Πασχα κατανυξης και λαμπροτητας στη Ροδοπη

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης για ακόμα μια φορά έφτασε παντού

Με λαμπρότητα και πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα γιορτάστηκε το Πάσχα στη Ροδόπη, ξεκινώντας από την κατάνυξη και την περισυλλογή της Μεγάλης Παρασκευής, όταν και όλοι οι επιτάφιοι της Κομοτηνής για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν στο Ηρώο, που έδωσε τη θέση της στο χαρμόσυνο μήνυμα των αναστάσιμων ημερών.

Όλοι οι επιτάφιοι της πόλης στο Ηρώο

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά ήταν η λιτάνευση των Επιταφίων, στην Κομοτηνή, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, με εκατοντάδες Κομοτηναίους να συγκεντρώνονται στο Ηρώο της πόλης όπου κατέληξαν και οι οκτώ από τους επιταφίους των ενοριών της πόλης.

Έτσι στον χώρο έφτασαν ο Επιτάφιος του Ναού Αγίου Στυλιανού, του Ναού Αγίου Τρύφωνα, του Ναού Κοσμά του Αιτωλού, του Ναού της Του Θεού Σοφίας, του Ναού Αγίας Βαρβάρας, του Ναού Αγίου Γεωργίου, του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ακολουθούμενοι από τους πιστούς, με το Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων να χοροστατεί.

«Η Ανάσταση γιορτάζεται με εξωτερικά πράγματα, όπως οι παραδόσεις μας, όμως βιώνεται, με ένα ήμαρτον»

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος επισήμανε πως «Η Ανάσταση γιορτάζεται με εξωτερικά πράγματα, όπως οι παραδόσεις μας, καλά και ευλογημένα, όμως βιώνεται, με ένα ήμαρτον» όπως είπε ο εκ δεξιών ληστής στον Γολγοθά.

«Αν παραδεχτούμε τα λάθη μας, αν δώσουμε λόγο για αυτά που φταίμε, αν πάρουμε τη ζωή μας στα σοβαρά, τότε δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα, ούτε στα Τέμπη ούτε στην Κομοτηνή, ούτε πουθενά, γιατί θα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, γιατί θα μάθουμε να πορευόμαστε στο δρόμο του Χριστού» τόνισε.

«Τα χρόνια μας είναι δύσκολα και πονηρά, να δουλέψουμε, οι ιερείς και οι δεσποτάδες στις εκκλησίες, οι πολιτικοί στις θέσεις τους, οι γονείς στις οικογένειές τους, οι δάσκαλοι στα σχολεία, οι γιατροί στα νοσοκομεία. Ο καθένας όπου είναι να δουλεύουμε και να σηκώσουμε τα μανίκια, για αν δούμε καλύτερες μέρες, και να περιμένουμε πρώτα από τον εαυτό μας, αλλά όταν είναι και βαδίζει σύμφωνα με τους λόγους του Θεού και του Ευαγγελίου» ανέφερε.

Δεσμεύτηκε δε πως από εδώ και πέρα, κάθε Παρασκευή, θα συγκεντρώνονται όλοι οι επιτάφιοι στο Ηρώο, γιατί όλοι οι πιστοί είναι μια οικογένεια.

Με κάθε επισημότητα το Πάσχα

Το πένθος της Μεγάλης Παρασκευής ακολούθησε το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, με τους πιστούς να συγκεντρώνονται στις ενορίες τους τα μεσάνυχτα.

Το Απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως αρχικά στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου των Φυλακών Κομοτηνής, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος του Γεν. Νοσοκομείου Κομοτηνής και στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Κομοτηνής.

Στη συνέχεια χοροστάτησε στην ακολουθία της Παννυχίδος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, και ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη επί τω Αγίω Πάσχα, της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ.Βαρθολομαίου. Ακολούθως, προέστη της Αναστασίμου Θείας Λειτουργίας και ανέγνωσε τον κατηχητικό λόγο του εν Αγίοις πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Ο Εσπερινός της Αγάπης και η πομπή της Φιλαρμονικής του Δήμου Κομοτηνής

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Κατόπιν σχηματίσθηκε πομπή, προηγηθείσης της φιλαρμονικής του Δήμου Κομοτηνής, η οποία μέσω των κεντρικών οδών της πόλεως κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού. Kατά τη διάρκεια αυτού αναγνώσθηκε η Ευαγγελική περικοπή και σε άλλες γλώσσες: την Ιταλική, Γαλλική, Λατινική, Γερμανική, Τουρκική και την Αγγλική.

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης μας απηύθυνε σε όλους τον Αναστάσιμο χαιρετισμό και διένειμε τα καθιερωμένα πασχαλινά κόκκινα αυγά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.