόλη, με δεδομένο ότι ο δήμος Κομοτηνής είναι πλέον ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, έχει αποκτήσει πλέον μία στρατηγική σημασία και λόγω του κάθετου άξονα και λόγω της εγγύτητας που προσφέρει προς ανατολάς με την Τουρκία και επομένως θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση εκμετάλλευσης των δεδομένων αυτών» εξήγησε κάνοντας λόγο για ένα «φτωχό» τεχνικό πρόγραμμα «το οποίο δεν ανταποκρινόταν σε αυτή την στρατηγική, δεν εμπεριέχει όραμα παρά μόνο μία μείωση της τάξεως του 20% σε σχέση με το περσινό και έργα το 90% των οποίων είτε αφορούν την οδοποιία είτε συνεχιζόμενα έργα της προηγούμενης χρονιάς που δεν ολοκληρώθηκαν». «Πρόκειται ουσιαστικά για μία επαναδιατύπωση του τεχνικού προγράμματος του 2015» συνέχισε η ίδια δίχως την παραμικρή παρουσία έργων «που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τομή για την τοπική κοινωνία, όπως παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό, τις κτιριακές υποδομές των σχολείων της περιοχής κ.α.».
 
Η κ. Λαφτσή επεσήμανε πως «ακούγεται ίσως υπερβολικό στη συγκεκριμένη συγκυρία να μιλάμε για οράματα αλλά νομίζω ότι ο ρόλος μας εδώ μέσα είναι ακριβώς να μην παραιτούμαστε από τη δημιουργία αυτού του οράματος». « Όταν λέμε όραμα», εξήγησε, «δεν μιλάμε για κάτι μεγαλεπήβολο, εννοούμε να δώσουμε τις μικρές αυτές πινελιές ώστε κομμάτι κομμάτι να φτιάξουμε το παζλ και να δημιουργήσουμε και να φέρουμε εις πέρας ένα μεγάλο όραμα στην προοπτική κάποιων χρόνων». «Σε καμία περίπτωση δεν αγνοούμε την οικονομική συγκυρία που υπάρχει» τόνισε η ίδια «θα ήμασταν υπερφίαλοι αλαζόνες και εκτός πραγματικότητας αν το λέγαμε αυτό» για να επισημάνει τέλος πως «σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να παραιτηθούμε από την προσπάθεια και εφόσον υπάρχουν τα κονδύλια, να δούμε τι εντάσσουμε στα κονδύλια αυτά, ποια είναι τα έργα προτεραιότητας, ώστε να φανεί μέσα από αυτό το τεχνικό πρόγραμμα και ποια πόλη πρέπει να φτιάξουμε και τι οραματιζόμαστε ως δήμος για το μέλλον της πόλης».
 
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2016 καταψηφίστηκε επίσης από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους και της παράταξης του Σπάρτακου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.