Παρουσιαση του βιβλιου του Ν. Καρακωστιδη «Προσκυνητες Ν. Ροδοπης»

Την Κυριακή 18 Ιουνίου στην Αγροτολέσχη Προσκυνητών

Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα παρουσιαστεί στην Αγροτολέσχη Προσκυνητών το βιβλίο του Νίκου Καρακωστίδη με τίτλο «Προσκυνητές Ν. Ροδόπης – Η Νέα Πατρίδα που όρισαν οι Πρόσφυγες από τη Ανατολική και Βόρεια Θράκη (1922-1927)».
Διοργανωτής της εκδήλωσης είναι ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Προσκυνητών και η είσοδος ελεύθερη σε κάθε ενδιαφερόμενοι.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Έχοντας ως βάση ένα κείμενο του ιατρού και ενασχολούμενου με την ιστορία της Ροδόπης Μ. Μελίρρυτου του 1871, για το Χατζηλάριον όπως το ονόμαζε, ο κ.Καρακωστίδης ξεκίνησε τις επισκέψεις στα χωριά που αποτελούσαν στην Ανατολική και Βόρεια Θράκη απ’ όπου ήρθαν οι πρόσφυγες, καταγράφοντας ανθρώπους, τη ζωή και την καθημερινότητά τους, την ενδυμασία, ήθη, έθιμα και παραδόσεις αλλά και γεγονότα, όπως ο διπλός για κάποιους «ξεριζωμός».

Η ιστορία του Χατζηλαρίου ή Χατζηλάρ’, περιγράφεται μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των «πρωταγωνιστών» που έζησαν στα χωριά της Ανατολικής Θράκης: Σύδιον ή Σιαχίνκιο, Καρλίκιο ή Καρλί-κιόι, Σιγκλί ή Σίγλαι, Μεγαρήσιον ή Μαγαρήσι,Τελάτη ή Τσελτίκ-Κουγιού, Κρασοχώριον ή Σαραπλάρ, Αμπαλάρ ή Χειμιτελέρ, Μακρά Γέφυρα ή Ουζούν Κιουπρού, Μαχητής ή Μαχμούτκιοϊ, Γάνος ή Καζίκιοϊ , Ρέμπετσι ή Ρέμπετς’, Νίκη ή Χάφσα, Τυρολόη ή Τσόρλου, Μάλγαρα ή Μάλγκαρα, Αδριανούπολη), καθώς και στα τρία χωριά της Βόρειας Θράκης: Μικρό Βογιαλίκιο ή Κάτω Χωρίον ή Κιοτσούκ Μπογιαλίκ, Μεγάλο Βογιαλίκιο ή Κώμη, ή Μαρτίσημο ή Μάρκειο, Μουρντανλή ή Μουτανταλή ή Μουραντλή. Επίσης, σημαντικές αναφορές γίνονται στο χωριό Ευθύμιον ή Θυμίτκιο ή Χιουμίτ, στο Δουλούκιο ή Ντουλούκιο και στο Τατάρκιοϊ, σκιαγραφώντας ένα οδοιπορικό στον τρόπο ζωής τους εκεί, την απόφαση να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς αλλά και της νέας τους ζωής στη νέα «πατρίδα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.