Παρουσιαστηκε επισημως η μικρογραφια του Καθεδρικου Ναου της Ρωσιας, αφιερωμενη στον Αγιο Θεοδωρο Ουσακωφ

Φιλοξενείτε στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά στο Θρυλόριο Κομοτηνής - Παρουσία του Γενικού Προξένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Alexey Popov

Η επίσημη παρουσίαση πλεκτής μικρογραφίας του Καθεδρικού Ναού της Ρωσίας, αφιερωμένης στον Άγιο Θεόδωρο Ουσακώφ, προστάτη του Ρωσικού Ναυτικού, που βρίσκεται στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά, στο Θρυλόριο της Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο χώρο του Μουσείου, κατά την οποία τιμήθηκε παράλληλα η 70η επέτειος της νίκης της Ρωσίας κατά του ναζισμού.
 
Μάλιστα το «παρών» έδωσε ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Alexey Popov, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή ειδικά για την εκδήλωση, όπως επίσης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, η πρόεδρος της Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε. κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης ο κ. Δημήτρης Χαρίτου και εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κ. Κωνσταντίνος Βουζουκίδης, καθώς και ο εκκλησιαστικός – ιστορικός κ. Ιωάννης Σιδηράς. 

Αντώνης Λιάπης «Αν η καλαθοπλεκτική και η επίσκεψη αυτή ήταν αφορμή για να ανανεωθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, είμαστε πολύ χαρούμενοι που, από αυτό το Μουσείο, καταφέραμε να δώσουμε αυτή την ώθηση και το έναυσμα»

Ιδιαίτερα χαρούμενος για την απόκτηση και την παρουσίαση του εκθέματος πλεκτής μικρογραφίας του Καθεδρικού Ναού της Ρωσίας δήλωσε ο κ. Αντώνης Λιάπης, υπεύθυνος του Μουσείου, τονίζοντας πως έχει κατασκευαστεί στη Ρωσία, από Ρώσο καλαθοπλέκτη και έχει «ακτινοβολία μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να λάβει στο Μουσείο, ακόμα και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
 
Όπως είπε ο ίδιος «η χαρά μας για την παρουσίαση του εκθέματος αυτού γίνεται πολύ μεγαλύτερη από την παρουσία του Προξένου που μας τίμησε και υπογραμμίζει ακριβώς ότι εκτός από καλάθια, οι δύο χώρες από πολύ παλιά, διατηρούν σχέσεις που μπορούν να δυναμώσουν». «Αν η καλαθοπλεκτική και η επίσκεψη αυτή ήταν αφορμή για να ανανεωθούν αυτοί οι δεσμοί και να επεκταθούν και στον ν.Ροδόπης» συνέχισε «είμαστε πολύ χαρούμενοι που, από αυτό το Μουσείο, καταφέραμε να δώσουμε αυτή την ώθηση και το έναυσμα». 

Alexey Popov «Οι άνθρωποι που έφτιαξαν το Μουσείο αγαπούν τη δουλειά και τον τόπο τους και θέλουν να αναδείξουν το καλύτερο αυτής της γης και των ανθρώπων της»

Με τη σειρά του ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Alexey Popov δήλωσε ενθουσιασμένος από την πρωτοτυπία και τα εκθέματα του Μουσείου, τονίζοντας πως «οι άνθρωποι που το έφτιαξαν αγαπούν τη δουλειά και τον τόπο τους και θέλουν να αναδείξουν το καλύτερο αυτής της γης και των ανθρώπων της». « Εδώ υπάρχουν δείγματα τέχνης όχι μόνο ντόπια αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου, δείγματα τέχνης που συμπυκνωμένα μας διηγούνται την ιστορία μιας αρχαίας τέχνης η οποία ζει μέχρι σήμερα» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση, «νέοι άνθρωποι που επισκέπτονται το μουσείο να ενδιαφερθούν και θα αναβιώσουν αυτή τη τέχνη, αν όχι για πρακτικούς λόγους, για χάρη της τέχνης και της εθνικής παράδοσης».
 
Ο ίδιος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους παρευρισκομένους και τη διοίκηση του Μουσείου για την πρόσκληση και τόνισε πως οι συνεργασίες και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν.

Στο τελευταίο στάδιο η ίδρυση του Προξενείου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη και η δημιουργία υποκαταστήματος της ρωσικής τράπεζας Kedr Bank

Ερωτηθείς σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην τελική φάση των διαδικασιών ίδρυσης Επίτιμου Προξενείου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Popov, υπογράμμισε πως «απομένει το τελευταίο βήμα, το οποίο μάλιστα καθυστερεί, καθώς απομένει η έκδοση της άδειας λειτουργίας από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών».
 
Ερωτηθείς επίσης για τη δημιουργία υποκαταστήματος της ρωσικής τράπεζας Kedr Bank, τόνισε πως «η πρωτοβουλία για την τράπεζα υφίσταται» επισημαίνοντας ωστόσο πως θα υλοποιηθεί «μόλις καθαρίσει λίγο ο ορίζοντας» καθώς τόσο το εγχώριο όσο και το διαμορφούμενο διεθνές οικονομικό τοπίο έχει επηρεάσει την κατάσταση. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.